miercuri, 18 septembrie 2024

Mariana Moga: „Tocmai s-a încheiat cea de-a VIII-a ediție a Taberei prieteniei literare „De amicitia” și au apărut cârcotașii!”


Proverbul "Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur!" exprimă un adevăr dureros.

Tocmai s-a încheiat cea de-a VIII-a ediție a Taberei prieteniei literare „De amicitia” și au apărut cârcotașii. Întotdeauna momentele de bucurie au și urmări. Uneori deranjează. Așa că primesc avertizări.

Unii „intelectuali” nu au  ocupație și se plictisesc. Ce s-au gândit?  Să o „judece” pe Mariana Moga. Nu prea dau curs unor astfel de provocări, însă nu am nimic de ascuns. Totuși, din când în când, reacționez. Postez, „pentru interesați”, o scurtă radiografie a activității mele, poate le potolesc curiozitatea și îi scutesc de penibil. Când spun scurtă, așa și este. Cine mă cunoaște știe cât urăsc să ies în evidență. Funcționez pe principiul tac și fac,  nu „dau din coate” pentru a arăta cât de „importantă” sunt. I-aș sfătui și pe domniile lor să facă la fel. Poate așa rămân în memoria colectivă.

Atât am reușit să realizez din anul 2010, de când am pășit într-o lume în care mă chema poezia, încurajată fiind de scriitorul, dramaturgul și umoristul Cornel Udrea, și până în prezent.

Nu știu dacă este mult sau puțin. Nici nu contează. Nu alerg după premii, titulaturi, aprecieri și periaje gratuite etc. Tot ce fac pornește din suflet și nu permit nimănui  să pună în discuție buna mea credință.

Cine sunt? Doar o persoană care încearcă să meargă pe drumul său fără să deranjeze pe nimeni.

Fișă de autor

Prozator, poet, jurnalist, promotor literar și cultural Mariana Moga s-a născut la 3 mai 1966 în localitatea Sebeş din județul Alba. Este absolventă a Facultății de Drept și Administrație Publică București; membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; membră a Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Quebec-Canada; membră a Ligii Scriitorilor din România; membră a Societății Culturale „Apollon” România etc. Debutează literar cu poezii publicate în diverse periodice și antologii, însă cochetează cu lumea cărţilor, în postura de autor, din 2010, când îi apare primul volumul de versuri „Între piatră şi nisip”.

Începând cu anul 2013 autoarea reușește să treacă dincolo de granițele României, până în prezent având numeroase prezentări de carte sau invitații la evenimente literare din Austria, Germania, Republica Moldova sau Republica Moldovenească Nistreană. În perioada 2013 – 2019 este invitată la fiecare ediție a masei rotunde a scriitorilor de pretutindeni, din cadrul evenimentului „Ziua Europei”, organizat la Viena și Wiener Neustadt – Austria de către Radio TV „Unirea” în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria.

Posesoare a peste o sută de recunoașteri pentru activitatea literară, profesionalism şi dăruire în promovarea literaturii româneşti, în țară și peste hotare, Mariana Moga obține și multe premii sau trofee, la diferite concursuri și evenimente literare organizate din țară sau străinătate. Printre acestea: din partea Ambasadei României în Austria prin doamna ambasador Silvia Davidoiu premiu și diplomă pentru promovarea culturii și spiritualității românești în lume; din partea Radio TV „Unirea” Wiener Neustadt, Austria, trofeu și diplomă pentru volumul de versuri „Popas în suflet”, în cadrul evenimentului „Ziua Europei”. În cadrul aceluiași eveniment primește un premiu pentru „Profesionalism și dăruire în promovarea literaturii românești în țară și peste hotare”; din partea Ligii Scriitorilor premiul „Artur Silvestri și al Asociației Române pentru Patrimoniu”, pentru volumul de versuri„ Anotimpul cu trifoi”; din partea Societăți „Românca” Londra, diplomă și trofeu pentru merite excepționale pe tărâm cultural și pentru proiectul „Tabăra prieteniei literare – De amicitia”; din partea Primăriei Municipiului Sebeș, a Consiliului Local al Municipiului Sebeș și a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, premiul pentru întreaga activitate și implicarea în viața culturală a cetății; locul I, la secțiunea poezie în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga, 2020; Distincție de excelență, în cadrul „Galei doamnelor de succes”, din partea Primăriei Municipiului Sebeș și a Centrului Cultural „Lucian Blaga” pentru întreaga sa activitate culturală; Din partea Ligii Scriitorilor din România, la 26 ianuarie 2021, premiul pentru „Cartea de proză scurtăˮ a anului 2020,  cu volumul „Negustoarea de iluzii”, Ed. Ștef, Iași;  Premiul special al juriului la Festivalul Internațional „Nicolae Dabija”, editia I, 2021; Premiul „Nichita Stănescu”, pentru păstrarea și promovarea valorilor culturale românești, din partea Societății Culturale „Apollon” România și a Academiei Internaționale de Literatura și Artă; diploma „Grigore Vieru” la Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” și multe altele.

Autoarea înființează și coordonează Tabăra Prieteniei Literare „De amicitia”, o tabără cu participare internațională, unde anual se întâlnesc scriitori din țară și de peste hotare, reușind astfel să promoveze actul cultural românesc. Mariana Moga susține că prietenia literară trebuie să dăinuie în scopul promovării culturii și spiritualității românești. Înființează Gruparea  literară „De amicitia”, o grupare din care fac parte autori de origine romană din Romania, Germania, Republica Moldova, Italia, Spania, Irlanda, Elvetia, Suedia și Anglia, membri ai USR, UZPR, LSR, dar și a altor organizații literare de notorietate.

Pătrunde cu scrierile până dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii, dar şi în Europa, în ţări ca Germania, Austria, Republica Moldova, Suedia, Elveţia, Franța, Spania, Anglia, Grecia, Belgia, Italia ș.a.

 Creația sa este înclusă într-o serie de reviste și publicații de prestigiu, printre care: Revista de cultura „Discobolul" – apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România; Revista de cultură şi artă „Unirea” – Austria; Periodicul de cultură „ Literatură şi artă” – apărut sub egida Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; Revista de cultură „Caligraf” – apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România; Revista de cultură „Banchetul” a Fundației culturale „Ion D.Sîrbu” Petroșani, apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România; Revista de Literatură, Artă și Civilizație „Rotonda Valahă” – apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România; Periodicul de cultură „Paşii Profetului”, apărut sub egida Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”; Revista „Lumină Lină” - New York; Volumul de studii, analize, sinteze, recenzii şi opinii  „Aripa vederii” - Republica Moldova; „Zorile Bucovinei” – publicația românilor din Ucraina; Revista „Albanezul” – publicație în limba română și albaneză; Revista de cultură „Alternanțe”, Germania; Jurnalul mureșan „Cadran”, apărut sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; Revista „Popas jurnalistic și literar artistic”, apărută sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, precum şi multe alte publicaţii de gen.

Mariana Moga este inclusă în „Enciclopedia Scriitorilor Români Contemporani de Pretutindeni”, o panoramă biografică a celor mai prolifici și talentați scriitori români contemporani de pretutindeni,  volum lansat în luna ianuarie 2020 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, coordonat de scriitorul Traian Vasilcău (membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România) și academicianul Mihai Cimpoi (membru al Academiei Române).

Cărți care-i poartă semnătura: 64 (poezie, proză, analiză literară – opinii personale, literatură pentru cei mici,  volume colective).

Traduceri: engleză și albaneză.

Referințe critice:Victoria Fonari, Cornel Udrea, Maria Vaida, Remus Giorgioni, Emilia Dabu, Daniel Luca etc.








Text și foto Mariana MOGA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu