sâmbătă, 21 septembrie 2019

Victoria lui Kovesi şi echilibrul de putere din România


 Unul câte unul, candidaţii prezidenţiali care au reuşit să adune numărul de semnături cerute trec pe la BEC pentru a se înscrie oficial în cursa electorală. Teodor Paleologu se miră singur de cât de multe semnături a reuşit să adune: 360.000. Klaus Iohannis, anunţă secretarul PNL, a adunat peste două milioane de semnături. Pentru Viorica Dăncilă PSD a adunat 1,43 milioane de semnături.
Este pentru prima oară când un candidat al PSD adună mai puţine semnături de susţinere decât principalul contracandidat.
Nu-i mai funcţionează PSD-ului maşinăria electorală?!
Înscris mai târziu în cursă, Mircea Diaconu anunţa în urmă cu cinci zile că, în timp record, a adunat peste 250.000 de semnături. Să aparţină aceste semnături foştilor votanţi ai PSD? Victor Ponta şi-a făcut un program de subminare al partidului pe care l-a condus.
Consideră că partidul în care a crescut i-a fost furat, întâi de Liviu Dragnea, apoi de Viorica Dăncilă, şi vrea să-l recupereze? Cu siguranţă. Scopul final al Pro România este să se contopească cu PSD pentru a ridica o nouă formaţiune, mai modernă, mai aceptabilă în plan intern şi internaţională.
Gradul de europenism al formaţiunilor politice, precum şi al politicienilor, este dat de anumite elemente, de poziţiile adoptate în anumite situaţii.
În aceste zile un element de acest tip este poziţia adoptată faţă de desemnarea de către Laurei Codruţa Kovesi ca procuror şef european.
Din 22 de reprezentanţi ai ţărilor din UE care sunt de acord cu înfiinţarea unui Parchet European, 17 au votat pentru Kovesi. Ambasadorul României la UE, Luminiţa Obobescu, a declarat că va vota împotrivă.
În ţară vestea a fost primită după cum era de aşteptat. PNL, în frunte cu preşedintele Iohannis, au salutat victoria fostului şef DNA, acceaşi poziţie adoptând-o toate partidele de dreapta.
Cel mai vehement opozant al acestei numiri rămâne Călin Popescu Tăriceanu. El continuă să acuze statul paralel, protocoalele SRI-DNA, declarând despre fosta şefă DNA că este „o persoană „duplicitară, surdă la gemetele celor ajunşi în pucărie din cauza abuzurilor Laurei Codruţa Kovesi”.  Pentru a fi mai explicit, liderul ALDE face şi o comparaţie extremă, găsind similitudini cu un Ceuşescu plimbat cu trăsura de regina Marii Britanii.
Aşadar avem o nouă, şi totuşi veche, departajare a partidelor politice, în funcţie de rolul jucat de DNA în România ultimilor ani. Victor Ponta nu a piedut ocazia de a face speculaţii vorbind despre un troc între Viorica Dancilă şi PPE, pentru votarea Rovanei Plumb în funcţia de comisar european.
Nu s-au confirmat informaţiile. Victor Ponta continuă să speculeze, să facă supoziţii senzaţionale, dar care nu se confirmă sau rămân în coadă de peşte. :i în cazul  desemnării lui Kovesi poziţia lui rămână ambiguă, el rămânând unul dintre cei mai talentaţi făcători de jocuri politice, unele, ce-i drept, perdante.
Victoria Laurei Kovesi într-un joc politic la nivel european va avea consecinţe în plan naţional? Încă nu se ştie, dar politicienii români, indiferent de culoarea politică, şi chiar dacă o felicită, resimt această victorie personală a  fostei şefe DNA ca un duş recce.
După fiecare rând de alegeri parlamentare scena politică se reaşează după rezultatele obţinute de partidele care depăşesc pragul electoral.
În schimb după alegeri prezidenţiale puterea politică se calibrează în funcţie de abilităţile noului preşedinte.
Va juca un rol în echilibrul de putere din România Laura Kovesi, din poziţia de procuror şef european, aşa cum a jucat câtă vreme a fost procuror şef DNA?

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu