luni, 26 august 2024

Cum să distrugi cu „inocență” biodiversitatea


Editorialul de față nu se vrea a fi o acuză la adresa celor ce decid să-și lucreze iar terenurile părăsite. A tinerilor ce reiau munca lăsată de bătrânii istoviți. E doar un exemplu, cu personaje poate imaginare, poate nu, într-un loc imaginar. Sau nu.

A fost odată ca niciodată (așa trebuia să înceapă povestea, da?) un sătuc frumos, mai retras, la margine de rezervație naturală. Între sat și rezervație, ca un tampon, o poiană frumoasă, a oamenilor aparent, nu a Statului. Am parcurs-o încă din anii 80, când era păscută de oi, apoi în anii 90 când se împădurea, dar se visau acolo ba țarc de zimbri, ba case de vacanță. În fine, a rămas nefolosită. De-aici a intervenit Natura. Draga de ea. A început cu “spini”, care în realitate erau muri, măceși. Apoi arbuști, care erau meri și peri sălbatici, plus corni și păducel. Deja ai aici o farmacie întreagă, plus la nivelul ierbii alte minunății: mentă de vreo două feluri, cimbru sălbatic și cimbrișor. Se adaugă superba orhidee sălbatică, alte și alte flori. Dinspre pădure au mai venit câte un carpen, un stejar. Pe margini, lizieră de plopi și mesteceni. Au crescut puțin copacii și subit, au început ciupercile. Primii hribi din an acolo îi găsesc, la lizieră. Între mesteceni, plopi și ferigi, după primele ploi bune, ies oițele verzi. Pe margini, pe râpe, ies gălbiorii și ciclic si trompeta piticului. Rar, crăițele, nobilele ciuperci Amanita Caesarea. Toamna până târziu, în iarba de munte, pe margini, găsești hribii cică mai puțini nobili, Leccinum.

Viață sălbatică? Peste ani am văzut iepuri, vulpi, urme de bursuc, efectiv zeci de căprioare cărora pe timp de iarnă le place apropierea de sat și se ascund în jungle de tufe de mur. Jos spre râu, sunt vizibile urme de castor, copaci roși de parc-ai ascuți un creion. În vremurile bune dinaintea pestei porcine, mistreții veneau până aici, cu gândul la culturile de porumb ale sătenilor. În tot acest peisaj care, fie vorba între noi, nu are cum să nu vă placă, a intrat buldozerul. A trecut peste tufele de mur. Ca o paranteză, de vorbești chioreanului, lăpușeanului, codreanului de mur, ridică din umeri…el pe vremea asta nici nu-și pune merinde sau apă, pe cărări, mănâncă 4 pumni de mure și e și sătul și hidratat. Dar constănțeanul, bucureșteanul, teleormanul (ironie…) nu e familiar cu fructele de pădure care te agasează de pe marginea cărării, în număr infinit. La fel cu măcieșele. Cu coarnele.

Care e ideea? Nu, nu vin zimbrii. E nevoie de lemne. Iar. Și stai și calculezi, așa cum te-au învățat silvicii. Lemnele de plop și de mesteacăn, slabe calitativ. Pomii, arbuștii, slabi. Pe margini de pădure însă e plin de carpen, care crește aiurea. Cu un pic de înțelepciune, de rărești carpenul și lași din stilul de tufă câte un fir două să crească spre cer, însuși carpenul îți va mulțumi. Iar tu vei avea, după 10 carpeni curățați, lemn de foc pe ierni întregi. Și citez din silvici adevărați, din cei cu mâna pe carte, nu din cei ce văd doar metri steri: “Când îți oferă cineva carpen, nu te uita că e strâmb, se crapă aiurea. E lemnul cu cea mai mare putere calorică din pădurile noastre. E lux!”

Revin la poiana cu pricina. Un sătean anonim, în secret, obișnuiește să altoiască pomi sălbatici pe-acolo. Ar merita chemat la primărie omul și premiat, cu diplomă de onoare, în locul celor care primesc diploma pentru căsnicii prelungi. Un om care înnobilează pădurea! Peste care pădure acum trece buldozerul. Repetăm. Am dat doar un exemplu, se petrece peste tot, e povestea clasică a pășunilor împădurite, pe care stau cu ochii languroși și proprietarii și pădurarii și tăietorii de lemn, gratis noaptea. Dar am arătat doar peisajul unui asemenea loc cunoscut. Atât. Și nu putem să încheiem fără să cităm. Un proverb amerindian, al unui popor surprins și el de nevoia albilor din ce în ce mai mult. “Numai atunci când ultimul copac va cădea, ultimul râu va fi otrăvit și ultimul pește va fi prins, vom realiza că de fapt nu putem mânca bani”.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu