sâmbătă, 27 mai 2023

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

 

Copilul, înțeleptul și...  patrioții

 

 1. Cu cât trece vremea şi cu cât sântem mai inundaţi de informaţie, prin activitatea mijloacelor tehnice de comunicare, cu atât ne dăm seama că proprietarii acestor sisteme, nu numai că nu informează obiectiv, dar caută să manipuleze conştiinţa noastră, să ne direcţioneze încotro vor ei şi, mai ales, să distrugă în lume ideea de credinţă, de morală, de bine şi de rău, aşa cum le-am moştenit de la Biserică şi să ne facă să credem că păcatul este o invenţie de babe, că dreptul omului este de a face orice, în numele libertăţii şi că numai aceşti regi ai ştirilor sunt inamovabili. În rest, oamenii nu sunt decât simple aparate de recepţie care nu au dreptul de a interpreta pentru că totul le este servit gata”.

 

 Gheorghe Calciu (1925-2006),

preot ortodox român, absolvent de filologie și teologie, profesor, dezident anticomunist, condamnat 21 de ani de pușcărie la Jilava, Aiud, Pitești, Gherla. În anul1985 pleacă forțat de securitatea timpului în America, unde este primit de doi președinți: Ronald Reagan și George Bush. Aici a construit mai multe Biserici și a unit pe românii care și-au părăsit țara. Este înmormântat la Mănăstirea Petru Vodă lângă alți doi mari patrioți: părintele IUSTIN PÂRVU și poetul RADU GYR.

 

+ + +

 2. „Cel ce se crede înţelept este departe de înţelepciune. Cel ce nu crede în înţelepciune, este un nebun care, poate, într-o zi sǎ devinǎ înţelept. A fi înţelept nu înseamnǎ a renunţa la toate plǎcerile vieţii. Dimpotrivǎ, trebuie sǎ le cunoşti pentru a experimenta ceea ce este vital şi sǎ întorci spatele la ceea ce este derizoriu. O înţelepciune strǎveche spune: Sǎ nu apunǎ soarele peste supǎrarea ta, acceptându-ţi soarta, iartǎ pe toatǎ lumea, cǎci tot ce te atinge pe tine, ajunge mai întâi în faţa Creatorului tǎu”.

Jean Gastaldi – scriitor francez

+ + +

  3.„Un tatǎ bogat, dorind ca fiul sǎu sǎ ştie ce înseamnǎ sǎ fii sǎrac, l-a dus sǎ petreacǎ câteva zile la o familie de ţǎrani. Fiul a stat trei zile şi trei nopţi la ţarǎ. Revenind la oraş, în automobil, tatǎl l-a întrebat:- Ce zici de experienţa avutǎ? - Bine, îi rǎspunse fiul, puţin rezervat. -Ai învaţat ceva? -Da și anume: cǎ noi avem un câine, iar ei au patru; noi avem o piscinǎ cu apǎ tratatǎ; ei au un râu întreg cu apǎ cristalinǎ; noi avem luminǎ electricǎ în grǎdinǎ; ei au stelele şi luna pentru a-i lumina; noi cumpǎrǎm mâncarea, ei o gǎtesc; noi ascultǎm C.D. uri; ei ascultǎ simfonia perpetuǎ a pǎsǎrilor, greierilor şi a altor animale mici; noi folosim microundele, ceea ce ei mǎnâncǎ are gustul focului lent; noi suntem înconjuraţi de ziduri cu alarmǎ; ei trǎiesc cu uşile casei deschise, protejaţi de prietenia vecinilor; trǎim conectaţi la telefonul mobil, calculator, televizor; ei sunt „conectaţi” la viaţǎ, cer, soare, apǎ, verdele câmpului, animale, la umbrǎ, la familia lor. Tatǎl a rǎmas impresionat de profunzimea gândirii fiului sǎu. Fiul a zis: - „Mulţumesc cǎ m-ai învǎţat cât de sǎraci suntem. în fiecare zi suntem mai sǎraci în observarea naturii, care este opera grandioasǎ a lui Dumnezeu. Ne preocupǎm pentru A AVEA, A AVEA, A AVEA şi A AVEA, de fiecare datǎ mai mult, în loc de singura preocupare de „A FI”.

 

p.s.  „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste  peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul” (Facere cap. 1, vers.28).

Cu dragoste creștină,

Părintele Ilie Bucur Sărmășanul, Sărmaș, Mureș

Prof. Olimpia Mureșan, Ulmeni, Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu