joi, 30 mai 2019

Încep emoţiile pentru elevii maramureşeni care dau BAC-ul

Vineri, 31 mai, este ultima zi de şcoală pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a. Aceştia mai au la dispoziţie două zile să se înscrie pentru a susţine examenele din sesiunea iunie – iulie 2019. Primul examen va fi luni, 3 iunie, la Limba şi literatura română. La nivelul judeţului Maramureş, aproximativ 3.900 de absolvenţi vor susţine acest examen.
Programul BAC-ului este următorul:
Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen se face în perioada 27 – 31 mai; în 31 mai are loc încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a şi a XIII-a; în perioada 3 – 4 iunie, are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A; în zilele de 5 şi 6 iunie, se face evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B; în zilele de 7, 10 şi 11 iunie, are loc evaluarea competenţelor digitale – proba D.
Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie. În zilele de 12 – 13 iunie este evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C; în 1 iulie la Limba şi literatura română – proba E a) – examen scris; în 2 iulie la Limba şi literatura maternă – proba E b) – examen scris; în 3 iulie are loc proba obligatorie a profilului – proba E c) – examen scris.
Examenul la Matematică este susţinut de absolvenţii claselor cu profil real-filiera teoretică, filiera tehnologică, cei de la profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători – educatoare, din filiera vocaţională.
Examenul la Istorie este susţinut de absolvenţii de la profilul umanist – filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională.
În 4 iulie este proba la alegere a profilului şi specializării – proba E d) – examen scris. Aici, absolvenţii trebuie să aleagă o materie în funcţie de studiile urmate în liceu (Fizică, Biologie, Chimie sau Informatică) pentru absolvenţii de profil real din filiera teoretică, de la profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi de la profilul militar din filiera vocaţională.
Pentru Filosofie, Geografie, Economie, Logică şi Argumentare, Psihologie, Sociologie pot opta absolvenţii de la profilul umanist din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică şi din toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională.
În 8 iulie se dau rezultatele (până la ora 12:00) după care se pot depune contestaţiile (orele 12:00 – 16:00). În perioada 9 – 12 iulie are loc rezolvarea contestaţiilor, iar în 13 iulie se face afişarea rezultatelor finale.

Cei care din diverse motive nu au luat BAC-ul o pot face în sesiunea iulie -august, după următorul program:
15 – 19 iulie – înscrierea candidaţilor;
26 iulie – înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe;
21 august – Limba şi literatura română – proba E a) – examen scris;
22 august – Limba şi literatura maternă – proba  E b) – examen scris;
23 august – proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris;
26 august – proba la alegere a profilului şi specializării – proba E d) – examen scris;
27- 28 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A;
29 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
30 august şi 2 septembrie – evaluarea competenţelor digitale – proba D;
2 – 3 septembrie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională – proba C;
3 septembrie – afişarea rezultatelor la probele scrise (pâna la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00).
3 – 6 septembrie – rezolvarea contestaţiilor;
Afişarea rezultatelor finale se face pe 7 septembrie 2019.

Autor: Vasile Gherman
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu