vineri, 27 noiembrie 2020

Învăţământul online şi măştile care nu protejează de Covid

 

Dacă alegerile au putut fi amânate de ce în anul şcolar nu putea fi programată „vacanţa mare” înaintea cursurilor, urmând ca vara viitoare elevii să meargă la şcoală? Oare nu una dintre cele mai iubite cărţi se cheamă „Doi ani de vacanţă”? PSD a cerut şi încă cere amânarea alegerilor din 6 decembrie. În acelaşi timp, priorităţile partidului expuse de Marcel Ciolacu continuă să fie renunţarea la învăţământul online, deschiderea şcolilor şi a pieţelor.

Nu cumva există aici o frântură logică? De ce ar fi mai periculos să mergi o singură zi într-o sală de clasă să trânteşti o ştampilă pe un buletin de vot şi să te reîntorci acasă decât să-ţi trimiţi copilul zi de zi la şcoală?

Dar şi politica funcţionează conform principiului „Crede şi nu cerceta” nu după regula de trei simplă. Logica, politica şi regula de trei simplă sunt incompatibile. Nu merg una cu alta, aşa cum nu bea lapte cu ceapă sau ardei iute. Dar, mai ştii? Alimentaţia modernă găseşte fel de fel de combinaţii neaşteptate şi, probabil, multă lume bea dimineaţa lapte cu ceapă.

Ministrul Economiei, deci un om de la PNL, are una şi mai gogonată. Zice Virgil Popescu: măştile care nu protejează de Covid vor trebui marcate ca atare. Cu ce? Cu cretă? Nu ţine că alb pe alb sau albatru spălăcit nu se vede. Cu catran? Cu vopsea de ulei?

Evident, acţiunea ar putea fi demarată şi derulată chiar de ministerul Economiei, după organizarea unei lictitaţii corecte.

Pentru cele câteva milioane de măşti din comerţ ar fi suficientă suma modică de 10-20 de milioane de euro.

Ce resort îi face pe politicieni să scoată pe gură sau să scrie pe paginile de socializare tot felul de aberaţii? Mulţi dintre ei sunt victimele unor prostii anticipate.

Dacă eşti politician prima ta obligaţie este să vorbeşti, să transmiţi mesaje. Într-o campanie electorală este ca la război: inamicii te pândesc de peste tot. Dacă n-ai duşmani, trebuie să-i inventezi pentru că altfel nu ai ce căuta la război. De fapt nu se justifică războiul.

Ne întrebăm de ce anunţul că jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează deloc, fiind simple baticuri, nu a fost făcut de principalul comunicator al mersului pandemiei, preşedintele Klaus Werner Iohannis?

Cum să fie „simple baticuri” jumătate din milioanele de măşti purtate pe faţă de oamenii care respectă deciziile guvernului? A avut cumva ministrul Economei girul Grupului Strategic de Comunicare să spună că măştile anti-Covid din comerţ nu protejează de Covid?

Ce s-ar întâmpla dacă jumătate dintre cetăţenii cinstiţi care poartă mască, aşa cum zice guvernul, după ce li s-a spus că jumătate dintre măşti nu protejează împotriva coronavirusului, ar vota împotriva PNL?

Ministrul Economiei „a comis” un mesaj mai grav decât Marcel Ciolacu. A spune că trebuie redeschise şcolile şi pieţele este o banalitate. Dar a spune că măştile nu protejează este un atentat la integritatea purtătorilor de măşti.

Oricum, odată cu venirea frigului, deja se poartă două sau trei rânduri de măşti. Ceva în genul fustelor largi puse una peste alta.

Şi dacă toate trei măştile la un loc nu protejează împotriva virusului? Acest lucru nu a fost explicitat de domnul ministru al Economiei.

Ne întâlnim în această perioadă cu situaţii pe care nici cei mai inventivi autori de sains ficşăn nu le-au putut imagina. De altfel literatura SF a rămas mult în urma realităţii. Dar acest lucru nu dă nimănui voie să se joace cu vieţile oamenilor.

Când preşedintele unui mare partid ca PSD spune că ar trebui deschise şcolile, cu orice risc, de fapt spune că nu are încredere în învăţământul online.

Dar nu tehnologia, tele-munca, toate avantajele internetului sunt marile valori pe care ni le rezervă viitorul?

Poate că lecţiile online sunt pentru unele cadre didactice, şi pentru elevi, ca ceaslovul lui Ion Creangă între paginile căruia prindea muşte. Dar acelaşi Ion Creangă este autorul unui prim abecedar, folosit de generaţii întregi.

Învăţământul online este abecedarul lui Ion Creangă. Pune bazele învăţământului viitorului. Copiii de azi vor face mâine afaceri online.

Mai degrabă problema la acest nou instrument de educaţie sunt cadrele didactice şi părinţii.

După alegeri nu este exlus ca viitorul parlament să adopte sistemul online pentru votarea legilor. Acolo, totuşi, este mai simplu. Nu trebuie să pui degetul decât pe DA sau pe NU.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu