joi, 26 noiembrie 2020

Zeci de artiști români cer Guvernului să fie incluși în schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural

 


P
este 90 de artişti români i-au adresat o scrisoare deschisă premierului României, Ludovic Orban, în care solicită includerea artiştilor în schema de ajutor de stat destinată sprijinirii sectorului cultural.

În scrisoarea deschisă, adresată deopotrivă vicepremierului şi ministrului Culturii, artiştii subliniază că „existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti”.

„Am luat la cunoştinţă că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activităţi au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă am constatat cu surprindere că artiştii nu sunt incluşi în planul Guvernului. Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în niciuna dintre aceste măsuri. Considerăm că existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti. Vă rugăm să includeţi în schema de ajutor de stat şi această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural”, se arată în scrisoarea deschisă, postată pe conturile de Facebook ale mai multor artiști.

Potrivit Ministerului Culturii, schema de ajutor de stat vizează 5, iar beneficiarii eligibili sunt entități de drept privat: organizații neguvernamentale și societăți comerciale care au desfășurat activități în ultimii 2 ani, conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului, în unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educație culturală.

Sursa:  Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu