vineri, 30 august 2024

Cernăuți, biserica și lacătul

                                                 de Gheorghe Pârja

Îmi scrie cărturarul și bunul prieten din Cernăuți, Ștefan Hostiuc, redactor-șef al minunatei reviste Mesager bucovinean, că educația creștină prin biserică și educația laică prin școală, ambele în limba maternă, sunt principalii piloni de rezistență ai oricărei comunități istorice trăitoare în afara țării de origine. Aceștia șubrezindu-se, întreg edificiul spiritual și cultural al comunității este pus în pericol de prăbușire. În Ucraina, pe lângă războiul cu armele, care aduce atâta ruină și moarte în țară, mai există și o luptă mocnită la nivel confesional, care aduce ură și vrajbă între oameni.

În Ucraina, în prezent, se află în conflict trei structuri ecleziastice ortodoxe. Din această dură asperitate a rezultat și trista poveste pe care v-o spun. Aflată de la Angelina Olaru. Duminică, 25 august, slujba de la Capela Mitropoliților Bucovineni din Cimitirul Istoric din Cernăuți a fost oficiată sub cerul liber, sub supravegherea poliției. Autoritățile orașului au pus lacăt pe ușă. Enoriașii și parohul Cristofor nu mai pot intra în sfântul locaș după ce o instanță de judecată i-a somat să predea biserica autorităților. Oamenii sunt descumpăniți, supărați și lipsiți de apărare în statul ce a promis legi care să garanteze drepturile minorităților. Românii au fost alungați din biserica construită de Mitropolia Bucovinei prin secolul al XIX-lea și întreținută prin vreme cu banii băștinașilor.

În 1990, mă aflam la Cernăuți. În Cimitirul Horecea, unde erau ruinele Capelei; deci o stare avansată de degradare. A fost restaurată și amenajată de comunitatea românească, ajutată de Consulatul României la Cernăuți. Acum, liderii societății civile din capitala Bucovinei înstrăinate se tem că prin această metodă și alte biserici ortodoxe, dar și terenurile pot fi acaparate. Scandalul a început anul trecut, când în vâltoarea războiului, românii bucovineni au fost surprinși de conflictul celor trei structuri ortodoxe. Capela se subordona canonic Patriarhiei Rusiei. Fără nicio explicație, Consiliul orășenesc Cernăuți a decis transferul istoricei biserici în subordonarea unei întreprinderi din oraș.

De știut că românii din cele 130 de parohii din Nordul Bucovinei, Maramureșul Istoric, sudul Basarabiei, Hotin și Herța – din actualul stat ucrainean – nu s-au grăbit să-și anunțe intenția de a deveni parte a Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei. Românii așteaptă o situație mai favorabilă, pentru a reveni sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române. Dar acest fapt nu este agreat de autorită­țile statului vecin, care au pornit să acapareze sfintele lăcașuri. Parlamentul Ucrainei a votat recent o lege prin care interzice activitatea Bisericii Ruse în această țară. Așa că primarul Cernăuțiului a dispus formarea unei comisii care să preia controlul asupra Capelei. Și au făcut-o.

Niciun argument istoric nu a fost convingător. Pe data de 23 august 2024, Capela a fost sechestrată. Românii nu se așteptau la asemenea abuz. Mai bine de un veac și jumătate românii au îngrijit acest lăcaș. Este o biserică ortodoxă, unde se slujește în limba română, se trăiește în limba română, iar oamenii se bucură în limba română. Este o grea încercare pentru noi, spune parohul. Comunitatea românească a depus un memoriu la primărie. Nu a primit niciun răspuns. Cercetătorul și arhivarul Dragoș Olaru a spus: „Este cea mai scumpă bisericuță pentru noi, românii din Cernăuți.” Muzeograful Elena Vântu-Tărâ­țeanu ne spune supărarea: „Câtă dragoste s-a pus aici! Câte eforturi pentru restaurare s-au făcut! Ne adunam aici, lângă mormântul lui Aron Pumnul, care este în preajmă. Toate slujbele se desfășoară lângă mormintele personalită­ților românești care au făcut istorie. Lăsați-ne biserica!”

Știu, creștinii au dreptul să decidă la care mitropolie să adere. Așa-i în România! Am tresărit la această poveste când mi-am amintit că Primăria din Cernăuți, mai anul trecut, a șters din centrul orașului Hrisovul domnitorului Alexandru cel Bun, prin care se atesta existența așezării Cernăuți din anul 1408. Am fost și am văzut sfidarea istoriei noastre de către noile autorități din acest oraș cu mulți români. Inclusiv cu Mihai Eminescu. Eu, dimpreună cu frații scriitori din Cernăuți, Vasile Tărâțeanu, Ilie T. Zegrea, Dumitru Covalciuc, Ștefan Hos­tiuc, m-am rugat lângă zidurile acestei Capele, care este o biserică în toată rânduiala ei. Este Capela Mitropoliților Bucovineni. Am toată compasiunea pentru starea actuală a Ucrainei, moarte și ruină, dar nu uit de istorie și de drepturile românilor vânturați de cruda istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu