luni, 25 mai 2020

Partide în pandemie. PSD: „Cine este Ciolacu ăsta?”

Pe zi ce trece devine tot mai evident că PSD nu mai vrea să stea în opoziţie. Liderii partidului, în special cei din teritoriu, şi-au pierdut răbdarea.
PSD este un partid care s-a născut la putere. Se înţelege, aşadar, că puterea este starea naturală care-i prieşte.
Social-democraţii sunt oameni de ispravă, majoritatea provenind din zona administrativă. Despre PDSR se spunea că este un partid „administrativ”. De aici rezerva de cadre.
La început  având buni specialişti, cu timpul partidul a fost invadat de mediocrităţi, în mod progresiv, de jos în sus, culminând cu cocoţarea în funcţia supremă a doamnei Viorica Dăncilă.
  PSD nu a învăţat nimic din lecţia usturătoare  a alegerilor prezidenţiale din 2019, şi următorul preşedinte după plecarea lui Dăncilă, este departe de a fi o mare personalitate.
Unul dintre liderii din teritoriu, Dumitru Buzatu, şeful organizaţiei judeţene Vaslui, a pus o nouă ştampilă pe fruntea PSD: „Cine este Ciolacu ăsta care vrea să ne reformeze?!”
Cu toate că Mircea Geoană era cu zece clase peste Dăncilă şi Ciolacu, a rămas în istorie numele de botez politic dat de Ion Iliescu: Prostănacul.
Buzatu nu este Iliescu, nici Ciolacu nu este comparabil cu Geoană, dar aceasta replică dă măsura nemulţumirilor din PSD la adresa preşedintelui interimar.
Situaţia se regăseşte în multe judeţe. PSD a devenit, din păcate, un vast câmp de manifestare a mediocrităţilor. Desigur, sunt şi excepţii, dar ele nu salvează partidul.
Una din priorităţile care au fost transferate de la un preşedinte la altul, de la Adrian Năstase, la Mircea Geoană, de la Geoană la Victor Ponta, stopată odată cu preluarea partidului de Liviu Dragnea, a fost nevoia de reformare.
Grupul de la Cluj – Vasile Dâncu, Ioan Rus, Vasile Puşcaş, la care mai târziu s-a raliat Cozmin Guşă – au încercat să reformeze partidul trăgând sforile pentru a-l înscăuna pe Geoană.
Mânat de aceeaşi dorinţă de reformare, i-a urmat Victor Ponta. Care, din motive greu de acceptat, a dat partidul pe mâna lui Liviu Dragnea.
Procesul de disoluţie, ideologică, etică, a continuat cu Viorica Dăncilă şi continuă cu Marcel Ciolacu. Asta a vrut să spună liderul organizaţiei judeţene Vaslui.
Criticile obiective la adresa unui partid vin întotdeauna din interior.
În urmă cu câteva luni, înainte de pandemie, Cozmin Guşă, profitând de poziţia lui de patron de televiziune, a încercat să demareze un amplu proces de reformare a PSD.  Pornea de la ideea de readuce în partid personalităţile, începând de la Adrian Năstase. Proiectul, prezentarea lui publică, a eşuat odată cu plecarea lui Guşă de la televiziunea respectivă.
Probabil că luptele subterane din PSD pentru acapararea puterii continuă.
PSD este un partid disciplinat atâta vreme cât este la guvernare şi are un lider puternic. În opoziţie, fără un comandant suprem, devine vulnerabil, neajutorat.
Când PNL a propus alegerea primarilor din două tururi, s-a răzvrătit, alături de UDMR, votând o moţiune de cenzură. Este o dovadă indubitabilă că PSD nu este partidul pentru care principiile democratice să fie puse în prim plan.
Aşa s-a născut în focurile evenimentelor din decembrie, aşa a organizat primele alegeri din 1990, aşa a continuat să treacă peste orice principii de moralitate politică, dar şi de lipsă de respect faţă de ideologia social-democrată de tip european. Ăsta este PSD şi nu ai ce-i face! Întrebarea „Cine este Ciolacu ăsta care vrea să ne reformeze” pe care o pune un oarecare lider local are tâlcul ei şi, într-un partid normal, ar putea provoca un cutremur.
Majoritatea membrilor PSD ştiau cine era Liviu Dragnea, ştiau cine era Viorica Dăncilă, şi ştiu şi cine este Marcel Ciolacu, dar nu le pasă.
Acesta este marele parodox, marea hibă a PSD.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu