miercuri, 30 ianuarie 2019

Confruntarea Iohannis – PSD, faza pe nazism

O mostră de cum va fi campania prezidenţială. Preşedintele Klaus Iohannis încet, dar sigur, îşi trasează liniile directoare ale campaniei prezidenţiale. ţinteşte sus, la vârful PSD. Cu ocazia comemorării victimelor holocaustului, în faţa unor supravieţuitori ai lagărelor naziste, Klaus Iohannis a lansat un atac la adresa coaliţiei de guvernare. Nu a ezitat, dat fiind faptul că se afla în faţa unor victime ale nazismului, să compare puterea actuală cu un regim nazist.
Un astfel de regim începe prin a acapara instituţie după instituţie pentru ca la final să–şi arate adevărata faţă.
Discursul lui Iohannis a şocat. Foarte probabil că asta a şi dorit. Dintr-un eveniment oarecare a reuşit să facă o ştire care este posibil să facă turul mapamondului. Nazismul, pus în relaţie cu holocaustul, atrage, este discutat, întors pe toate feţele.
Mesajul este însă clar unul politic. Preşedintele semnalează o situaţie ipotetică: îndreptarea guvernării actuale spre un extremist neîntâlnit în Europa. Germania, ca de altfel toate ţările din Europa, au încercat şi încearcă în continuare să se debaraseze de nazism. Este un subiect sensibil. A fi acuzat un partid din România că se îndreaptă spre nazism este exagerat.
PSD se va strădui să scape de o astfel de acuzaţie. În ce măsură va reuşi? Nu va reuşi. Odată lansată aluzia, suspiciunea tinde să se transforme în probă de necontestat. Deja PSD are de lucru. Informaţia va fi preluată şi amplificată.
  Rămâne însă o problemă şi pentru cel ce a lansat o astfel de posibilitate. Nu se poate vorbi în felul acesta într-o ţară democratică. PSD-ul poate fi eventual acuzat că se apropie de comunism, dar de nazism este prea mult.
Acest episod demonstrează un lucru: anume că se cronicizească crizele. Crizele de nervi. Fiecare actor se foloseşte de orice ocazie pentru a scoate din sărite adversarul. Acesta în încercarea de a se apăra face o criză de nervi şi caută ceva pe măsură. Urmează, aşadar, ca PSD să-l acuze pe Klaus Iohannis că este nazist. Foarte recent un membru PSD l-a caricaturizat pe Iohannis punându-i o cască de soldat german pe cap. Pesediştii radicali se mai distrează copilăreşte şi cu numele preşedintelui punându-i încă un „s” la numele mic, rezultând un KlauSS.
Iată cum le-a răspuns preşedintele, avertizând că PSD se apropie de nazism. Ce ar face Klaus Iohannis dacă premierul Dăncilă ar proceda ca Viktor Orban care refuză să mai apară în faţa Comisiei Europene pentru a fi luat la rost?
Aceste manifestări neserioase denotă lipsa de profunzime, slaba calitate intelectuală a personajelor de la vârful puterii. Raţionamentul lor este simplu: trebuie să–ţi demonizezi adversarul cu orice preţ. Aşadar, Liviu Dragnea a devenit simbolul corupţiei, iar Klaus Iohannis preşedintele leneş, omul care sabotând guvernul sabotează România. Din această încleştare nu se vor desprinde până în momentul în care va exista un învins.
Aproape sigur că locul învinsului va fi luat de altcineva şi circuitul crizelor va reîncepe, cu alţi actori, dar în aceeaşi piesă.
Neonazismul, dacă este să vorbim despre el, vine din dreapta. Stânga are alte boli. De pildă suprataxarea averilor foarte mari cu 70%. Un fel de taxă pe lăcomie, despre care s-a vorbit şi la recentul Forum Economic de la Davos. Democraţii din SUA alunecă şi ei mai spre stânga, propunerea de supraimpozitare venind de la ei.
Situaţia internaţională este mai complexă decât lasă să se vadă din dezbaterile politice din România. Politicienii români par izolaţi, în realitate sincronizându-se cu toate curentele socio-politice negative din Statele Unite şi din ţările europene.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu