sâmbătă, 21 noiembrie 2020

IN MEMORIAM VALERIU BUCIU. Șase ani de la dispariția marelui core


 Și pentru că au trecut 6 ani fără el, ne-am gândit că cei care sunt prieteni ai acestei pagini, In memoriam Valeriu Buciu și își amintesc ce a reprezentat acest om pentru cultura tradițională românească, ar fi bucuroși să citească fragmente din cartea sa, LACRIMA IUBIRII DE NEAM, o carte trudită cu ultimele puteri, în care ni se prezintă cine era și ce gândea, ce a înfăptuit și ce a plănuit înainte de a ne părăsi.

Lansarea cărții a coincis cu debutul festivalului de dans popular "Valeriu Buciu".

Cartea este structurată în două părți, MUNCA ȘI RĂSPLATA. În prima parte regăsim capitolele Mărturisire, Motivație, Arta populară românească, Melodiile dansurilor populare, Strigătura și cântecul de joc tradițional, Portul popular românesc (Funcțiile portului popular, Portul popular și dansul, Portul popular și actualitatea, Descrierea costumului din zonele Maramureș, Oaș, Lăpuș, Chioar, Codru și Sălaj) Folclor coregrafic din: Țara Maramureșului, Țara Oașului și Ugocea, Țara Lăpușului, Țara Chioarului, Țara Codrului și Sălaj, cu partituri și kinetografii. Partea a doua cuprinde atestări și aprecieri, precum și un emoționant POST SCRIPTUM.
Fără a intra în capitolele de studiu al Artei populare și al Folclorului coregrafic, voi posta pentru început Cuvânt Înainte și capitolul Mărturisire, urmând să adaug aprecierile și POST SCRIPTUM.
Îi invit atât pe cei care se vor regăsi în aceste pagini cât și pe cei care au fost părtași la creațiile artistice marca Valeriu Buciu, să descopere trăirile, gândurile și speranțele tatălui meu, așa cum și-a dorit să le facă cunoscute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu