Intr-o zi de 25 octombrie, in 1955, aparea pe piata cuptorul
cu microunde, in Mansfield, Ohio. Primul aparat pus pe raftul magazinului
valora 1.200 de dolari, putea gati ouale
in 22 de secunde si baconul intr-un minut si jumatate. Cuptorul cu microunde a
fost, insa, inventat ceva mai devreme. Intr-o zi a anului 1947, Percy Spencer
facea un tur prin laboratoarele companiei sale - Raytheon Company, specializata
in produse electronice. Oprindu-se pentru cateva momente in fata unui magnetron
(tub electronic, folosit ca generator de oscilatii de inalta frecventa), el a
simtit o senzatie ciudata si a observat cu surprindere ca o ciocolata pe care o
avea in buzunar a inceput sa se topeasca. Spencer era un spirit inovator (avea
deja 120 de brevete de inventii), si si-a dat seama imediat ca se afla in fata unei descoperiri interesante.
Intrigat de modul in care ciocolata sa ajunsese crema, s-a repezit si a cumparat o punga de boabe de
porumb de floricele: tinand punga in apropierea magnetronului, a urmarit
emotionat cum boabele expandeaza si se transforma in popcorn. De aici pana la
aparitia primului cuptor cu microunde n-a mai fost decat un pas. Pentru un tip
ca Spencer, realizarea unui aparat care sa functioneze pe un principiu
asemanator n-a ridicat probleme deosebite. Aparatul rezultat cantarea cca 300
kg, avea peste 1,70 m inaltime si era folosit exclusiv in restaurante,
vagoane-restaurant sau pe vasele de croaziera, adica in locurile unde se cerea
o cantitate mare de mancare gatita rapid. Acest cuptor cu microunde nu era insa
perfect: de exemplu, carnea gatita cu ajutorul lui nu se rumenea, iar cartofii
prajiti deveneau albiciosi si foarte crocanti. De-abia dupa cateva zeci de ani,
perfectionarile sucesive au permis ca aparatul sa poata fi oferit si
consumatorilor casnici.
I.I.D.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu