vineri, 26 mai 2023

Semnificațiile zilei de 26 mai 2023

 


Sărbătorile Zilei de 26 mai

(BOR) Sfinții Apostoli Carp și Alfeu; Sfinții Mucenici Averchie și Elena

Sfântul, slăvitul şi întru tot lăudatul Apostol Carp din Cei Şaptezeci este pomenit de Biserică în 26 mai împreună cu Sfântul Alfeu şi în 4 ianuarie cu Cei Şaptezeci. În a doua sa epistolă către Timotei, Sfântul Pavel cere “felonul pe care l-a lăsat la Troa cu Carp, și când vei veni, adu-l cu tine împreună cu cărţile.” Carp a fost episcop în Berroia (sau Veria), în Macedonia.

 

(BRU) Sf. Carp, apostol dintre cei 70 († secolul I)

 

(BRC) Sf. Filip Neri, preot

Filip Neri (în italiană: Filippo Neri; n. 21 iulie 1515, Florența — d. 26 mai 1595, Roma) a fost un preot catolic fondator al Congregației Oratoriului; este venerat ca sfânt în Biserica Catolică - foto: ro.wikipedia.org

Filip Neri – foto: ro.wikipedia.org

Filip Neri (în italiană: Filippo Neri; n. 21 iulie 1515, Florența — d. 26 mai 1595, Roma) a fost un preot catolic fondator al Congregației Oratoriului; este venerat ca sfânt în Biserica Catolică.

 

Georgia – Ziua națională

Republica Democrata Georgia, (Şedinţa Consiliului Naţional din 26 mai 1918) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Republica Democrata Georgia, (Şedinţa Consiliului Naţional din 26 mai 1918) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 26 mai 1918 s-a constituit Republica Democrata Georgia, fost teritoriu ocupat de Imperiul Rus.Republica Democrată Georgia, 1918–1921, a fost primul stat modern independent georgian. Republica Democrată Georgia a fost înființată după prăbușirea Imperiului Rus începută cu Revoluția Rusă din 1917. Se învecina la nord cu Republica Populară Kuban și cu Republica Muntoasă a Caucazului de Nord, la sud cu Imperiul Otoman și cu Republica Democrată Armenia, și cu Republica Democrată Azerbaidjan la sud-est. Aria sa totală era de aproximativ 107.600 km² (spre comparație cu aria totală actuală a Georgiei de 69.700 km²), și avea o populație de 2,5 milioane de locuitori.

Capitala Georgiei era orașul Tbilisi, iar limba oficială era georgiana. Proclamată la 26 mai 1918, după destrămarea Federației Transcaucaziene, ea a fost condusă de partidul menșevic, de orientare social-democrată. Confruntat cu permanente probleme interne și externe, tânărul stat nu a reușit să reziste invaziei Armatei Roșii din Rusia Sovietică, și s-a prăbușit în februarie și martie 1921, devenind republică sovietică.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

Astăzi în istorie pentru 26 mai

 

Evenimentele Zilei de 26 mai în Istorie:

- 26 mai 451 – A avut loc Bătălia de la Avarayr;

- 26 mai 1940 – A început Bătălia de la Dunkerque (26 mai – 4 iunie 1940);

- 26 mai 1942 – A inceput Bătălia de la Gazala (26 mai – 21 iunie 1942);

- 26 mai 1961 – A fost înfiinţată fundaţia Amnesty International;

- 26 mai 1986 – Comunitatea Europeană a adoptat steagul european;

- 26 mai 2019 – In România au avut loc Alegeri pentru Parlamentul European 2019 concomitent cu Referendumul pe tema justiției

 

26 mai Anul 17 - Germanicus se intoarce la Roma si celebreaza Triumful pentru victoria asupra triburilor germanice.

Decimus Claudius Nero Germanicus - general roman  - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Decimus Claudius Nero Germanicus – general roman – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Decimus Claudius Nero Germanicus,cunoscut sub numele de Germanicus (n.24 mai 15 i.HR – d. 19 octombrie 19), a fost un general roman, fiul lui Nero Claudius Drusus și al Antoniei Minor. In anul 4 a fost adoptat de imparatul Tiberius. Triumful (triumphus in latina), era o ceremonie romana in cursul careia un conducator de osti invingator defila in fruntea trupelor sale, primind ovatiile multimii.

 

26 mai 451 - A avut loc Bătălia de la Avarayr între rebeli armeni creștini conduși de Vardan Mamikonian și Imperiul Sasanid. Imperiul învinge militarii armeni, dar le garantează libertatea de a practica în mod deschis creștinismul.

Bătălia de la Avarayr, cunoscută și ca Bătălia de la Vartanantz, s-a desfășurat la 26 mai 451 D.Hr. pe Câmpia Avarayr din provincia armeană Vaspurakan, între o armată armeană creștină condusă de Vardan Mamikonian și o armată persană sasanidă - in imagine, "Bătălia de la Avarayr" miniatură de Karapet Berkretsi - foto: ro.wikipedia.org

“Bătălia de la Avarayr” miniatură de Karapet Berkretsi – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Avarayr, cunoscută și ca Bătălia de la Vartanantz, s-a desfășurat la 26 mai 451 D.Hr. pe Câmpia Avarayr din provincia armeană Vaspurakan, între o armată armeană creștină condusă de Vardan Mamikonian și o armată persană sasanidă.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

26 mai 604 - 26 mai 604 – A murit Augustin de Canterbury, primul episcop de Canterbury.

Augustin (n. primul trimestru al secolului VI - d. 26 mai 604) a fost primul arhiepiscop de Canterbury, și primul primat al Kentului. Este considerat sfânt în Biserica Anglicană, Catolică și Ortodoxă. Inițial a fost abate al abației benedictine Sfântul Andrei din Roma, iar apoi, a fost trimis de către papa Grigore cel Mare să-i convertească pe englezi (care căzuseră din nou în idolatrie) la creștinism (Portrait labelled "AUGUSTINUS" from the mid-8th century Saint Petersburg Bede, though perhaps intended as Gregory the Great) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Augustin de Canterbury (Portrait labelled “AUGUSTINUS” from the mid-8th century Saint Petersburg Bede, though perhaps intended as Gregory the Great) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Augustin (n. primul trimestru al secolului VI — d. 26 mai 604) a fost primul arhiepiscop de Canterbury, și primul primat al Kentului. Este considerat sfânt în Biserica Anglicană, Catolică și Ortodoxă. Inițial a fost abate al abației benedictine Sfântul Andrei din Roma, iar apoi, a fost trimis de către papa Grigore cel Mare să-i convertească pe englezi (care căzuseră din nou în idolatrie) la creștinism. Împreună cu 40 de călugări, Sfântul Augustin a ajuns în Anglia, unde l-a convertit la creștinism pe regele Ethelbert (care avea o soție creștină pe nume Berta).

În același an a organizat Biserica în 12 dioceze. Datorită succeselor sale, Augustin a primit noi colaboratori și a fost numit arhiepiscop primat al Angliei. Augustin a reușit să întemeieze alte 2 episcopii: Episcopia de Londra și Episcopia de Rochester, episcopi fiind Mellitus și Iustus. În anul 603 nu a reușit să rezolve neînțelegerile între Biserica Romană și Biserica Celtică din Țara Galilor și Scoția, cu privire la anumite sacramente și data Paștelui.

Aceste probleme au fost rezolvate odată cu Sinodul de la Whitby din 664. Astfel, activitatea misionară a Sfântului Augustin a fost extrem de importantă pentru introducerea creștinismului în Anglia. Sfântul Augustin de Canterbury a murit pe 26 mai 604.
cititi mai mult pe: ro.orthodoxwiki.orgen.wikipedia.org

 

26 mai 946 - Regele Edmund I al Angliei a fost ucis de un hoț

Edmund I (n. 921 ),numit cel Bătrân Sau Magnificul, a  fost  rege al Angliei din 939, pana la moartea sa - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Edmund I (n. 921) – foto: cersipamantromanesc.com

Edmund I (n. 921 ), numit cel Bătrân Sau Magnificul, a fost rege al Angliei din 939, pana la moartea sa, Pe 26 mai 946, a fost ucis în timp ce participa la slujba de Sf. Augustin în Pucklechurch (sudul Gloucestershire), de un oarecare Leofa, un hoț exilat. Ioan din Worcester și William de Malmesbury au adaugat unele detalii, sugerând că Eduard era la un ospăț cu nobilii săi atunci când l-a zărit pe Leofa în mulțime. El l-a atacat pe intrus, însă Leofa l-a ucis. Ucigasul regelui a fost ucis la randul sau pe loc de către cei prezenți. Edmund a fost urmat la tron de către fratele său, Edred, din 946 până în 955.

 

26 mai 1135 - Alfonso VII de Leon și Castilia a fost încoronat în Catedrala din León ca „Imperator totius Hispaniae” („Împăratul intregii Spanii”).

Alfonso al VII-lea (1 martie 1105 – 21 august 1157), născut cu numele de Alfonso Raimúndez , a devenit regele Galiciei în 1111 și regele Leonului și al Castiliei în 1126 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Alfonso al VII-lea – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Alfonso al VII-lea (1 martie 1105 – 21 august 1157), născut cu numele de Alfonso Raimúndez , a devenit regele Galiciei în 1111 și regele Leonului și al Castiliei în 1126.

 

26 mai 1488 - A început construirea Bisericii „Sf. Gheorghe” de la Voroneţ, ctitorie a Domnului Ştefan cel Mare si Sfant.

Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi cartier al orașului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. De mici proporții, cu plan trilobat, având turla cu boltă moldovenească pe naos, biserica face parte dintre puținele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-și păstrează în mare măsură forma inițială.

În anul 1547 mitropolitul Grigore Roșca, văr al lui Petru Rareș a inițiat adăugarea unui pridvor închis, pentru care adoptă o soluție unică, în cadrul căreia arhitectura este vizibil subordonată decorului pictat: peretele de vest al pridvorului este un perete plin fără nici o deschidere, precum și pictarea zidurilor exterioare, din temelie până în streașină, lucrări ce au dat construcției o mare stralucire. Mănăstirea Voroneț a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, având codul de clasificare SV-II-a-A-05675. De asemenea, lăcașul de cult este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.Din punct de vedere geografic, mănăstirea este situată la sud de orașul Gura Humorului din județul Suceava, pe valea râului Voroneț.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgro.orthodoxwiki.orgwww.manastireavoronet.roen.wikipedia.org

 

26 mai 1566 - S-a nascut sultanul otoman Mehmed al III-lea ( d. 21/22 decembrie 1603). A domnit din 1595 până la moartea sa si a rămas notoriu în istoria otomană pentru că a avut nouăsprezece frați și pe jumătate dintre ei i-a executat, pentru a-și asigura domnia.

Sultan Mehmet III of the Ottoman Empire - foto - en.wikipedia.org

Sultan Mehmet III of the Ottoman Empire – foto – en.wikipedia.org

 

26 mai 1679 - A început construirea ansamblului arhitectural Mânăstirea Cotroceni, ctitorie a lui Şerban Cantacuzino, domn al Munteniei (1678–1688); biserica mânăstirii a fost demolată în 1984, reconstrucţia ei începând în 2003.

Biserica Manastirii Cotroceni - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Biserica Manastirii Cotroceni – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Istoria Cotroceniului începe acum patru secole și mai bine pe când era înconjurată de vestiții codri ai Vlăsiei. În vârful dealului Cotroceni se afla un schit numit de călugări denumit Cotrocenii cei de sus, pentru a face deosebire de Cotrocenii de jos, denumire care se referă la satul de cărămidari care se afla la baza dealului.Satul si moșia sunt atestate documentar pentru prima oară într-un hrisov domnesc din 27 noiembrie 1614 sub forma Cotroceni. Ele au existat cu siguranță și înainte de 1600, deoarece primii proprietari pe care-i menționează documentele – Stoica, Preda și Istfan – susțin că înainte de a fi devenit proprietatea domnească a lui Mihai Viteazul ei au stăpânit Cotrocenii”.

 

26 mai 1770 - S-a incheiat cu un dezastru Revolta Orlov, o încercare revolta a grecilor împotriva Imperiului Otoman, care a avut loc înainte de Războiul de Independență al Greciei.

Acțiunilor flotei ruse în 1770 - foto - ro.wikipedia.org

Acțiunilor flotei ruse în 1770 – foto – ro.wikipedia.org

Rascoala a fost pregătită și sprijinită activ de Imperiul Rus, fiind coordonată cu expediția maritimă condusă de Alexei Grigorievici Orlov, comandantul flotei imperiale ruse în timpul Războiului Ruso-Turc din 1768-1774. O escadră rusa comandata de amiralul Andrei Spiridov (3 nave de linie și 2 fregate, 2.500 de oameni) a ajuns pe 17 februarie 1770 în dreptul coastei Moreei. O zi mai târziu, corăbiile ruse au aruncat ancora în portul Vitula, unde au așteptat sosirea sosirea lui Alexei Orlov, aflat la bordul fregatei cu 36 de tunuri „Sfântul Nicolae”.

Pe 20 februarie, Fiodor Orlov a sfințit steagul elen într-o mănăstire locală. Tot aici, voluntarii greci au jurat credință Rusiei. Acești voluntari au fost împărțiți în două „legiuni spartane” (estică și vestică), care au intrat imediat în luptă. Rasculatii au obtinut initial o serie de victorii impotriva turcilor, obligandu-l pe sultanul Mustafa al III-lea sa ordone ca cea mai mare parte a rezervelor din regiunea Dunării să fie deplasată spre Grecia.

Forțele albaneze au preluat inițiativa în Peloponez , au înfrânt insurgenții din Messalongi și Patras și au ucis numeroși civili din regiune O parte dintre rebelii care au scăpat din luptele cu turcii au încercat să ajungă într-un port de unde s-au refugiat pe corăbiile escadrei ruse, reusind astfel sa se salveze impreuna cu drapelul de luptă al grupării lui Psaro.

Principala cauză a eșecului expediției a fost subestimiarea de către liderii ruși a forței turcilor si supraestimarea puterii insurgenților gerci. Insurgenții, în ciuda efectivelor numeroase pe care le-au mobilizat, au fost prost înarmați și organizați. Armata rusă nu a reușit să organizeze aprovizionarea insurgenților greci cu arme, muniție și nu a putut să asigure pregătirea lor militară.

Înfrângerea revoltei a avut consecințe dramatice asupra populației Peloponezului. Această provincie bogată a Greciei a fost devastată de război, iar numeroși locuitori au căzut victime ale violențelor și terorii. Multe localități au fost distruse sau jefuite. A avut loc o amplă migrare a populației spre zonele muntoase, spre insulele Mării Egee sau chiar în Asia Mică.

Istoricul Georgios Sakellarios apreciază că aproximativ 40.000 de locuitori ai regiunii au fost uciși, au părăsit țara sau au fost vânduți ca sclavi, adică aproximativ 15% din populația Moreei. Războiul ruso-turc din 1768 – 1774 s-a încheiat cu semnarea tratatului de pace de la Kuciuk-Kainargi de pe 10 iulie 1774. Acest tratat i-a dat Rusiei dreptul să intervină în afacerile interne a Imperiului Otoman, in probleme care priveau populatia de religie crestina.

 

26 mai 1799 - S-a născut scriitorul rus Aleksandr Puşkin (6 iunie s.n/26 mai s.v): “Povestirile răposatului Belkin”, “Evgheni Oneghin”, “Istoria lui Pugaciov”; (d. 10 februarie s.v/29 ianuarie s.n 1837) .

Aleksandr Puşkin,  scriitorul rus - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Aleksandr Puşkin, scriitorul rus – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Este considerat unul dintre cei mai mari poeti rusi și unul dintre fondatorii literaturii ruse moderne, care a influențat intr-o foarte mare masura scriitorii ruși care i-au urmat.

 

26 mai 1805 - Napoleon Bonaparte a fost incoronat cu Coroana de Fier a Lombardiei la Domul din Milano, devenind rege al Italiei.

"Încoronarea lui Napoleon" este o pânză pictată de Jacques-Louis David în perioada 1805-1807. Tabloul se găsește la Muzeul Louvre, Paris - foto: ro.wikipedia.org

“Încoronarea lui Napoleon” este o pânză pictată de Jacques-Louis David în perioada 1805-1807. Tabloul se găsește la Muzeul Louvre, Paris – foto: ro.wikipedia.org

Coroana de Fier a Lombardiei (Corona Ferrea), este una dintre cele mai vechi însemnele regale din Europa si unul din simbolurile cele mai vechi ale Regatului lombarzilor şi mai târziu al regatului medieval din Peninsula Italica.

 

26 mai 1867 - S-a născut Mary de Teck, soţia regelui George al V-lea al Regatului Unit; (d. 1953).

Mary de Teck, soţia regelui George al V-lea al Regatului Unit - foto - en.wikipedia.org

Mary de Teck, soţia regelui George al V-lea al Regatului Unit – foto – en.wikipedia.org

 

26 mai 1874 - S-a născut Henri Farman, aviator, proiectant și fabricant de avioane francez de origine engleză (d. 1958)

Henri Farman (în franceză Henri Farman, în engleză Henry Farman, n. 26 mai 1874 – d. 18 iulie 1958) a fost un aviator, proiectant și fabricant de avioane francez de origine engleză, care a adus contribuții importante la construirea avioanelor împreună cu frații săi, Maurice Alain Farman și Richard Farman. Ca o recunoaștere a meritelor sale excepționale, în 1919, Henri Farman a devenit cavaler al Legiunii de Onoare, care este una dintre cele mai înalte distincții franceze. După aproape treizeci de ani în construcția de avioane, Farman s-a retras în 1937, când guvernul francez a naționalizat întreaga industrie aeriană a țării.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

26 mai 1877 - La Bucureşti, apare ziarul “Socialistul”, prima gazetă socialistă din România. Ziarul a fost editat de Cercul socialist creat de Nicolae Codreanu. Dupa apariţia a trei numere, în urma unui avertisment al autorităţilor, ziarul şi-a schimbat numele în “Cuvîntul”, suprimat de asemenea după un scurt timp de guvern.

 

26 mai 1883 - A murit Abd el-Kader, învăţat arab, conducator al luptei algerienilor de eliberare naţională; (n. 1808).

Abd el-Kader, învăţat arab - foto - en.wikipedia.org

Abd el-Kader, învăţat arab – foto – en.wikipedia.org

 

26 mai 1885 - În grădina publică din orasul Chişinău, este inaugurat bustul lui Aleksandr Sergheevici Puşkin, poet rus, exilat un timp în gubernia Basarabia.

bustul lui Aleksandr Sergheevici Puşkin, poet rus - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

bustul lui Aleksandr Sergheevici Puşkin, poet rus – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

26 mai 1896 - Încoronarea ultimului ţar rus (1894 – 15 martie 1917), Nikolai al II–lea Romanov (6 mai 1868). A sfârşit tragic, fiind executat, împreună cu familia sa, la 17 iulie 1918.

Încoronarea Ţarului Nicolae al II-lea (26 mai 1896) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Încoronarea Ţarului Nicolae al II-lea (26 mai 1896) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov (n. 6 mai 1868 (S.N. 18 mai) – d. 17 iulie 1918) a fost ultimul împărat al Rusiei. A domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin. Pe 4 august 2000, tarul Nicolae și membrii apropiați ai familiei lui au fost canonizați drept sfinți de sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, nefiind numiți „mucenici, ”atâta vreme cât moartea lor nu a fost un rezultat imediat legat de credința lor creștină, dar în schimb ei au fost canonizați drept “cuviosi”(supuși pătimirii)”.

La festivităţile de încoronare de la Moscova din 1896, mai multe mii de persoane au fost călcate în picioare şi au murit în îmbulzeala iscată la ceremonie. Nicolae a aflat despre catastrofă mai târziu în aceeaşi zi şi a vrut să anuleze festivităţile care urmau, dar a fost convins să nu facă asta de rude şi de sfetnici. Mulţi au văzut decesele ca pe o prevestire nefastă. Nicolae nu era pregătit suficient să domnească după moartea neaşteptată a tatălui său.

Logodna sa cu Prinţesa Alix s-a făcut doar cu puţină vreme înainte de moartea tatălui său, iar căsătoria s-a făcut la scurtă vreme după funeralii. Nicolae a trebuit să facă faţă imediat sarcinii de a fi Autocrat al Rusiei într-o perioadă de maximă agitaţie politică. Nicolae al II-lea s-a dovedit incapabil să facă faţă sarcinilor combinate ale conducerii ţării în timpul unor situaţii agitate din punct de vedere politic şi ale conducerii armatei ruse în cel mai mare conflict internaţional de până atunci.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

26 mai 1896 - A fost publicat pentru prima oară indicele bursier Dow Jones Industrial AverageDow Jones Industrial Average este unul dintre cei mai cunoscuți indici bursieri din lume. Indicele, calculat pentru prima oară pe 26 mai 1896, urmărește evoluția celor mai importante 30 de blue chip-uri (companii stabile, de dimensiuni mari, și profitabile) din Statele Unite. Indicele a fost creat de Charles Dow, co-fondator al Dow Jones & Company și editor al revistei The Wall Street Journal. Modificat de numeroase ori, indicele are actualmente următoarea compoziție:
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

26 mai 1907 - S-a nascut celebrul actor de cinema John Wayne (d. 11 iunie 1979), vedetă a nenumărate western-uri.

Publicity portrait of John Wayne. Frank Driggs Collection - oto - en.wikipedia.org

Publicity portrait of John Wayne. Frank Driggs Collection – foto – en.wikipedia.org

 

26 mai 1916 - S-a născut scriitorul roman Vintilă Corbul (d. 30 ianuarie 2008).

Vintilă Corbul, scriitor roman -foto - moviespictures.org

Vintilă Corbul, scriitor roman -foto – moviespictures.org

Numele sau complet era Vintilă Dumitru Corbul Economu Popescu Intre cele mai cunoscute lucrari ale sale se numara : „Moarte și portocale la Palermo”, cu Eugen Burada; „Cenușă și orhidee la New York”, cu Eugen Burada; „Cavalcadă în iad”, – 2 volume, închinate tatălui autorului, Generalul Constantin P. Corbul și participării României la cel de-al Doilea Război Mondial; „Căderea Constantinopolelui’– 2 volume. Romanele sale au fost cele mai bine vandute carti in timpul regimului comunist.

Tot impreuna cu prietenul sau de o viata, Eugen Burada, a scris scenariile pentru filmele regizate de Sergiu Nicolaescu ” Un comisar acuză”, 1973; „Revanșa”, 1978; „Nea Mărin miliardar” (inițial piesă de teatru), 1978; „Duelul”, 1981. Un clasament realizat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România arată că „Nea Mărin Miliardar” este cel mai vizionat film românesc din toate timpurile.

Pelicula a fost vizionată de nu mai puțin de 14,6 milioane de români și are, de departe, cea mai mare cotă de popularitate în rândul telespectatorilor ultimelor două generații.Vintila Corbul Vintilă Corbul a părăsit ilegal România în 1979, în plină glorie, împreună cu Eugen Burada, ajutați de fostul ministru de externe Ștefan Andrei și de soția acestuia, cunoscuta actriță Violeta Andrei. Multe dintre operele sale au fost editate în franceză, poloneză, rusă, arabă.

 

26 mai 1918 - S-a constituit Republica Democrata Georgia, fost teritoriu ocupat de Imperiul Rus.

Republica Democrata Georgia, (Şedinţa Consiliului Naţional din 26 mai 1918) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Republica Democrata Georgia, (Şedinţa Consiliului Naţional din 26 mai 1918) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Republica Democrată Georgia, 1918–1921, a fost primul stat modern independent georgian. Republica Democrată Georgia a fost înființată după prăbușirea Imperiului Rus începută cu Revoluția Rusă din 1917. Se învecina la nord cu Republica Populară Kuban și cu Republica Muntoasă a Caucazului de Nord, la sud cu Imperiul Otoman și cu Republica Democrată Armenia, și cu Republica Democrată Azerbaidjan la sud-est. Aria sa totală era de aproximativ 107.600 km² (spre comparație cu aria totală actuală a Georgiei de 69.700 km²), și avea o populație de 2,5 milioane de locuitori.

Capitala Georgiei era orașul Tbilisi, iar limba oficială era georgiana. Proclamată la 26 mai 1918, după destrămarea Federației Transcaucaziene, ea a fost condusă de partidul menșevic, de orientare social-democrată. Confruntat cu permanente probleme interne și externe, tânărul stat nu a reușit să reziste invaziei Armatei Roșii din Rusia Sovietică, și s-a prăbușit în februarie și martie 1921, devenind republică sovietică.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

26 mai 1920 - Constantin Brâncuşi a participat, la Paris, la „Festivalul Dada”, împreună cu André Gide, Paul Valéry, F. Léger etc., fiind unul dintre semnatarii manifestului intitulat „Contre Cubisme, contre Dadaisme”.

 

26 mai 1926 - S-a nascut cântărețul american de jazz, Miles Davis compozitor și conducător de orchestră ; (d. 1991).

 

26 mai 1940 - A început Bătălia de la Dunkerque (26 mai – 4 iunie 1940) din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Battle of Dunkirk (26 May – 4 June 1940) - Soldiers were strafed and bombed by German aircraft while awaiting transport - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Battle of Dunkirk (26 May – 4 June 1940) – Soldiers were strafed and bombed by German aircraft while awaiting transport – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Batălia de la Dunkerque este numele sub care sunt cunoscute apărarea şi evacuarea forţelor Aliaţilor care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a celor germane. După cele zece luni ale războiului ciudat, Bătălia Franţei a început în dimineaţa de 10 mai 1940. În est, Grupul de Armate B germană a invadat şi a ocupat Olanda. După aceasta, a înaintat spre vest prin Belgia. Pe 14 mai, Grupul de Armate B a năvălit prin regiunea Ardenilor şi a înaintat rapid spre vest spre Sedan, după care şi-a schimbat direcţia de atac spre Canalul Mânecii. Această mişcare a fost numită de mareşalul Erich von Manstein „tăietura de seceră”.

Cele câteva contraatacuri aliate nu au reuşit să oprească înaintarea avangardei germane, care a atins coasta Atlanticului pe 20 mai, separând Corpul Expediţionar Britanic de restul trupelor aliate lângă Armentières, iar Armata I franceză şi armata belgiană ceva mai la nord. După ce au reuşit să atingă coasta Canalului Mânecii, germanii şi-au schimbat direcţia de atac spre nord pentru a cuceri porturile din zonă şi pentru a prinde în capcană forţele britanice şi franceze mai înainte ca acestea să poată fi evacuate în Anglia.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

26 mai 1941 - Distrugătorul polonez Piorun intra in lupta cu cuirasatul german Bismarck, mândria flotei germane, si îi semnalizează poziţia către flota engleză, care va reuşi să-l distrugă.

Bismarck in 1940 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bismarck in 1940 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Crucişătorul uşor Sheffield l-a interceptat pe Bismarck în seara zilei de 26 mai. De la 12 km, Bismarck a deschis foc cu turelele prova, încadrând instantaneu nava britanică. Deşi nici un proiectil nu l-a lovit direct, schije de obuz au perforat armura crucişătorului englez, provocând moartea a 6 membri ai echipajului şi rănirea a încă 9. Sheffield s-a retras sub o perdea de fum, în noapte, aşteptând sosirea întăririlor. Noaptea, cele 4 distrugătoare din escorta escadrei grele au realizat atacuri cu tunurile şi torpilele. Focul de pe Bismarck le-a ţinut la distanţă de peste 6 km, iar atacul cu torpile a fost în consecinţă ineficient. Două dintre distrugătoare au suferit avarii uşoare, din cauza schijelor.

După respingerea a 3 valuri de avioane şi a atacurilor de noapte, echipajul de pe Bismarck era extenuat (practic nu dormiseră deloc din seara de 24 mai). Starea mării s-a înrăutăţit, o furtună de forţă 10 măturând Marea Nordului. Pe la ora 8:00 dimineaţa, King George Vth şi Rodney l-au detectat pe Bismarck. Li s-au alăturat crucişătoarele grele Dorsetshire şi Norfolk Din cauza valurilor de 4-5 metri, viteza lui Bismarck a scăzut şi mai mult – la 7-8 noduri – în condiţiile în care adversarii se apropiau cu 16-20 de noduri.

La 8:40, navele britanice au deschis focul de la 21 km distanţă. Tirul britanic s-a dovedit imprecis. Bismarck a răspuns imediat, a 3-a salvă de 4 tunuri încadrându-l pe Rodney. De teamă să nu fie lovit, căpitanul de pe Rodney a ordonat modificarea cursului, ceea ce a condus la dereglarea echipamentului de tir. 20 de minute mai târziu s-a obţinut prima lovitură asupra lui Bismarck, care i-a blocat turelele prova (Anton şi Bruno) şi i-a distrus turnul de control principal.

Cuirasatul german a continuat tirul cu turelele pupă (Cesar şi Dora), concentrându-se asupra lui King Geroge Vth. A 4-a salvă de 4 tunuri l-a încadrat pe KGV, şi o a 5-a salvă era pregătită să fie trasă, dar în acel moment şi turnul secundar de conducere a focului a fost lovit. Astfel, de la 9:15 nava germană a rămas fără un “sistem nervos” capabil să răspundă provocărilor. A urmat un tir de baraj, navele britanice apropiindu-se până la 3 km distanţă şi trăgând în plin.

Cel puţin 70 de proiectile de 356 şi 406mm şi 300 de proiectile de 203mm au lovit cuirasatul german în agonie. 4 sau 5 torpile lansate de escadra britanică şi-au găsit de asemenea ţinta. Cu toate acestea, Bismarck continuă să plutească, deşi suprastructurile erau cuprinse de flăcări. Căpitanul a dat ordinul de sabordare la 10:05, iar la 10:10, acesta a fost executat. Echipajul a deschis valvele etanşe, provocând inundarea bruscă a navei. La 10:30, Bismarck s-a scufundat, împreună cu circa 400-500 de membri ai echipajului.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

26 mai 1942 - A inceput Bătălia de la Gazala (26 mai – 21 iunie 1942) Parte din Campaniei din Deşertul Occidental din cel de-al Doilea Război Mondial.

Bătălia de la Gazala (26 mai – 21 iunie 1942) Parte din Campaniei din Deşertul Occidental din cel de-al Doilea Război Mondial - Panzer Mk III si vehicul de comandă în deşertul occidental la momentul luptelor de la Gazala - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Gazala (26 mai – 21 iunie 1942) Parte din Campaniei din Deşertul Occidental din cel de-al Doilea Război Mondial – Panzer Mk III si vehicul de comandă în deşertul occidental la momentul luptelor de la Gazala – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Gazala a avut loc în timpul Campaniei din Deșertul Occidental al celui de-al Doilea Război Mondial, lângă portul Tobruk din Libia de pe 26 mai până pe 21 iunie 1942. Combatanții de pe partea Axei au fost Armata Panzer Africa, format din unități germane și italiene și conduse de „Vulpea deșertului” colonelul-general Erwin Rommel; forțele aliate au fost Armata a 8-a, comandată de locotenent-generalul Neil Ritchie sub supravegherea atentă a Comandantului-șef pentru Orientul Mijlociu, generalul Sir Claude Auchinleck. Rommel a condus forțele sale armate în jurul flancul sudic al poziției Gazala, pentru a ataca blindatele britanice din spatele forțelor aliate.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

26 mai 1944 - În România se realizează o înţelegere de colaborare politică în lupta antihitleristă între Partidul Comunist Român şi gruparea liberală condusă de Gheorghe Tătărăscu.

 

26-27 mai 1952 - În cadrul Plenarei CC a PMR, Ana Pauker, Teohari Georgescu şi Vasile Luca au fost acuzaţi de „deviere de dreapta”.

 

26 mai 1961 - A fost înfiinţată fundaţia Amnesty International.

Amnesty International

Amnesty International

Amnesty International (frecvent cunoscută doar sub numele de Amnesty sau AI) este o organizație neguvernamentală internațională care are țelul de a promova drepturile omului, mai ales cele menționate în Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU. Amnesty International a fost fondată în 1961 de avocatul britanic Peter Benenson și un Quaker numit Eric Baker. Organizația a primit premiul Nobel pentru pace în 1977.

Amnesty International este guvernată de un Consiliu Internațional Executiv, compus de opt membri care sunt aleși pentru un termen de doi ani de Ședința Internațională de Consiliu a organizației. Acest consiliu este compus de delegațiile naționale Amnesty, care au fiecare, la rândul lor, un bord director. Consiliul Internațional Executiv are un Secretar-General și un Secretariat Internațional, situat în Londra, Regatul Unit.

Structurile organizaționale naționale diferă între state. În Statele Unite ale Americii, membrii individuali ai Amnesty International votează pentru a alege membrii la bordul director național, care are 18 poziții. Directorii sunt aleși pentru un termen de trei ani. Amnesty este finanțată aproape în totalitate de abonamente și donații de la membrii săi din toate părțile lumii.

În afară de directori, cei 200 de cercetători de la Secretariatul Internațional de la Londra și diverși coordonatori și organizatori din filialele naționale, majoritatea din membri, coordonatorii și activiștii organizației sunt voluntari. Amnesty International nu acceptă donații de la guverne sau organizații guvernamentale, fiind organizație apolitică și nepartizană.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.orgwww.amnesty.orgwww.facebook.comwww.youtube.com

 

26 mai 1964 - S-a născut muzicianul american Lenny Kravitz, considerat unul dintre marii chiatristi ai lumii.

Leonard Albert „Lenny” Kravitz (n. 26 mai 1964) este un cântăreț, compozitor și producător american, ale cărui compoziții incorporează elemente de rock, soul, funk, raggae, hard rock, folk și balade. A câștigat premiul Grammy pentru Best Male Rock Vocal Performance patru ani la rând, din 1999 până în 2002.
cititi mai mult pe: www.agerpres.rowww.lennykravitz.com

 

26 mai 1976 - A murit filosoful Martin Heidegger, reprezentant al curentului existenţialist din filosofie; (n. 26 septembrie 1889).

 

26 mai 1977 - Americanul George Willig, a escaladat una dintre clădirile World Trade Center din New York, în trei ore şi jumătate, fiind „premiat” de poliţie cu o amendă de un dolar şi 10 cenţi.

 

26 mai 1984 - A fost inaugurat Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Canalul Dunăre-Marea Neagră a fost inaugurat sâmbătă, 26 mai 1984, de către Nicolae Ceaușescu. S-au excavat 294 milioane m3 la canalul principal și alte 87 milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari (mai mult cu 25 milioane decât la Canalul Suez și cu 140 milioane decât la Canalul Panama) și s-au turnat 5 milioane m3 de betoane. Inaugurarea canalului a fost marcata şi de lansarea slagarului „Magistrala albastra”, interpretat de Mirabela Dauer si Dan Spataru.

În zorii zilei de 26 mai 1984, o mobilizare fără precedent a avut loc în judeţul Constanţa. Localnicii au fost luaţi de la toate instituţiile (şcoli, primării, şantiere, fabrici, uzine, cooperative) şi duşi pe malurile Canalului Dunăre-Marea Neagră. Planul era ca toţi oamenii muncii, utecişti, pionieri, şoimi ai patriei, să fie prezenţi la inaugurarea edificiului. Suita prezidenţială urma să treacă pe canal, precum Cleopatra pe Nil, iar aplaudacii trebuia să fie la datorie pe toată lungimea traseului. Cale de 60 kilometri, constănţenii au fost înşiruiţi de la Cernavodă până la Constanţa, la distanţe de câţiva metri unul de celălalt.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

26 mai 1986 - Comunitatea Europeană a adoptat steagul european.

Drapelul Europei - foto preluat de pe facebook.com

Drapelul Europei – foto preluat de pe facebook.com

Steagul european e format dintr-un cerc de douăsprezece stele aurii pe un fundal albastru. Deși steagul este asociat de obicei cu Uniunea Europeană, a fost folosit inițial de Consiliul Europei, pentru a reprezenta acest continent ca un întreg. Steagul a fost adoptat inițial de Consiliul Europei la 8 decembrie 1955, proiectul câștigător aparținându-i lui Arsène Heitz.

De la început, Consiliul Europei a dorit ca acest steag să fie folosit de alte organizații regionale care doreau integrarea europeană. Comunitatea Europeană l-a adoptat la 26 mai 1986. Uniunea Europeană, care a fost înfințată prin Tratatul de la Maastricht în 1992 pentru a înlocui Comunitatea Europeană și a-i prelua atribuțiile, a adoptat de asemenea acest steag. De atunci, utilizarea lui a stat sub controlul atât al Consiliului Europei, cât și al Uniunii Europene.

Steagul apare pe aversul tuturor bancnotelor euro, iar stelele pe monedele euro, precum și pe permisele de conducere și plăcuțele de înmatriculare eliberate în țările membre ale UE. Numărul de stele de pe steag este fix (12), și nu are legătură cu numărul de state membre ale Uniunii. În 1953, Consiliul Europei avea 15 membri. S-a propus ca steagul să aibă câte o stea pentru fiecare membru, și să nu se schimbe la aderarea unor noi membri.

Germania de Vest a obiectat la această măsură, deoarece unul dintre membri era regiunea disputată Saarland, iar o stea proprie ar implica suveranitatea acestei regiuni. Franța a obiectat la un proiect cu paisprezece stele, deoarece acest lucru ar fi implicat integrarea Saarlandului în Germania. În cele din urmă, a fost adoptat numărul 12, ca simbol al perfecțiunii, fără conotații politice.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgeuropa.euen.wikipedia.org

 

26 mai 1994 - A murit poetul roman Tiberiu Utan; (n. 21 martie 1930).

 

26 mai 1995 - A murit Ștefan Bănică, actor român (n. 1933)

Ștefan Bănică (senior) (n. 11 noiembrie 1933, Călărași – d. 26 mai 1995, București) a fost un actor român de teatru și film in spectacole televizate si ca actor în spectacole de revistă şi divertisment la televiziune si radio. S-a mai remarcat ca un bun cântăreț. De Ziua Mondială a Teatrului din 2016, Ștefan Bănică a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului (Cocor) și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.ro

 

26 mai 1996 - A murit istoricul şi criticul literar Ovidiu Papadima ; (n. 23 iunie 1909).

 

26 mai 1997 - A murit poetul poetul Cezar Baltag: “Vis planetar”, “Unicorn în oglindă”, “Ochii tăcerii” (n. 26 iulie 1939).

 

26 mai 2002 - A murit balerina Irinel Liciu, soţia poetului Ştefan Augustin Doinaş; (n. 22 februarie 1928). La 26 mai 2002 o veste trista a facut inconjurul lumii…Irinel Liciu,fosta mare balerina a Operei Romane, s-a sinucis cu o supradoza de somnifere, la cateva ore dupa ce sotul ei, marele poet Stefan Augustin Doinas, incetase din viata din cauza unui stop cardiac, în noaptea de 24 spre 25 mai 2002. Fusesera nedespartiti timp de 42 de ani. Ea avea 74 de ani (n. 22 februarie 1928).si el 80.

Pe numele său adevărat Silvia Lia Voicu, a studiat baletul la Cluj-Napoca cu mătuşa sa, Elena Penescu Liciu, specializându-se la Moscova şi Leningrad. A debutat în 1948 cu piesa Faust. Între 1950 si 1970 a fost prim-solistă a baletului Operei Române din Bucureşti. A interpretat majoritatea rolurilor principale din baletele clasice, iar spre sfârşitul carierei a abordat şi dansul contemporan.

După fiecare spectacol primea coşuri cu flori şi sticle cu şampanie de la potentatii vremii. In culise era aşteptată chiar si de Tanţi şi Lica Gheorghiu, fetele dictatorului comunist.A susţinut spectacole în mai multe state europene, printre care Franţa, Italia, Grecia, Bulgaria, Polonia şi Rusia, precum şi pe alte continente America, Asia sau Australia, alături de balerinii Magdalena Popa, Alexa Mezincescu, Elena Dacian, Gabriel Popescu, Gelu Barbu. Rolurile din Lacul Lebedelor şi Romeo şi Julieta au fost foarte bine primite de critici.

Cu Lacul Lebedelor a înregistrat un uriaş succes la Moscova, unde a refuzat să rămână definitiv, pentru a dansa. Sotul ei, poetul Stefan Augustin Doinas (1922-2002), a fost condamnat in 1957 la un an de inchisoare pentru “omitere de denunt”. In 1958,cind a iesit din inchisoare acesta s-a casatorit cu Irinel Liciu, prima balerina a operei din Bucuresti, pe care a iubit-o pana la trecerea sa la cele vesnice.

 

26 mai 2006 - A încetat din viaţă in urma unui naufragiu, Edouard Michelin, preşedintele grupului producător şi furnizor de pneuri Michelin; (n. 1963).

 

26 mai 2007 - Filmul romanesc “California Dreamin’ (nesfârşit)” al regretatului regizor Cristian Nemescu, a câştigat marele premiu al secţiunii „Un Certain Regard”, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de la Cannes.

 

26 mai 2008 – A murit regizorul american Sydney Pollack, câştigător a două premii Oscar pentru filmul “Departe de Africa” (1985), celebru pentru rolurile din “Tootsie” şi “Michael Clayton”; (n. 1 iulie 1934).

 

26 mai 2010 - A încetat din viaţă Jean Constantin, actor român de teatru și film (n. 1928)

Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean (n. 21 august 1927, Techirghiol, România – d. 26 mai 2010, Constanța, România), a fost un actor român de film, estradă, radio, televiziune, scenă, voce și vodevil, care a excelat în roluri roluri comice, considerat „maestrul comediei” (“Supravieţuitorul”, “Coana Chiriţa”, “Nea Mărin miliardarul”, “Eu, tu şi Ovidiu”). Printre personajele memorabile întruchipate de Constantin se numără cele din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de acțiune și de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu și bucătarul Ismail din serialul de televiziune Toate pânzele sus (1976).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.ro

 

26 mai 2019 - In România au avut loc Alegeri pentru Parlamentul European 2019 concomitent cu Referendumul pe tema justiției.

Harta alegerilor europarlamentare 2019 in functie de partidul castigator pe judet - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Harta alegerilor europarlamentare 2019 in functie de partidul castigator pe judet – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alegeri pentru Parlamentul European s-au desfășurat în România pe 26 mai 2019. Șapte candidați independenți și 23 de formațiuni politice s-au înregistrat la Biroul Electoral Central în vederea alegerilor. Dintre acestea, BEC a validat candidaturile a 13 partide și alianțe și a trei candidați independenți. Alegerile au avut loc concomitent cu un referendum pe tema justiției convocat de președintele Klaus Iohannis.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Un referendum consultativ pe tema justiției a avut loc pe 26 mai 2019, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, la inițiativa Președintelui României, Klaus Iohannis. Referendumul a fost validat în contextul în care 41,28% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Referendumul a avut două întrebări:
- Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
- Da 85.91%
- Nu 14.09%
- Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
- Da 86.18%
- Nu 13.82%
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.ro

 

26 mai 2020 - Proteste și revolte izbucnesc în Minneapolis și în alte părți din Statele Unite, în urma morții lui George Floyd.

Protestele din Minneapolis din 2020 sunt o serie continuă de tulburări civile care au început în zona metropolitană Minneapolis-Saint Paul, Minnesota, Statele Unite și s-au răspândit la nivel național. Tulburările au început la Minneapolis pe 26 mai 2020, după moartea lui George Floyd, în timp ce era arestat de Derek Chauvin și alți ofițeri ai Departamentului de Poliție din Minneapolis (DPM) cu o zi înainte.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

  Sursa:  cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.orgyoutube.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu