miercuri, 30 ianuarie 2019

E oficial: S-a decretat EPIDEMIE DE GRIPĂ în ROMÂNIA!



Când se declară epidemia de gripă  

Mai exact, epidemia de gripă se declară dacă există trei săptămâni endemice la rând, adică în care numărul de cazuri diagnosticate să depăşească numărul de cazuri estimate cu 20%. O soluţie pentru a nu se ajunge în această situaţie o reprezintă vaccinarea antigripală.    „Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenţă procedurile de achiziţie şi estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea (foto).  

 Măsuri de siguranţă pentru populaţie 

 Oficialul spune însă că sunt şi o serie de măsuri pe care trebuie să le îndeplinească populaţia pentru a preveni îmbolnăvirile. Spre exemplu, consultaţia la medicul de familie este esenţială pentru simptome care sugerează gripa. Medicul de familie poate astfel stabili o indicaţie pentru spitalizare.  
 De asemenea, cei care au simptome asemănătoare gripei sunt sfătuiţi să se izoleze la domiciliu. Totodată, se recomandă respectarea etichetei tusei şi strănutului prin utilizarea de batiste de unică utilizare dar şi igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului.

Autorităţile medicale sunt în alertă

„Deşi aseară aveam o parte din datele pe care direcţiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările şi putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecuvită epidemică. (...) Vorbim de o evoluţie epidemică a gripei. (...). S-a constatat epidemia, având a treia săptămână epidemică”, a mai declarat ministrul Sorina Pintea.

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 54, de la începutul sezonului, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi seară, că din cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.
„Din cei 54, 49 sunt pacienţi care au avut condiţii medicale preexistente. Peste afecţiunile pe care le aveau s-a suprapus infecţia cu virusul gripal fapt, care le-a cauzat decesul. Cinci dintre cei decedaţi nu aveau afecţiuni medicale preexistente”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.


Notă. Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces fiind înregistrat în luna mai 2018.
                                                                                        Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu