vineri, 1 iunie 2018

"TU EŞTI PRIMĂVARA MEA"- șlagărele Generației de Aur



Un spectacol ce a vizitat 40 de orase din 13 aprile până în 31 mai. Patru artişti legaţi prin  cultul creaţiilor muzicale anilor 70-80 folosind mijloacele  moderne de a face spectacol  au dezvăluit în numai 120 de minute  pe jalnica scenă a Casei de Cultură a Sindicatelor o întreagă istorie . O istorie a portativelor, o istorie a versurilor, a rimei a ritmului, armonizată de o baghetă fermecată numită" BUN SIMȚ ARTISTIC" 
 PAUL SURUGIU –FUEGO, (și regizor) STELA ENACHE, MARINA FLOREA ȘI UN DISTINS PIANIST VICENTIU PERNIU au adus un altfel de omagiu marilor compozitori dar și marilor interpreți ce au ars pe scena romanească suplinind prin dăruirea lor multe din lipsurile  societății românești de atunci.
Publicul băimărean invadat în ultimii ani de curente muzicale moderne, obișnuit cu spectacole în aer liber pentru toate anotimpurile care de obicei erau la scenă deschisă și gratuit oferite de edili nu a uitat farmecul sălii cu acustică domoală, plăcută fără megadecibeli care după ce-ți distrug timpanele atacă agresiv cu infrasunete  obediente părțile moi ale corpului supunându-le unui masaj diabolic.
Mesajul curat și pur al melosului optzecist a cuprins actuala tânără generație ce degustă fermecați sub numele RETRO MUSIC  ceea ce de fapt este ultima expresie  a culturii proumane. Adolescenți abslvenți de colegii și universitate , copii de gimnazii alături de vârstnici au cantat și recitat din slagărele pe care mulți le credeau uitate. A fost un remember marilor valori!Peste 500 de băimăreni  au ales sala veche de spectacole cu acustica speciala au cumpărat biletul la un preț civilizat și s-au încărcat de bunătate și respect față de adevăratele valori ale "muzicii ușoare  românești"
Un moment înălțător a fost invitarea poetului IOAN VOICU  care a dorit să-și lanseze noul volum de poezii –balade "RĂU MĂ DOR OCHII MĂ DOR" chiar în spectacolul MAGIC ȘI MAGISTRAL CONCEPUT  de PAUL SURUGIU –FUEGO care a luat de pe buzele folk-istilor piesa cu același nume și i- a dat un stil angelic devenind slagăr național cântat la toate evenimentele culturale private si sociale. Cu mult respect  și bunăvoință nobilă  poetul Ioan Voicu și editorul volumului au fost invitați pe scenă alături de marele artist pe melodia lui Valentin Moldovan, și versurile  IOAN VOICU cunoscuta BALADĂ FULGERATA-N VÂNT al cărui refren este de fapt "rău mă dor ochii mă dor".

PS.Fără a avea pretenția a unei cronici de spectacol  subliniem marea și completa ținută artistică, decorurile precum și costumațiile ce complineau efectele de scenă pompoase și incendiare. Pirotehnica a fost înlocuită cu artă iar decibelii au fost struniți pe măsura capacităților auditive ale umanitații. 

                                                                          VasileTIVADAR







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu