joi, 30 mai 2019

Medalionul literar “Cartea fereastră deschisă spre suflet “


Ședința cenaclului “Artur Silvestri “ din data de joi, 30 mai a.c., deschisă de președinta cenaclului, scriitoarea Voichița Pălăcean Vereș, s-a desfășurat sub genericul spuselor lui Theodore Parker:“Carțile care te ajută cel mai mult sunt cele care te fac să gândești cel mai mult.”
  Președinta de cenaclu a subliniat faptul că în sală sunt prezenți membrii ai Ligii Scriitorilor din Baia Mare: Virginia Paraschiv, dr.Mihai Ganea, și din Gherla, scriitorul Teodor T. Ungureanu,. Apoi a dat cuvântul președintelui național al Ligii Scriitorilor, care, așa cum a intrat în tradiție, a făcut o retrospectivă a activităților filialelor acestei organizații profesionale, arătând că în prezenta perioadă au fost alegeri în filialele din județele: Olt și Iași.
  În continuare președintele a prezentat și discutat cărțile și revistele primite de la scriitorii din țară: despre revista „Moldova literară „ , revistă ce apare sub egida Filialei Ligii Scriitorilor Iași, având ca realizator pe neobositul scriitor Mihai Știrbu, a spus că în peisajul revuistic din țara noastră această publicație este una din cele mai bune din punct de vedere al calității materialelor publicate, dar și din punct de vedere estetic și tipografic. A mai prezentat revista bănățeană “Suflet nou “ și cărțile: “Martorii răstignirii “ de Vasile Cocarcea, “Ape adânci “și “Când se întorc rândunelele “ de Nan C.Ilie, “Percepții “ de Ana-Cristina Popescu, ”Rătăcitoare umbre” de Rodica Iva Dascălu”,”La ceas aniversar” de Gh.Șoptirean”, ”Tartorii roșii” de Constantin Mitachi’’ și ’’Lamura’’ de Paraschiva Cărbunar și Livia Băcia. În continuare a mai prezentat cărți Iulian Patca, președintele filialei Cluj a Ligii Scriitorilor: “Lacrimi de râs “ de Eugen Burghelea , “Mult râvnita primăvară “ de Vasile Gh.Pascal “ , “ Arbore în surâs“ de Paraschiva Cărbunar, “Înțelepciunea lui Godot “ de V. Umbreanu“, “Rază de soare “ de Vasile B. Gădălin “.
  Apoi, Al.Florin Țene a prezentat cele cinci volume al scriitorului dr.Mihai Ganea, intitulate “Testamentul filozofic “ și revista “ Porțile Nordului“ pe care o editează împreună cu scriitoarea prof.Virginia Paraschiv.
  După acest moment dedicat grupajelor de cărți, Voichița Pălăcean Vereș a prezentat cartea “Când amintirile se-ntorc “ de Ioan Ghiolțean, arătând că autorul are vârsta onorabilă de 95 de ani, și, între coperțile acestui volum de poezie se găsesc momente de înțelepciune a unei experiețe de viață. Despre autor au mai vorbit: Lucia Elena Locusteanu, Al.Florin Țene și autorul. Apoi, toți cei prezenți, i-au cântat celui care a ajuns la vârsta înțelepților ardeleni tradiționalul cântec “La mulți ani! “
  Un moment deosebit a fost când prof.Virginia Paraschiv și dr.Mihai Ganea, veniți de la Baia Mare cu aparatura video , au prezentat emisiunea radio-tv“Porțile Nordului “, în care medalionul  literar dedicat poeziei lui Gavril Moisa a fost mult apreciat de ascultători. Despre volumul poetului Gavril Moisa intitulat “O poezie ești… “ au vorbit cu profesionalism prof.Virginia Paraschiv, dr.Mihai Ganea, Luciana Vlad, Lucia Elena Locusteanu, Iulian Patca, Al.Florin Țene și poetul Gavril Moisa. Trebuie să subliniez că Al.Florin Țene a apreciat, ca de atâtea ori, activitatea scriitorilor și promotorilor culturali Virginia Paraschiv și Mihai Ganea pe care o desfășoară în folosul culturi române.

Ședința s-a încheiat cu momentul istoric, despre originea poporului român, al profesorului Vasile Sfârlea. Conferința a fost exemplificată cu materiale arheologice, hărți și manuscrise.

Viitoarea ședință va avea loc în data de joi, 27 iunie, a.c în Sala Armelor din cadrul Cercului Militar Cluj-Napoca.
 
Victor Roșianu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu