vineri, 30 august 2024

Câte nu se întâmplă în război și noi nu știm! Ucrainenii și-au doborât propriul avion primit din donații...

 


Avionul de vânătoare F-16 transferat în Ucraina, a cărui prăbușire a fost raportată de armata ucraineană, a fost doborât din greșeală de un sistem de apărare aeriană Patriot. Acest lucru a fost declarat chiar de deputatul Radei Supreme, Maryana Bezuglaya, scrie Tass.
„Conform informațiilor mele, avionul F-16 pilotat de Alexey „Moonfish“ Mesya a fost doborât de un sistem de rachete antiaeriene Patriot din cauza dezordonării dintre unități”, a scris ea pe canalul Telegram.
Deputata ucraineană a acuzat Forțele Aeriene Ucrainene de minciună pentru că au numit accident motivul pierderii avionului.
„Cultura minciunii în comanda Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și în alte sedii militare superioare, duce la faptul că sistemul de gestionare a deciziilor militare nu se îmbunătățește pe baza unor informații veridice, colectate în mod consecvent, ci se înrăutățește și chiar se prăbușește, așa cum se întâmplă în direcția Pokrovsky (Armata Roșie – aprox. TASS)”, a spus ea.
Potrivit deputatului, în ciuda morții pilotului și a prăbușirii avionului, niciunul dintre generali nu a fost pedepsit, iar comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei Nikolai Oleshchuk nu a fost înlăturat din postul său.
Anterior, un oficial american a confirmat pentru The Wall Street Journal că Ucraina a pierdut primul dintre avioanele de luptă F-16 care i-au fost livrate. Totodată, un reprezentant nenumit al autorităților americane a susținut că avionul nu a fost doborât, iar prăbușirea s-a produs din cauza unei erori de pilot.
Ulterior, Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat decesul pilotului ucrainean Mesya, care, potrivit CNN, a fost antrenat să piloteze F-16.
Pentagonul știe despre pierderea primului avion de luptă F-16 de către Ucraina, dar nu oferă asistență în investigarea incidentului, deoarece Kievul nu a abordat această problemă, notează „Adevărul european” (citat de Știri pe surse) cu referire la declarația secretarului de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.
„Am văzut mesajul, dar nu am informații despre acordarea de asistență (în investigarea incidentului – n.red.) din partea noastră sau solicitări pentru aceasta din partea Ucrainei”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu