joi, 21 octombrie 2021

Ce măsuri va lua preşedintele celei mai infectate ţări de pe planetă?!


Nu i-a fost dat lui Dacian Cioloş să fie personajul principal a zilei în care şi-a prezentat guvernul în faţa Parlamentului.  Făcându-i concurenţă, în aceeaşi zi, spre seară, preşedintele i-a chemat la Cotroceni pe principalii responsabili cu gestionarea pandemiei.

Cum era şi normal, opinia publică a fost mai interesată de ce măsuri se vor lua pentru stăvilirea valului transformat în tzunami care omoară în România sute de oameni zilnic. Aici ar fi de remarcat greşeala pe care a făcut-o Dacian Cioloş în timp ce îşi pregătea discursul pentru prezentarea programului de guvernare. Dorind să creeze un moment emoţional primul ministru desemnat a cerut un minut de reculegere pentru cei omorâţi de Covid. Numai că a încurcat cifrele şi în loc să invoce cei  peste 40.000 de morţi de la venirea pandemiei a spus „40 de morţi”. Poate că această scăpare va rămâne în istorie, la fel ca preţul pâinii pe care nu-l ştia Florin Cîţu pe motiv că el nu mănâncă  pâine.

Votul pe programul şi echipa USR nu merită mare atenţie. USR, cu concursul preşedintelui Iohannis, şi-a prezentat practic programul electoral. Discursul lui Dacian Cioloş a fost de candidat prezidenţial, nu de prim ministru desemnat.

Nu a trecut nici măcar o zi şi deja aşa-zisul guvern USR este deja istorie. Cel mai important lucru pe care l-a câştigat Dacian Cioloş  este că a reuşit să arate că din moment ce PSD şi AUR nu au votat echipa USR nu există o alianţă a USR cu cele două partide. Cioloş avea nevoie să demonteze acuzaţiile PNL de după moţiunea de cenzură că ar exista o alianţă USR-PSD-AUR. Din acest moment lucrurile sunt din nou limpezi în ceea ce priveşte stânga şi dreapta.

Singurul impediment pentru refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR a rămas doar Florin Cîţu. Acest impediment poate fi înlăturat doar de Klaus Iohannis. Dacă preşedintele nu mai ţine seama de insistenţele noii echipe de conducere a PNL de a-l propune pentru funcţia de prim ministru tot pe Florin Cîţu în cel mai scurt timp se reface coaliţia de guvernare. Va face preşedintele Iohannis acest pas? Nu are altă soluţie. Acest lucru se datorează USR-ului care nu-l mai vrea pe Cîţu în fruntea guvernului.

Modul defectuos în care guvernul Cîţu a gestionat pregătirea pentru valul patru de SARS-CoV-2 nu-l prea recomandă pe noul preşedinte al PNL pentru funcţia de prim ministru. Speriaţi de numărul uriaş de morţi, politicienii, fiind şi ei oameni, vor ajunge la soluţii mai realiste. În acest moment în fruntea guvernului trebuie instalată o personalitate de mare autoritate, care să dea dovadă de fermitate, să uite cu totul de interesele de partid ocupându-se preponderent de criza sanitară şi economică.

  În momente curciale trebuie luate măsuri cruciale. Iar acum ţara trece printr-o încercare vecină cu starea de război. Demn de remarcat este schimbarea de atitudine a conducerii Bisericii Ortodoxe care îndeamnă credincioşii să se vaccineze. Speriaţi de sutele de morţi înregistraţi zile la rând, de situaţia dramatică din spitale, grosul populaţiei până acum indiferentă, începe să-şi schimbe atitudinea faţă de vaccin. Nevaccinaţii au fost învinşi nu de vaccinaţi, ci de cei peste 43.000 de morţi de Covid.

Acum preşedintele Iohannis are ocazia să arate că este demn de funcţia pe care o ocupă. Acum trebuie să arate ce poate face un şef de stat hotărât, nu un amator de drumeţii şi de joc de tenis sau golf (foto).

În 24 de ore România trebuie să aibă un guvern care să gestioneze criza. Cu toate defectele sale, USR are meritul de a fi arătat că Florin Cîţu este prea moale pentru a mobiliza o ţară divizată ca România să pornească războiul împotriva unui adeversat invizibil numit când Covid, când SARS-CoV-2.

Nu este lipsit de interes să spunem că situaţia din România a speriat nu doar Europa, ci întreaga planetă.

Am reuşit contraperformanţa de a fi devenit cel mai mare focar de infectare Covid la nivel planetar. Ce măsuri va lua preşedintele celei mai infectate ţări de pe planetă? Nu săptămâna viitoare, ci imediat.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu