luni, 28 ianuarie 2019

Circulatie rutiera in conditii de iarna


 Vremea a fost apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. Izolat la munte in prima partea a zilei a nins slab. Cantitatea maxima de precipitatii inregistrata a fost de 0.5 l/mp, la Firiza. Vantul a suflat slab la moderat, cu intensificari de pana la 58 km/h in zona montana inalta, unde a spulberat zapada. Temperatura maxima a fost de -1 grad la Tg. Lapus, Ocna Sugatag si Sighetu Marmatiei si 0 grade la Baia Mare.
          La primele ore ale diminetii temperatura aerului era cuprinsa intre -7 grade la Targu  Lapus si 0 grade in Baia Mare.
          Stratul de zapada este prezent pe arii extinse si masura aseara pana la 90 cm, la Firiza.   
            Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna. Carosabilul sectoarelor de drumuri nationale este curat si umed. Sunt tronsoane de drum national in Maramuresul istoric care au partea carosabila uscata si partial uscata. Cerul este acoperit pe majoritatea sectoarelor de drumuri nationale. Vizibilitatea este buna in trafic. Angajatii sectiei de drumuri nationale au actionat cu 10 utilaje si au imprastiat 34 tone material antiderapant si 175 litri clorura de calciu.
            Nivelurile si debitele cursurilor de apa din judet au fost in scadere usoara. Gheata este prezenta la malul raurilor Firiza, Mara, Botiza, Vaser, Cisla si Tisa. Temperaturile scazute din timpul noptii si diminetii au contribuit la formarea a doua poduri de gheata pe raurile Firiza si Cavnic. Curg sloiuri de gheata pe raurile Lapus si Suciu. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta, conform regulamentului.
              Stratul de zapada masoara: 114 cm la Cavnic, 91 cm in Pasul Gutai, 90 cm la Firiza, 87 cm la Baiut, 64 cm la Coroieni, 62 cm pe Valea Viseului, 61 cm la Luhei, 52 cm la Grosii Tiblesului, 48 cm la Vf. Iezer, 45 cm la Bistra, 44 cm in Baia Borsa, 43 cm in Poiana Borsa, 42 cm pe Valea Vaserului, 37 cm la Targu Lapus si Suciu de Jos, 35 cm la Razoare, 29 cm la Ocna Sugatag, 20 cm in Baia Mare.
                Nu sunt probleme in alimentarea cu energie electrica a localitatilor din judet.
                  Vremea se va incalzi si va deveni astazi mai calda decat normalul termic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii extinse, in cursul noptii ,vor cadea precipitatii predominant sub forma de ploaie, iar la munte vor fi precipitatii mixte. Izolat vor fi conditii de polei. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari temporare. In zona montana inalta va sufla tare si va spulbera sau viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 4 si 7 grade iar cele minime intre -1 si 2 grade.
                 Valori ale temperaturii aerului la aceasta ora: -8 grade la Targu Lapus si Petrova, -4 grade la Cavnic, Ocna Sugatag, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus si Borsa, -1 grad in Baia Sprie, 0 grade in Baia Mare.
                  Maine, 29 ianuarie a.c.,vremea va fi usor mai calda decat normalul termic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros. Indeosebi in cursul zilei, pe arii relativ extinse, vor cadea precipitatii predominant sub forma de ploaie, iar la munte vor predomina ninsorile. Izolat se va semnala polei. Vantul va sufla slab la moderat, cu unele intensificari pe parcursul zilei, mai ales in zona montana inalta. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 2 si 4 grade, iar cele minime intre -3 si 0 grade. Izolat se va semnala ceata. Avand in vedere incalzirea vremii si instabilitatea stratului de zapada se mentine avertizarea producerii de avalansa in Muntii Maramuresului si Muntii Gutai. Recomandam turistilor si amatorilor de drumetii montane sa nu se aventureze pe trasee si sa tina cont de sfaturile salvamontistilor si jandarmilor montani.

                                  Dan Bucă, purtător de cuvânt IPMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu