luni, 18 octombrie 2021

Oare se poate critica un ziar?!

 


Această întrebare, ca orice întrebare, are  un răspuns, dar care e ”ziarul” care trebuie  să dea un  răspuns. Ferm!

    Cunosc acest ziar  de  foarte mult timp. Ce înseamnă acest lucru, ceva simplu. Mă abonam la el ca la ”Ziarul nostru”  și dacă m-am abonat la ”Pentru socialism” și nu la ”Scânteia bătrână” am fost sancționat  în ședința de partid că nu ţin cu politica statului român.

    S-a mai întâmplat ceva, domnul Herman, care era distribuitorul presei în ceanurație, ”a primit indicația să mai piardă din ziarele abonaților”. A fost și asta, dar la colțul gardului  aveam un chioșc care ne asigura  ziarul zilnic. Deci ”socialismul” se ”Pierdea” de pe atunci... dar ziarul  a rezistat, deoarece ”Minerul” de 17 ani se lupta să intre în prima divizie și apoi a apărut Viorel Mateianu, dar lunea dezbaterile despre fotbal  erau acerbă și nelipsită  și vocile care erau certe erau a lui Ioan P. Pop și alți ziariști de suflet cum ar fi Mihai Mureşan sau Ghiţă Peter. Apoi  ziarul avea corespondenți pe ing. Aurel Cioltea din Baia Sprie, din gară pe impegatul Ion Pop.

    Apoi erau ziariștii, care prezentau cultura  și învățământul, pe acolo era și domnul Vasile Iluț, care atunci  scria pe placul plebei, apoi ziariști mai ”grei” ca Ştefan Bellu, care ataca succesele industriei și a construcțiilor.

    În 1970  a apărut mișcarea ”Un bloc de locuință într-o lună”.

    Activitățile cultural sportive ale pionerilor și școlarilor, să nu uităm de tânărul ing. Nicolae Goja, care  prezenta fascinant de clar agricultura județului, făcând utilă și atrăgătoare  relatările domniei sale, de parcă era o pagină de cultură literară, nu de...floarea soarelui.

    Mai era rubrica ”Răspundem cititorilor”, care se referea la  unele impedimente care șicanau populația, dar  și atrăgeau atenția asupra noilor legi, care au apărut și interpretarea lor și ziarul avea mii de corespondenți voluntari, care  trimiteau  știri din orice localitate a județului.

    Nu-l uit pe Petria, care  poate face încă un județ Maramureș prin fotografiile sale  și domnul Szabo.  Ziarul era considerat un ”Justițiar” popular și făcea și anchete de toate felurile . În acest context  aveam și caricaturistul ziarului și se publicau  chiar și articole scrise de diferiți oameni din acest județ. Îl consideram ”Ziarul nostru” și-l vedeai pretutindeni.

    Acum al cui este acest ziar, dacă nu se face pentru noi? Eu am scris destul de rar de prin 1968 și erau lucruri care priveau o masă de oameni. Acum oamenii nu mai au la suflet pentru  această ”foaie”...

     Am încercat cu articole, ce să zic, în cinci ani au primit drept de publicare de câteva ori. Mai nou am trimis  vreo 20 de epigrame, care s-au publicat în timp dacă nu vorbeau de cei de la putere. Nu credeți că este vreun joc, dar epigramele bune nu pier, așa că am publicat 5 cărți cu epigrame și am donat chiar și bisericilor, așa că publicitatea și le asigură  singure, că nu-i așa, acest ziar nu este prea  cultural și ceea ce este grav e că nu are opinie proprie la unele măsuri, legi și alte alea ce ne fac guvernanții.

    Bine ar fi să vă aduceți aminte că  am avut  cam 10 publicații, care au dispărut și uitați-vă și în Coșul Dumneavoastră Propriu cum scad numărul de abonați și nu pandemia este de vină...

    Cu respect truditorilor ziarului nostru,

   Toma G. Rocneanu

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu