marți, 21 mai 2019

Un preşedinte şi frumuseţile ţării sale


 Fostul preşedinte al Georgiei şi-a construit o cabană pe care o închiriază. Nu s-a pus niciodată problema ca Giorgi Margvelashvili să fie un model pentru preşedinţii României. Nu ar putea fi nici dacă luăm în calcul doar o singură frază, spusă după ce şi-a terminat mandatul. Când îşi prezintă cabana zice cam aşa: „Nu fac altceva decât să le prezint oaspeţilor mei frumuseţea ţării mele. De fapt, asta am făcut şi când eram preşedinte.”
Ar trebui să facem un mare efort, să mergem la arhive, ca să depistăm la vreunul dintre cei patru preşedinţi pe care i-am avut în ultimii 30 de ani o frază în care vreunul dintre ei vorbeşte despre frumuseţile României.
  Cine i-a auzit pe Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi acum Klaus Iohannis vorbind frumos, duios, emoţionaţi despre ţara în fruntea căreia s-au aflat? Toţi patru s-au înfundat în glodul politicii, punând de o parte susţinătorii, în altă parte nesusţinătorii. Toţi au împărţit ţara în două. Niciunul nu a avut timp să se uite la frumuseţile ei.
Trei dintre ei sunt istorie. Celui în funcţie îi vine greu să vorbească frumos despre România pentru că nu vede decât negru în faţa ochilor gândindu-se că ţara are un guvern condus de un partid pe care nu-l suportă. Cum nu suportă PSD, se înţelege că nu-i suportă nici pe susţinătorii acelui partid. La fel a procedat şi predecesorul său.
Din patriotism, din mândria de a fi român, PSD şi-a adunat şi îşi adună capital electoral. Dar nu-i include în concept, ca să spunem aşa, pe adversarii partidului. Deci nici PSD nu poate vorbi despre România la superlativ.
Preşedintele unei ţări este primul agent turistic al ţării sale. Îl vedem pe Klaus Iohannis invitând turiştii în munţii pe care-i vizitează ca schior amator? Nici vorbă. Când se află în străinătate vorbeşte despre corupţia din ţara lui. Vorbeşte despre politicienii corupţi care conduc România. Deci nu-i bun de agent de publicitate.
Poate că după referendum, mai ales dacă va fi validat, vom avea un preşedinte cu totul altfel. Există o diferenţă uriaşă între campania pentru referendum şi campania pentru alegerile prezidenţiale. Un subiect, chiar dacă vizează o problemă extrem de importantă precum corupţia, nu este suficeient pentru a acoperi întregul proiect necesar dezvoltării unei ţări.
Imaginea ţării este determinantă pentru poziţionarea ei din punct de vedere politic şi economic pe harta lumii. Iată exemplul lui Trump sau al preşedintelui Macron. Niciunul nu-şi exportă problemele interne. Klaus Iohannis o face. Şi într-un mod destul de inabil. Guvernul PSD-ALDE are deficienţe majore. Viorica Dăncilă poate fi considerată mediocră, dar preşedintele nu are căderea să se transforme în criticul cel mai vehement la întâlnirile protocolare externe. Din acest punct de vedere un preşedinte al unei ţări oarecare ca Georgia devine un model pozitiv.
Lucrurile din păcate nu se vor schimba indiferent de rezultatele de la europarlamentare şi referendum. Trebuie însă să se conştientizeze că direcţiile de atac prefigurate de preşedinte sunt greşite.
Cum se poziţionează partidele de guvernare? PSD dă dovadă de un patriotism excesiv. Păcatul capital este că se orientează numai spre interior. PSD, dar şi ALDE, nu se preocupă decât de publicul din interior, de propriul electorat. PSD şi ALDE nu au un mesaj pentru extern. Sau au unul cu o încărcătură negativă.
Deci şi pentru ei fostul preşedinte al Georgiei ar putea fi un model.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu