luni, 28 ianuarie 2019

Avertismentul cercetătorilor: ''Bomba cu ceas'' din subteranul Pământului


 Pe măsură ce schimbarea climatică afectează mediul înconjurător, savanţii avertizează că impactul asupra rezervelor subterane de apă se poate vedea şi după un secol, ceea ce înseamnă că viitoarele generaţii vor avea de-a face cu lipsa apei din subteran. Apa subterană - apă dulce din subsol şi între stratele cu roci - răspunde cu întârziere la schimbările de temperatură, conform unui nou studiu.
Ne bazăm pe precipitaţii pentru menţinerea rezervoarelor cu apă, ceea ce înseamnă că regiunile care se confruntă cu temperaturi din ce în ce mai mari şi cu ploi din ce în ce mai rare vor avea o scădere în cantitatea de apă subterană. Astfel, „declanşatorul bombei cu ceas este pornit”, iar în viitor, rezervele de apă nu vor mai ţine pasul cu cererea. Întârzierea face ca aceste deficituri „ascunse” să pară şi mai periculoase, scrie Science Alert.
„Studiul nostru arată că sistemele de rezervoare cu apă au nevoie de un timp mai lung pentru a răspunde la schimbările climatice faţă de timpul apei de suprafaţă”, a precizat Mark Cuthbert de la Cardiff University din Marea Britanie. „Acest lucru înseamnă că, în multe părţi din lume, schimbările în curgerile apei subterane din cauza încălzirii globale pot avea un efect pe termen lung. Poate fi descris ca o bombă cu ceas”, a adăugat cercetătorul.
Mai rău, în zonele mai sensibile la schimbările climatice, precum zonele cu climat umed precum Amazonul sau Africa centrală, efectele asupra apei subterane pot apărea chiar şi în 10 ani. În zonele aride, intervalul este mai mare.
Folosind datele prelevate din teren dar şi modelele computerizate, echipa a estimat că pentru aproape jumătate dintre rezervoarele de apă de pe planetă, va dura 100 de ani sau mai mult pentru ca nivelurile să revină la normal.
În unele locuri, precum Sahara, se ştie că rezervoarele cu apă subterană încă răspund la schimbările climatice care au avut loc acum 10.000 de ani.
„Apa subterană nu se vede şi nu este în mintea noastră, această resursă masivă ascunsă la care oamenii nu prea se gândesc este esenţială pentru producţia de hrană”, a precizat Cuthbert. „Efectul pe care îl avem acum va exista pentru o perioadă îndelungată. Există o memorie în sistem, iar aceasta este semnificativă în unele locuri”, a adăugat cercetătorul. 
                                                                                 DESCOPERA.RO


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu