luni, 25 mai 2020

Scriitorul Vasile Bele se explică...Mire de rouă, mireasă de lacrimi...




EU – MIRE DE ROUĂ, TU – MIREASĂ E LACRIMI…
înspre inima cititorilor…

Dragii mei, dacă aș avea putere de a contesta această pandemie, aș fi primul pe listă. Și, mai știu un lucru... ar mai fi pe lista de contestatari mulți, foarte mulți. Deocamdată, asta e! Dar, ,,privim partea plină a paharului!"... (n.a. și paharul mai că e gol!), optimist și boem, mă declar un ,,învins" al acestui microb. ,,Ne-ai dovedit!", îmi vine să strig!
Și, cum niciodată veștile rele nu vin fără vești bune, am o surpriză pentru Dumneavoastră, de fapt, avem vești bune... EU, (iertare dragă prietenă pentru că m-am așezat în cap de listă), Vasile BELE, și EA, (frumoasă, talentată, isteață, modestă, harnică, un pic ,,zurlie", cu o voce minunată, artistă între artiști, cu numele de Florentina DANU. Eu, din Baia Mare! EA, din Brașov!
Învârtitu-ne-am, socotitu-ne-am, sămălitu-ne-am, sfătuitu-ne-am, după o lungă prietenie virtuală, să ,,punem țara la cale", cu un volum de versuri, făcut pe ,,șleau", adică ,,pe din două!". ,,Punct ochit, punct lovit!", zice militarul din mine! ,,Yeeees!!", strigă de la Brașov, distinsa mea prietenă, Florentina Danu. Și dacă la început am crezut că e doar ,,așa, în zeflemea!", uite că sintagma ,,ai grijă ce îți dorești că se poate și împlini!", este de actualitate.
Deja ,,vorovim", de ceva vreme, pe acest subiect. Material? Este! Curaj? Il avem, deci, este! Poze?Sunt! Dar, ce nu este? ,,Banii, nu este!". Puterea financiară = zero, deocamdată! Fi-or! La vremea lor! ,,Toate la vremea lor!", parcă îl aud pe tătuca, fie iertat!, care era un optimist înrăit.
Proiecte, propuneri, idei, vise, speranță, împlinire? Din fiecare, este bugăt! ,,Hi-or și lei!". Și toate acestea, adunate, ar putea fi motto-ul nostru, al oamenilor simpli, dar hotărâți. Fără să vreau, am observat de mai multe ori, că pașii mei cu cei ai lui Florentina, ni se intersectează, prin reviste literare, ba apariții în nume colectiv, așa-renumitele antologii de literatură, ,,unde era ea, hop și eu!".
Nimic ieșit din comun, zic! Și vă rog să credeți că am pretenții cât privește includerea în aceste reviste și antologii. Asta înseamnă că și Florentina DANU, gândește la fel! O felicit! Motiv în plus de a striga tare, să se audă de aici, de la Baia Mare, până acolo, la Brașov, acasă la Florentina DANU.
Deci, ne-am vorbit și ne-am hotărât! Fiecare cu partea lui! Material, poezii, un scurt CV., o poză,, ,nealcoșe", (cea mai frumoasă, de când eram tineri!), adunate, virtual, clasic, fără multe comentarii. Și, prefațator de carte, (nănaș, adică-ta) domn' Stroia, om cu carte și cu minte multă! Zis și făcut! Primul pas... rezolvat!
Apoi, cum se va numi? Vocea modestă din mine zice: ,,Știe Florentina! Știi ce? Aici las-o pe ea să aleagă, că eu am o mare dilemă, ba chiar trilemă!" (nu are nicio legătură una cu alta). Adică, eu am o problemă când vine vorba de a pune nume la carte sau titlu la o poezie. Așa că, dragă prietenă, ai exclusivitate, ,,cum vrei tu, și-apoi mâncăm!", îmi vine să zic.
Și, fiind fată isteață, iute îi vin idei, ce credeți? Din prima: ,,EU - MIRE DE ROUĂ! TU - MIREASĂ DE LĂCRĂMI!". Ce frumos! Nu-l mai schimbăm, că suntem în pandemie. Ups! Așa se va chema. Mi-a plăcut și mie! I-a plăcut și ei! Și-am ,,mai împușcat un iepure", făcând un pas în față, Doamne ajută!
CINE SUNT? Nimic deosebit, la prima privire! Dar pentru cel care știe să citească printre rânduri, sau printre gânduri, sunt! Eu – muritor! Eu – cel care mă frământ și mă lupt cu morile de vânt, pentru a prinde lumină. Doar Bunul Dumnezeu îmi e prieten și mă are în grija Sa. Uneori sunt un învins! Alteori sunt cel care învinge! Uneori cad! O secundă mai târziu, tot eu mă ridic. Am făcut față multor piedici! Mulți mi-au pus piedici pentru a mă opri, pentru a mă ține pe loc. Am reșuit să scap din strânsoare, pentru că sunt un om puternic, și sunt un luptător! Așa mă văd! Uneori aș vrea să mă răzbun! Nu pot… nu reușesc! Apoi, îmi pare rău că am și gândit să mă răzbun…CINE SUNT? Nici eu nu știu. Mă cunosc prea puțin! Dar sunt… dovadă, sunt aceste fărâme de gând, ce vor rămâne urmelor mele… frământare, sunt! Lut, sunt! Dau haina de pe mine celui care îmi e prieten! Nu știu câte am primit în schimb. Poate nici nu am așteptat. Singurul meu spijin îmi ești, TU, Doamne! Învața-mă să fiu altfel… dacă crezi că drumul meu nu-i bun! Sfătuiește-mă cum să fiu! Ocortește-mă să fiu…
CE SUNT? O frunză luată de vânt! Uneori încerc să fiu cuvânt! Nu de fiecare data reușesc. Sunt un călător cae-și caută rost și loc. Poate sunt cel care are nevoie de a fi înțeles. Poate… Am înțeles pe mulți și nu știu dacă am judecat prea aspru vreodată. Am judecat, știind că fac păcat! Mi-am cerut iertare… Nici eu nu mă cunosc uneori. Doar știu că sunt… IERTARE-MI CER! Sunt o picătură de rouă pe frunza unei dimineți… apoi dispar! Sunt o umbra de vânt, apoi devin cuvânt și mă usuc! Sunt un foșnet de curcubeu ce răsare în prag de răsărit de ploaie. Nici eu nu știu ce sunt… dar sunt! Știu un singur lucru, în tot păcatul meu ÎL IUBESC PE DUMNEZEU! Sunt…și uneori aș vrea să fiu altul, dar revin la normalitate și-mi șoptesc singur: ,,NU SE POATE!”, și-atunci mă accept așa cum sunt! Alții nu zic așa! Și vorbele pot curge din izvorul de mir nesecat de cuvinte…
CE AȘTEPTĂRI AM DE LA ACEST PROIECT? Râd! De unul singur! Iubesc prea mult viața și asta înseamnă că fiecare secundă naște o așteptare, o idee, un gând, un vis, o speranță. Am… am gânduri și, normal, am și așteptări, care și ele se unesc sau se împletesc cu altele… uneori nu mai aștept nimic! Atunci când gândesc așa, îmi revin repede, că eu sunt un visător înrăit. Aș vrea să fie primit așa cum noi l-am dăruit. Aș vrea să se vadă sinceritatea și curajul nostru în tot acest proiect. Am crezut din prima clipă în el, dovadă că suntem, aici, unde suntem. Nimic mai mult. Deși, mereu vreau altceva, mereu vreau și mai bine. Mereu vreau să fie și mai frumos. Vreau și mai mult frumos în jurul meu. Așa gândește și Florentina Danu, cea cu care am inițiat acest proiect. Ea, este un om minunat, nicidecum nu aș vrea să o ,,trag în jos!”, vorba românului, trecut prin viață. Am pornit în vâltoarea acestui nou volum întâi cu curaj, apoi am crezut fiecare în celălalt. Și mai cred că va fi un lucru minunat. CRED! Sau CREDEM! Îți MULȚUMESC – FLOTENTINA DANU – pentru curajul care mi l-ai transmis! Deși mă declar un curajos! Niciodată nu dau înapoi. Chiar dacă sunt căzut știu să mă ridic, și merg tot în față! Rar, foarte rar, renunț sau dau înapoi. CRED în acest vis-proiect, așa cum cred în mine, iar acest lucru îmi dă putere. Le vom mulțumi celor care prezintă interes pentru volum.
CARE CREDEȚI CĂ VA FI ECOUL ACESTUI PROIECT? Crezând în acest proiect, cred și în ceea ce-i urmează lui. Cred în vise și-n visare. Cred că va fi urmat de altele și mai atrăgătoare și mai attractive… de altele mult mai interesante. Florentina Danu, este un luptător! Dovadă că știe să riște! Știe să-și joace cărțile! Nu trișează. Întotdeauna jioacă cu carte ape față! Iubesc astfel de oameni, și, din păcate, mă văd obligat să spun că oameni precum poeta FLORENTINA DANU sunt tot mai rar de întâlnit. Mă bucur că m-a așez pe mine să-I fiu partener/colaborator în acest proiect. Pentru mine acezt lucru spune multe. Și, e de bine! Ecoul va fi unul puternic, de anvergură, credem noi, iar dacă așa nu va fi, nu ne vom opri, ne vom contoinua drumul, calea, crucea…Nu-i așa? Volumul simt că va avea o primire pe măsură! Va avea un impact puternic și va stârni invidie. Toate astea sunt de bine… e un început… e o nuntire. ,,EU – MIRE DE ROUĂ. TU – MIREASĂ  DE LACRIMI”, este născută din curaj și iubire, din patimă și adevăr, și când acestea sunt cele care te pornesc pe drum, pornești cu încredere și nimeni și nimic nu te poate opri.
Roua – ca simbol, este ,,expresie a binecuvântării cerești, ea reprezintă în mod esențial grația care însuflețește. Apa care țâșnește din inimă, îl umple pe omul lăuntric în întregime cu rouă divină... În cultura chineză, roua lunară este cea care limpezește vederea și oferă posibilitatea de a atinge nemurirea. Roua este extrasă din lună cu ajutorul unei cochilii mari. Este culeasă într-o cupă de jad, în vederea consumării ei în amestec cu praf de jadLa greci, roua este legată de miturile de fertilitate. Dionysos încarnează roua fertilizatoare a cerului”, (Chevalier,Jean & Gheerbrant, Alain, Dicționar de simboluri, vol. 3, P-Z, Editura Artemis, București, 1993, pag. 174-175).
Lacrima - ,,adesea comparată cu mărgăritarul sau cu picăturile de chihlimbar. Lacrimile Meleagidelor și ale Heliadelor, fiicele Soarelui, s-au transformat în picături de chihlimbar. La azteci, lacrimile copiilor duși spre jertfire pentru a chema ploaia simbolizau picăturile de apă viitoare”, (Chevalier,Jean & Gheerbrant, Alain, Dicționar de simboluri, vol. 3, E-O, Editura Artemis, București, 1993, pag. 194).
Când vorbim despre roua și lacrimă, vorbim despre binecuvântare, fertilitate, puritate, adevăr, cinste, caractere puternice care ar trebui să ne fie coordonate în viață – nouă, ne-au fost! Și lui Danu și mie! Cu toată modestia afirm că suntem niște oameni care mai credem în valori, și încă le mai promovăm – în valorile morale ale societății, singurul argument să cred că acest volum va fi unul de elită, foarte bine primit de publicul cititor. Amin!
CARE SUNT SENTIMENTELE PUSE ÎN VALOARE? Sentimente? Ce sunt alea? Glumesc! Iubirea sinceră, este primul sentiment. Necondiționată! O iubire din rai, o iubire care să-ți fie călăuză și reper pentru emoție, pentru timiditate. Emoția este încă pusă în valoare prin apariția acestui frumos volum. Timiditatea! Iubirea! Sinceritatea! Mai vreți…? Adevărul! Dreptatea! Puritatea naturală! Naivitatea! Frumusețea curcubeului! Lacrima de rouă! Foșnetul de vânt!
Doresc celor care sunt cu aplecare spre lectură, gânduri bune și multe sănătate maximă. Ceea ce îmi doresc mie vă doresc și vouă, dragii mei! Îmi doresc alte proiecte, alte colaborări interesante cu Florentina DANU, și de ce nu și cu alți prieteni-poeți. Vă mulțumim! Să aveți grijă de Dumneavoastră…

Chiuzbaia, 21 mai 2020
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu