duminică, 24 mai 2020

Președintele Consiliului Județean s-a întâlnit cu reprezentanții transportatorilor și ai segmentului HoReCa. Discuțiile au vizat luarea măsurilor postpandemie pentru dinamizarea economiei



 Pentru a treia oară consecutiv, președintele Consiliul Județean Maramureș, Gabriel Zetea și președintele Camerei de Comerț și Industrie, Florentin Tuș, s-au întâlnit cu reprezentanții, de această dată, ai transportatorilor, ai industriei alimentare, ai comerțului și a domeniului Ho-Re-Ca. Discuțiile s-au purtat în cursul zilei de joi, 21 mai 2020, cu începere de la ora 11.00, în sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ.
Întâlnirea la care au participat: Florin Lazăr, administratorul firmei ”Ferma Zootehnică”, Alin Stegeran – ”Hagero”, Rodica Armaș - ”Atena Lux”, Valentin Păcurar – ”Teuton Nord”, Csaba Majoros – firma ”Magus”, Dan Grumaz – ”Complex Carpați”, Viorel Grețieș – ”Gaj Com Impex”, Cosmin Cozma – ”Commita”, Pop Ioan Nicolae – ”Pin+Pin”, iar din partea municipalității, Noemi Vida, viceprimarul municipiului Baia Mare și reprezentanți din în cadrul Primăriei Baia Mare au fost pline de opinii constructive, dar și de critici la adresa autorităților centrale.
„Suntem la a treia rundă de consultări cu mediul de afaceri din Maramureș, de această dată cu reprezentanți din mai multe domenii economice. Deja avem un răspuns pozitiv din partea administrației, care a pus în practică unele propuneri survenite în urma acestor întâlniri și sunt convins că urmează să fie puse în aplicare și altele. L-am văzut recent pe președintele României, Klaus Iohannis care, într-un discurs foarte serios, adresat mediului economic, ne informa că se află în pregătire un plan major de relansare economică, ce se va materializa în lucrări de infrastructură uriașe; cred că facea referire atât la spitale regionale, cât și la zona de infrastructură, autostrăzi etc.
Este important ca noi să fim foarte pragmatici și să urmărim ca toate aceste promisiuni să nu rămână doar la stadiul declarațiilor politice. În concluzie, dacă nu se întâmplă ceva cu adevărat real care să vină în sprijinul mediului de afaceri, declarațiile acestea, indiferent de zona politică din care provin, nu vor face decât să ne amăgească”, a spus, în deschiderea întâlnirii, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Florentin-Nicolae Tuș.
“S-au desprins multe idei interesante din toate întâlnirile pe care le-am avut în ultima perioadă, iar acum dorim să transmitem mesaje reale, care să se facă auzite  până în București. Cei care guvernează și iau decizii la nivel central trebuie să înțeleagă că situația este extrem de critică și impune măsuri imediate. Consiliul Județean Maramureș, în calitate de autoritate publică județeană, a făcut foarte multe lucruri bune în ultima perioadă. O sumă de peste 15 milioane de lei a fost investită din fondurile județului pentru materiale de protecție, kituri, în echipamente pentru spitale, aparate Real Time PCR. Totodată, vreau să cred că întâlnirile noastre au un ecou la nivel central și tocmai de aceea suntem interesați să îi ascultăm pe toți cei afectați în activitate de această pandemie și să ne transmită ce măsuri urgente consideră că trebuie luate”,  a declarat Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Opiniile celor prezenți nu s-au lăsat așteptate, ideea principală desprinsă fiind aceea că e nevoie de mai multă implicare din partea autorităților centrale în susținerea tuturor domeniilor economice, foarte multe dintre acestea fiind afectate pe parcursul celor două luni de stare de urgență.
 „S-au luat măsuri bune pentru transportatori prin crearea culoarelor de transport europene, dar mai există probleme mari la trecerile din punctele de frontieră, unde se așteaptă și 14 ore. Aș dori să atrag atenția și asupra problemei privind costul asigurării RCA în condițiile în care, per total, accidentele rutiere au avut o scădere de 72% în ultima perioadă. E nevoie de o regândire și scădere a acestor costuri având în vedere noile cifre, în niciun caz, cum am auzit, de o scumpire a acestora. Este necesară corelarea costului valorii asigurării RCA cu scăderea numărului de accidente rutiere”, a subliniat Alin Stegeran, managerul firmei ”Hagero”.
„În domeniul comerțului am fost nevoiți să reducem programul de lucru, ceea ce ne-a afectat cifra de afaceri zilnică. Cel mai important lucru, însă, îl reprezintă testarea populației din anumite zone. Există mulți români care vin acasă de peste hotare, cu autocarul, și opresc în parcarea supermarketului. Aceștia nu sunt testați și nu respectă carantina, fapt pentru care Poliția Locală ar trebui să fie mai fermă în verificarea acestor situații,” a declarat Viorel Grețieş – managerul firmei ”Gaj Com Impex”.
„Avem o problemă în ceea ce privește dezvoltarea sectorului zootehnic, a deschiderii de ferme noi de porci, datorită faptului că așteptăm foarte mult după avize. Solicităm reînființarea modalității de obținere a tuturor avizelor în același timp, prin acel ghișeu unic. Sperăm să nu mai fie nevoie să așteptăm câte 30 de zile după fiecare aviz pentru că, în aceste condiții, nu vom putea dezvolta sectorul zootehnic”, a atras atenția Florin Lazăr, directorul general al firmei ”Ferma Zootehnică”.
“Ajutorul instituțiilor județene ar putea consta și în promovarea produselor <Made in România>. Firma mea produce continuu și avem produse apreciate de clienți, fapt pentru care nu am simțit atât de acut această criză, însă este evident că este important ca toți să putem activa în domeniile noastre. O propunere ar fi ca instituțiile statului să recomande cumpărarea produselor autohtone în locul celor străine”, a fost ideea principală promovată de directorul firmei ”Teuton”, Valentin Păcurar.
Poziția antreprenorului din domeniul HoReCa, grav afectat de pandemie, Csaba Majoros de la firma ”Magus”, s-a axat pe mai multe propuneri fezabile: introducerea voucherelor restaurant care să fie cheltuite doar în restaurante, oferirea de vouchere de vacanță și angajaților din privat cu deducerea din impozitul pe profit și neimpozitarea lor, preocupări mai intense de dezvoltarea turismului prin realizarea unei pagini web cu toate locațiile de cazare și atracțiile turistice din județ. În plus, s-a propus urmărirea mai atentă și fiscalizarea apartamentelor ce realizează cazare în regim hotelier.
Dan Grumaz, managerul Hotelului ”Carpați” din Baia Mare a subliniat faptul că se impune stabilirea unei predictibilități în ceea ce privește măsurile de protecție sanitară ce urmează a fi luate, subvenționarea costurilor acestora, dar mai ales redinamizarea activității prin pachete turistice atractive, pentru ca turistul să petreacă mai multe de o noapte sau două în Maramureș.
Reprezentantul Primăriei Baia Mare, Cameliu Gligan i-a informat pe cei prezenți că municipalitatea îndeamnă agenții economici care au avut terase să le pregătească pentru redeschidere, cu precizarea că doar de la acea dată vor plăti chiria pentru suprafața ocupată. Mai mult, Consiliul Local Baia Mare a aprobat, printr-o hotărâre, scutirea agenților economici a căror activitate a fost închisă pe perioada stării de urgență, de la plata chiriilor și a altor sume contractuale. Pentru a beneficia de această facilitate, cei intreresați tebuie să depună o cerere și o declarație conform instrucțiunlor de pe siteul primăriei municipiului.
La finalul întâlnirii, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a concluzionat: „Vom insista în continuare, la cei din București, să ia măsuri de dinamizare a activităților economice, care să fie diferențiate pe județe sau pe zone. Sunt regiuni unde nu există multe infectări și putem să repornim mai multe activități, tocmai de aceea consider că este nevoie de o adaptare a situației de alertă pe zone. În plus, în domeniul turismului, consider că înființarea unui A.D.I. (Asociație de Dezvoltare Intercomunitară) ar fi o variantă care ar putea avea succes în Maramureș”.
Toți participanții au concluzionat că se impune o intensificare a activității economice în județ și orice amânare va produce efecte și mai grave atât în economia locală, cât și în funcționarea administrației.
                                                                                         
                                                                                                            CJMM




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu