sâmbătă, 25 mai 2019

ARDEALUL, PÂMÂNT ROMÂNESC!


„LECŢIE...strămoşească!”

1. „POLITICA GUVERNANȚILOR este de a apăra onoarea țării, drepturile și integritatea teritorială. Nu prin finețe, nu prin diplomație plină de întortocheli țările cele mici își pot apăra interesele, ci prin un limbagiu (vocabular) clar, prin o politică leală, prin explicațiuni sincere și nicidecum pârâturi politice și minciuni. GUVERNANȚII să nu facă o politică empirică, nici platonică ci cu sânge rece și demnitate să lămurim lucrurile”.
„DOMNILOR GUVERNANȚI! Să uităm, acum, când țara este încercată, de persoanele noastre, care sunt atât de mici față de nevoile mari ale țării. Să ne arătăm demni de părinții noștri, care au știut a-și apăra „PATRIA în timpuri mult mai grele. „GUVERNUL, CAMERA, SENATUL, ȚARA” să fie unite cu desăvârșire într-un singur gând și voință spre binele patriei și poporului nostru”.
„FERICE DE GUVERNUL” care știe să reînvieze speranța,  virtuțile morale, patriotice, culturale și sociale în poporul peste care este pus să conducă. Mai marii țării, nu prin pamfleturi și ironii pot conduce țara, ci prin exemplul lor personal prin modul de a fi în fruntea poporului de care au fost aleși. „GUVERNANTUL” trebuie mai întâi și-ntâi să fie sincer, credincios, patriot și cu demnitate.

Mihail Kogălniceanu (1817-1891),
Ministru de Interne, Externe, Plenipotențiar, istoric, orator, scriitor

+ + +

2. „Dacă mi-ți da de mâine ce-n taine tot tânjesc / Și încă pe deasupra să-mi fie de ajuns, / Și bogății visate și trai împărătesc / Și viață dusă-n tihnă, de-acum pân la apus, / TOT NU V-AȘ DA ARDEALUL, CĂ NU ÎL TÂRGUIM” / Și nici măcar o floare din el, nici bob din vie, / Ca-icea ni-i sortitul și-atuncea când murim / Miroase țințirimul a raiuri și-a tămâie, / Și-a lacrimă sărată, și-a clipă de vecie, / Și-a proaspătă crăiță, și-a fragă și-a mohor, / Și-a viorea ascunsă prin nalta colilie / Și a melin sălbatec, și-a dulce cimbrișor. „ARDEALUL NU-I O ȚARĂ, E SUFLET, E TRĂIRE / E ÎNCEPUTUL LUMII CE ÎL PURTĂM ÎN NOI, / E JALEA ȘI AMARUL, E VIS ȘI BUCURIE / E VORBA LEGĂNATĂ A CARULUI CU BOI”.
         Mircea Dorin Istrate,
poet imnolog contemporan, colonel S.R.I., patriot creștin

+ + +

3. „STATUL, NAȚIA care  e silită a avea protectori e nefericită, iar care e și datoare protectorilor săi este îndoit nefericită; apoi „NAȚIA” a cărui guvern și boierime, prin călcări de legi, prin abateri, mituiri, prădăciuni și trădături, dă prilej, ba tocmai cheamă pe protectori a se amesteca în trebile dinăuntru ei, este întreit nefericită”.
George Barițiu (1812-1893),
om politic, publicist, istoric, figură proeminentă
a Revoluției din 1848 din Transilvania
P.S. Domnilor guvernanți și politicieni! Nu credeți oare că odată și odată o să crape pământul cu dvs. așa cum s-a crăpat cu Datan, Core și Abiamin, care l-au lovit cu pietre pe Moise? Cum puteți pune ARDEALUL la mezat? Cine vă permite să ne târguiți precum animalele pământul, strămoșii, credința și tot ceea ce este sfânt românesc? Nu credeți că la o vreme potrivită va ieși totul la lumină - ceea ce faceți acum la întuneric și după  bunul plac al legilor proprii? Rușine este și pentru politicienii care cred că dacă tac nu sunt vinovați; aceștia să nu uite: „Și tăcerea este un răspuns!”. Treziți-vă! Spălați-vă pe ochi cu apa rece și cristalină a Mureșului, Oltului, Arieșului, Bistriței, Someșului, Izei și Mara, Siretului și Prutului... până nu va veni tulbure și în valuri inundabile, ca să aducă sacii de gunoi de pe crucile sfinților eroi martiri din Valea Uzului, pentru a vă acoperii nepăsarea, rușinea, trădarea,  și trufia politicianistă.

Cu durere în suflet pentru eroii batjocoriți și Ardealul Sfânt Românesc,
părintele Ilie



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu