luni, 1 februarie 2021

IN MEMORIAM ADRIAN POP

 


Pop Ioan Adrian – profesor, bibliotecar, poet, publicist, interpret de muzică folk, s-a născut la 30 martie 1972, comuna Copalnic Mănăștur, jud. Maramureș.

 

A absolvit Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare (la acea vreme se numea Liceul de Matematică-Fizică „Gheorghe Șincai”), a urmat apoi Facultatea de Filologie la Universitatea de Nord Baia Mare, unde s-a specializat în limba și literatura română, limba și literatura franceză, didactica acestor discipline. În anii 1996 și 1997, a predat, în Baia Mare, la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Grupul Şcolar Tehnic, Grupul Şcolar „Costin D. Neniţescu”, după care a renunțat la cariera didactică, optând pentru biblioteconomie și jurnalism.

 

În perioada 1997-2001, a fost redactor, fotoreporter și colaborator la cotidienele băimărene „Opinia” și „Informația zilei”. S-a specializat în biblioteconomie în cadrul unor cursuri postuniversitare la Bușteni și a unora organizate la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.

 

Din 1997 până în 2014 a lucrat ca bibliotecar la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, la compartimente de relații cu publicul și ca bibliograf. A fost șef de secție la Împrumut carte pentru adulți în perioada 1 martie 2002 – 30 septembrie 2004, redactor al buletinului semestrial al acestei instituții – „Bibliotheca septentrionalis” –, a coordonat volume colective editate de aceeași instituție, a organizat manifestări culturale etc.

 

A fost responsabil de ediție la revista online „e-Bibliotheca septentrionalis”, secretar de redacție la revista tipărită „Vatra chioreană”, redactor la revistele „Archeus” și „Atelier”. Colaborări la „Graiul Maramureşului”, „Glasul Maramureşului”, „Gazeta de Maramureş”, „Şcoala maramureşeană”, „Necenzurat”, „Estrada maramureşeană”, „Tribuna oamenilor de afaceri” (Cluj-Napoca), „Cetatea culturală” (Cluj-Napoca), „Foaia virtuală a folkului românesc și la alte publicații online. A fost vicepreședinte al Asociației Culturale „Vatra Chioreană”, membru al Cenaclului literar „Acrostih” din Cavnic, interpret vocal și instrumental (chitară) de muzică folk.

 

CV literar Adrian Pop

 

A publicat poeme și articole în volume colective și antologii:

 

– Biruirea de sine. Volum omagial Mircea Vulcănescu, Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, 2004. Lucrare colectivă coordonată de Corneliu Oneț și Angela-Monica Jucan.

 

– O antologie a poeziei maramureșene. De la poezia populară la poezia contemporană (2009), Baia Mare, Ethnologica, 2010. Volum alcătuit de Nicolae Păuna Scheianu.

 

– „Sunt ani la mijloc și-ncă mulți vor trece”. Teodor Ardelean – 60. [Volum omagial], Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, 2011. Coordonatori: Adrian Pop și Angela-Monica Jucan.

 

– Pași împreună. Antologie literară, Baia Mare, Gutinul, 2014. Antologatori: Florica Bud și Augustin Cozmuța.

 

– e-Creator, vol. 2, Baia Mare, Ethnologica, 2015. Antologie realizată de Ioan Romeo Roșiianu.

 

– coordonator (în colaborare cu Angela-Monica Jucan) al lucrării colective „Sînt suflet în sufletul neamului meu”. Andrei Dragoș – 65. Volum omagial, Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, 2012.

 

A fost un coleg minunat și un bibliotecar desăvârșit. Condoleanțe familiei îndoliate, prietenului nostru Florin Pop (fratele său)!

 

Drum lin spre îngeri, Adi Pop!


Preluare https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2016/03/30/adrian-pop-poetul-risipit-in-armonii/

 

                                                                             *******

viețile oamenilor simpli*

                             de Ioan Adrian POP

 În orașe străine am văzut

spaima exactă

a însingurării de sine

aș vrea să fiu acasă

presimt

cum va izbucni primăvara în părinți…

merg pe urmele lor arzând

ca un lan de grâu

apele și cerul se ating

în calmă durere

iar mama-i o lacrimă

uitându-se în zare

și-mi port deznădejdea

că nu-i pot oferi

decât o sculptură de aer.

 

țărâna ruginie seamănă

cu viețile oamenilor simpli

și-n orașe străine

când venea ploaia visam

să populez nisipul umed

cu tic-tacul secundelor…

 

*poezia a fost publicată în Archeus: revista de cultură a Maramureșului, nr. 9 (38), 2013, p. 83.

 

 Preluare https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2021/02/01/in-memoriam-adrian-pop/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu