vineri, 24 mai 2019

Cercul pedagogic al învăţătorilor din Chioar a avut loc la Coltău


Vineri, 24 mai, după orele de curs, învăţătorii, institutorii şi profesorii pentru învăţământ primar din arealul Şomcuta Mare au avut cerc pedagogic la Şcoala Gimnazială „Petofi Şandor” Coltău. Temele dezbătute au fost „Educaţia ieri, azi, mâine” şi dezbaterea materialului trimis de Ministerul Educaţiei Naţionale – „Educaţia ne uneşte – Viziune asupra viitorului educaţiei în România”.
În cadrul primei teme, după cuvântul de bun sosit al domnului director Imre Torkos şi al doamnei director adjunct Crina Augusta Petruş, care a fost şi moderatorul activităţilor didactice, a fost prezentat un program artistic de către un grup de eleve rome, după care câţiva adolescenţi de etnie romă ne-au spus poveştile lor de succes, aceştia fiind astăzi la licee de prestigiu băimărene, unii urmând cursurile unor facultăţi din Baia Mare şi Cluj Napoca, un tânăr rom fiind doctorand.
S-a prezentat, pe scurt, materialul „Educaţia ne uneşte”, cu subpunctele: Rolul educaţiei; Valori fundamentale; Principii fundamentale; Beneficiarii serviciului public de educaţie; Responsabilitatea pentru succesul serviciului public de educaţie; Obiectivele serviciului public de educaţie; Scenariul propus pentru implementarea viziunii; Obiectivele generale ale fiecărei etape din parcursul şcolar obligatoriu.
S-a trecut la munca pe ateliere, unde s-a dezbătut acest material, cu păreri pro şi contra lui. Părerea ununimă a fost că nu există posibilitatea implementării acestui program deoarece nu există baza materială în şcoli, spaţii şi bani pentru formarea cadrelor didactice în acest sens. Ba mai mult, unii au fost surprinşi că se renunţă cu atâta uşurinţă la orele de dirigenţie, rolul dirigentului fiind luat de consilierul de orientare profesională care este cadru didactic specializat în orientare profesională.

                                                                                             GDL
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu