miercuri, 28 august 2024

Ziua Limbii Române, sărbătorită de scriitorii mureșeni

Scriitorii Al. Florin Țene, Ligya Diaconescu și Corneliu Leu au propus legistativului românesc fixarea unei zile naționale pentru sărbătorirea Limbii Române. Astfel, prin Legea 53 din 2013 are loc instituirea zilei de 31 august ca Ziua Națională a Limbii Române.

Limba Română este sărbătorită în Republica Moldova încă din 1990, iar din 2006, în aceeaşi zi, se organizează în fiecare an, la Bucureşti, pe treptele Teatrului Naţional, „Concertul Limbii Române”. Legea a fost votată de Senat în ședința din 6 decembrie 2011 și de Camera Deputaților în ședința din 19 februarie 2013 și a fost promulgată la 13 martie, fiind publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

În acest an, Societatea Cultural – Patriotică, ,,Avram Iancu” – filiala Mureș, Liga Scriitorilor Români – Filiala Mureș și Cenaclul literar „Aurel Filimon”, Târgu-Mureș organizează miercuri, 28 august 2024, ora 17, la „Casa Iancului” Târgu-Mureș, Str. Avram Iancu, nr. 23, SĂRBĂTORIREA ZILEI NAȚIONALE A LIMBII ROMÂNE.

Evenimentul se va desfășura după următorul program :

I. Cuvântul de deschidere susținut de Jr. Ioan Berța – Președintele Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu”- Filiala Mureș.

II. Prezentarea volumului „Limba noastră cea bătrână” de Mircea Dorin Istrate.

III. Sesiune de recitări – pe tema limbii române- din creațiile proprii sau ale unor autori consacrați (la alegere).

„A vorbi despre limba în care gândeşti este ca o zi de sărbătoare. Frumuseţea lucrurilor concrete nu poate fi exprimată decât în limba română. Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanţă aparte îmi dau seama că ea o are!”- constata atât de frumos – Nichita Stănescu.

A organiza un eveniment dedicat limbi române este o onoare și un privilegiu, pe care dorim să îl împărtășim cu toți târgumureșenii care iubesc poezia și apreciază inestimabilul tezaur al „limbii noastre cea bătrâne”.

 

Liliana Moldovan

Președinta filialei Mureș a Ligii Scriitorilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu