joi, 26 noiembrie 2020

Se înţelege ceva din această campanie electorală?!

 Au trecut trei săptămâni de la începerea campaniei electorale. A mai rămas o săptămână. Ţinând seama de condiţiile în care candidaţii partidelor sunt obligaţi să-şi promoveze proiectele, opiniile lor au ajuns foarte greu la alegători.

Lipsa întâlnirilor directe, faţă-n faţă, se resimte din plin. Fără mitinguri electorale, fără serbările obişnuite, nu s-a creat o atmosferă specifică marilor competiţii electorale.

Din cauza atmosferei sumbre datorată creşterii numărului de infectări de la o zi la alta, a deceselor, a crizei din spitale, lipseşte şi spiritul competitiv, fără de care competiţia electorală pare fără viaţă.

Ca niciodată, apar puţine şi nesemnificative sondaje. Parcă toate partidele s-ar mulţumi cu rezultatele pe care cred ele că le vor obţine, indiferent de modul în care se desfăşoară campania.

Adevărul este că nu există alegeri parlamentare cu un final cunoscut sută la sută. De ce, de pildă, PNL este considerat  favoritul alegătorilor, indiferent de ce se întâmplă, indiferent de modul în care guvernează?

PSD, până la urmă rămâne tot un partid mare. La aceste alegeri social democraţii nu se prezintă decât formal, fără convingerea că ar putea câştiga aceste alegeri. Puţinele sondaje apărute arată o diferenţă între PNL şi PSD aproape de limita marjei de eroare.

Care să fie motivul lipsei de mobilizare a PSD? La prima vedere s-ar părea că social democraţii s-au împăcat cu ideea că vor intra în opoziţie, dat fiind faptul că preşedintele Iohannis a declarat şi declară zi de zi că nu va nominaliza în nicio situaţie un premier de la PSD.

Este şi acesta un motiv, dar adevărata cauză a demobilizării partidului lui Marcel Ciolacu ţine de inabilitatea liderului de a avansa ideea unei alianţe post-electorale capabilă să preia guvernarea.

Niciodată stânga nu a fost atât de divizată. Mare parte din vină o poartă Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu. Amândoi fug de PSD ca de pandemie.

PMP, de exemplu, se prezintă ca viitor partener de guvernare al PNL. Pro România nu face acest lucru, deşi Ponta lasă să se înţeleagă că are în vedere o mare unificare a stângii.

 La un moment dat s-a vorbit despre o posibilă alianţă PSD-USR. Social democraţii s-au grăbit să infirme zvonul. Se cunosc bunele relaţii pe care care PSD le-a avut de-a lungul timpului cu UDMR. Cele două formaţiuni se ignoră reciproc, nu colaborează nici măcar în culise.

Este adevărat că nici pe dreapta nu se anunţă o mare coaliţie. Relaţiile dintre PNL şi USR seamănă cu raportul dintre pisica şi câinele care au acelaşi stăpân, dar nu mor unul de dragul celuilalt.

De regulă câinele şi pisica din aceeaşi curte se împrietenesc, se joacă între ei. Nu este cazul celor două formaţiuni politice, totuşi, amândouă de dreapta. Poate tocmai din acest motiv nu se înţeleg, considerând că se  bat pe acelaşi bazin electoral.

Urmând recomandările responsabililor cu măsurile de limitare a pandemiei, partidele par să fi intrat într-o autoizolare benevolă. Fiecare merge într-o direcţie, fără să-i pese în ce direcţie se îndreaptă celelalte partide.

Autoizolarea din campanie, lipsa de dialog, s-ar putea menţine şi în viitorul parlament. Presupunând că vor depăşi pragul electoral PNL, PSD, USR, Pro România, PMP şi UDMR, practic aceleaşi partide care formează actualul parlament, se pune întrebarea cum vor ajunge la un numitor comun pe problemele foarte importante ce îşi aşteaptă rezolvarea?

Pentru trecerea cu bine din criza sanitară este nevoie de un front comun al tuturor partidelor politice. Pentru repornirea economiei este nevoie de un program complex care să nu fie obstrucţionat de opoziţie, oricare ar fi aceasta.

Dacă atmosfera din parlament va fi la fel de tensionată ca în acest an electoral, moralul naţiunii va fi la pământ.

  Este greu de anticipat ce va fi după pandemie. Sau, şi mai tragic, cum va lovi următorul val de pandemie. La fel de greu de anticipat este şi ce va fi după alegerile din 6 decembrie.

Multe lucruri extrem de importante pentru populaţie nu sunt explicate în campanie pe înţelesul populaţiei.

Nici nu pot fi explicate pentru că atât partidele în ansamblul lor, cât şi fiecare candidat în parte, nu au nicio idee despre ce se va întâmpla în viitorul apropiat.

În confruntarea dintre om şi virus, până acum se poate spune că virusul a ieşit învingător.

În confruntarea dintre PNL şi PSD până acum par că ambele partide au pierdut ceva. Poate priza la public?

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu