vineri, 26 mai 2023

A apărut AGORA LITERARă nr.46- tribună pentru scriitori și ziariști

 

S-au împlinit 11 ani de când apare revista “Agora Literară “, organ de presă a Ligii Scriitorilor care în numărul 46, iunie, 2023, cuprinde în cele 33 de pagini un bogat conținut.Această revistă condusă de doi scriitori și jurnaliști, membri UZPR, (Al.Florin Țene, director și Iulian Patca redactor șef), cu o grafică realizată de pictorul și graficianul Lazăr Morcan, este o publicație de primă mărime în spațiul revuistic din țara noastră.

Numărul acesta este structurat în capitolele: Poezie, Proză, Eseu, Interviu și Critică, în care descoperim semnăturile unor scriitori din țară și diaspora.Poeziile semnate de Daniela Vasilovschi, Titina Nica Țene, Persida Rugu, Liviu-Florian Jianu, Liviu Zanfirescu, Eugen Burghelea sunt profund lirice și reflexive. Printre poeții care publică în revistă sunt membrii  UZPR, printre care: Eugen Burghelea,  Horia Gana,Teofil Hanăș, Iulian Patca, Al.Florin Țene și mulți alții etc.

La rubrica eseuri, proză și interviuri evidențiem, încă din pagina 3, analiza lui Al.Florin Țene despre limba română, intitulată”Limba noastră-i limbă sfântă…! “ în care concluzionează:”Trebuie să evităm în vorbire neologismele din alte limbi cărora nu le înțelegem sensul.Această problemă rămâne deschisă. Dar nouă  ne revine sarcina să luăm poziție în fața unor flagrante abuzuri în domeniul lexicului românesc. “

Cronica semnată de Mihaela CD despre antologia “ Armonii de absență“publicată de Iulian Patca scoate în evidență vibrația eului la poetul și jurnalistul Iulian Patca,  ale cărui poeme “valsează între real și ireal”.Iar Liliana Moldovan  scrie un amplu articol despre președintele Ligii Scriitorilor care “ va lăsa posterității o lume a cărților sale  cu speranța în capacitatea oamenilor de a se reîntoarce la esența culturală și spiritual a sufletului românesc.“

Cei 57 de autori cuprinși în paginile acestei interesante reviste, din care 21 sunt membri UZPR, semnează tot atâtea creații literare în care descoperim o adevărată Istorie a Literaturii Române ce se scrie în prezent pe toate meridianele lumii.

Al.Florin Țene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu