miercuri, 25 septembrie 2019

INFORMARE

Activitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș
pentru asigurarea siguranței cetățenilor în domeniul montan
 în perioada  01 ianuarie – 15 septembrie 2019


Pentru executarea misiunilor specifice domeniului montan, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Pintea Viteazul” Maramureş are constituite 4 posturi de jandarmi montane (Şuior, Cavnic, Valea Vaserului şi Borşa). Atribuțiile și responsabilitățile structurilor de jandarmi în domeniul montan sunt reglementate legislativ și puse în aplicare conform competențelor.
Statistic, în perioada ianuarie - septembrie 2019 în domeniul montan s-au executat un număr de 1228 misiuni, fiind angrenaţi în misiuni 2978 jandarmi.
         Pe categorii de misiuni executate, situaţia se prezintă astfel:
a) Misiuni de menţinere ordine publică: 1023 misiuni cu 2493 jandarmi, din care:
         - în staţiuni montane: 426 patrulări cu 1097 jandarmi
         - pe trasee turistice: 597 misiuni cu 1396 jandarmi
b) Misiuni de asigurare a ordinii publice: 54 misiuni cu 140 jandarmi, din care amintim:
         - 31 manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale, etc., cu 72 jandarmi ;
         - 23 manifestări sportive cu 68 jandarmi;
c) Acţiuni de restabilire a ordinii publice prin intervenţii la solicitări "112" : 10 misiuni cu 21 jandarmi.
d) Acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii :
         - cu Administraţia ariilor  protejate : 21 misiuni cu 50 jandarmi;
         - cu executorii judecătoreşti : 37 misiuni cu 69 jandarmi;
         - cu ocoalele silvice : 43 misiuni cu 114 jandarmi;
- cu poliția : 8 misiuni cu 20 jandarmi;
         - cu salvamont : 10 misiuni cu 29 jandarmi;
         - cu alte instituţii : 22 misiuni cu 42 jandarmi.
Pe acest segment de activitate, structurile montane de jandarmi au acționat în principal pentru conservarea fondului natural al parcurilor naționale Munții Maramureșului și Munții Rodnei, a fondului silvic şi de protecţie a mediului, prin măsuri specifice de prevenire şi combatere a oricăror încălcări ale prevederilor normelor legale.
Totodată, în cadrul programelor și campaniilor de informare organizate în zona de responsabilitate, au jandarmii montani desfăşurat și activităţi de informare, îndrumare a turiştilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente dar şi în zona locurilor de agrement, astfel :
- programul Drumeții în siguranță : 2 acțiuni în 2 locații, la care au participat 112 persoane / turiști /elevi;
- campania Ordine si disciplina civica  pe traseele turistice! : 6 acțiuni în 7 locații, 460 participanți;
- pentru prevenirea violenței în școli:
                   - campania Împreuna împotriva violentei școlare! – 2 acțiuni cu 63 copii;
                   - proiectul Jandarmii alături de elevi! – 1 acțiune cu 50 copii;
                   - campania Vacanta în siguranță! – 3 acțiuni cu 120 copii.
          În perioada ianuarie – septembrie 2019, activitățile desfășurate în domeniul montan au fost mediatizate prin 52 de buletine informative în mass media locală și națională.
Pe perioada analizată, jandarmii montani au participat alături de celelalte structuri judeţene la 24 acţiuni de salvare ocazie cu care au fost evacuate/salvate 26 de persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane
Din aceste acțiuni, amintim:
- Acţiunea din zilele de 16 și 17 iunie, pentru căutarea a trei persoane, cetățeni străini, rătăcite pe munte, în zona Pietrosul Rodnei. Persoanele au fost găsite în zona Izvorul Dragoş, cu sprijinul a  4 subofițeri din cadrul Postului de Jandarmi Montan Borșa;
- Acțiunea din data de 10.08.2019, de acordare prim ajutor unor turiști accidentați datorită deraierii trenului turistic ,,Mocănița” în zona Valea Rea – Valea Vaserului. Persoane implicate aproximativ 250, din care 12 adulți si 3 minori au fost transportați la Spitalul Vișeu de Sus, pentru îngrijiri medicale. La acțiune au participat 4 subofițeri din cadrul Postului de Jandarmi Montan Valea Maserului;
- Acţiunea din data de 21.08.2019, pentru căutarea a două persoane de cetăţenie poloneză, rătăcite pe munte, în zona Puzdrele –Negoiescu. Persoanele au fost găsite în zona Izvorul Negoiescu, cu aportul subofițerilor din cadrul Postului de Jandarmi Montan Borșa.
Pe timpul executării misiunilor specifice, efectivele structurilor montane ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş, nu au constatat fapte penale. Pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, au fost aplicate 78 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 14.700 lei. Din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate, 31 au fost aplicate la Legea nr. 61/1991, republicată, 24 la Legea nr. 54/ 2012, 2 la Legea 407/2006, 3 la Legea 12/1990, 1  la Legea 171/2010, 17 la alte acte normative.
În perioada 04 – 06 septembrie 2019, efectivele structurilor montane au participat la activităţi comune de pregătire în Munţii Țibleșului – zona localității Groșii Țibleșului, alături de reprezentanţi ai Jandarmeriei Suceava, Bistriţa Năsăud şi Cluj Napoca, I.S.U. Maramureş. La aceste activităţi s-au valorificat cunoştinţele şi experienţa a 4 instructori din cadrul Centrului de pregătire şi perfecţionare montană Sinaia, dar și a personalului navigant al aeronavei din cadrul Inspectoratului General de Aviație.
Activitatea a avut ca scop pregătirea comună a personalului cu atribuţii în domeniul montan în vederea asigurării creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor/turiştilor în zona montană şi îmbunătăţirea capacităţii de răspuns/intervenţiei la evenimentele sesizate prin S.N.U.A.U. 112, fiind axate în principal pe perfecționarea deprinderilor practice ale personalului posturilor montane privind procedele de intervenție cu aeronavă, în căutarea si salvarea persoanelor în zonă montană sau greu accesibilă.
Pe timpul îndeplinirii atribuțiilor specifice, jandarmii montani au o bună colaborare cu administrația publică locală și ceilalți parteneri locali. Cu toate acestea, pe fondul situației generate la nivel național de solicitarea Jandarmeriei Române de acordare a statutului de salvator montan, Asociația Salvamont se opune acestei inițiative, constituindu-se premisele unei rupturi interinstituționale. Pornind de la aceste aspecte, am constatat eliminarea parțială, uneori totală a jandarmilor montani din acțiunile de căutare salvare a persoanelor din zonele greu accesibile semnalate prin SNAU 112 ( zona Cavnic, de exemplu) sau solicitarea sprijinului jandarmilor montani pentru alte activități sub pretextul sprijinului în căutarea persoanelor aflate în dificultate ( cazul Vișeu de Jos). Deși activitățile de căutare salvare în domeniul montan sunt reglementate prin Procedura MAI privind managementul informațiilor și coordonarea resurselor în cazul acțiunilor de căutare –salvare în zona montană și alte zone cu acces dificil, asumate și de Asociația Salvamont, în ultima perioadă nu se respectă în totalitate prevederilor acestui act normativ (omiterea înștiințării structurii montane de jandarmi cu privire la acțiune de căutare salvare, desemnarea echipei de prim răspuns, transmiterea solicitării de suplimentare a resurselor). Cu toate acestea, la nivel de execuție, în teren constatăm o conlucrare a tuturor forțelor implicate în îndeplinirea misiunilor repartizate.
Pe viitor ne propunem să fim la fel de prezenți în zona montană în vederea asigurării climatului optim de ordine publică în stațiuni și pe trasee turistice, dar și în prevenirea faptelor care contravin normelor ce vizează conservarea fondului natural și silvic pe raza județului Maramureș.




INSPECTOR ŞEFAL I.J.J. MARAMUREȘ
Locotenent colonel,
 FLORIŞTEANU Petru Marcel 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu