duminică, 22 noiembrie 2020

VALER POPEAN OGLINZI PARALELE

 


(recenzie de carte - Vasile BELE)

 

,,Oglinzi paralele m-așteaptă la poartă,

Privesc cum destinul se joacă cu mine,

Când trec printer ele îmi văd a mea soartă,

Departe de lume, departe de tine.

 

Privesc în oglindă și totul îmi pare,

O luptă absurd cu clipa pierdută,

Ascunsă în alge prin maluri de mare,

Speranța renaște în noi ca redută.

 

Prin poartă pășesc ca un mire spre mare,

Să fiu călăuză pe căi prăfuite,

Luminii ce duce drumeții în zare

Și vorbă profundă-n oglinzi ticluite.

 

Chiar drumul se pierde pe căi paralele,

Când clipa îmi bate tăcut la fereastră,

Cu pași tremurați mă înalț înspre stele,

Renaște iubirea în floarea din gastră.

 

Pășesc în oglindă spre noi începuturi,

Mă reazem de poartă ca și de o stâncă,

Tot praful din cale se urcă în fluturi

Și luna se-aruncă în marea adâncă.

 

O poartă-i oglinda spre lumea trecută,

Cărarea în piatră se pierde-n destin,

Timid ridic mâna și-n zarea cernută,

Oglinda din poartă mă-neacă-n senin”, OGLINZI PARALELE, din volumul cu același titlu, pag. 9.

Vă sărut... februarie 2020... la Chiuzbaia ,,blânda" iarnă își face de cap! Asta e... acum e timpul ei sau acum e vremea ei? Că treaba cu ,,vremea ei" e una... și treaba cu ,,timpul ei" iar e una, adică alta. Glumeam... dar fiindcă nu mă lasă vremea să fiu harnic, stau în casă - foc este, o gură de horincă și de mere și de prune este, lemne sunt, liniste este, vin fiert este pe foc - asta pentru miros, atmosfera de afară - una de basm... apoi, Ce să faci? Bani să îi număr n-am, că îs înainte de salar, și nici nu-s bocotanu' ce par în realitate! Prunci... bine! Adică îs în vacanță... după o epuizantă, stresantă și interesantă sesiune!

Deci v-ați prins!... cam asta e viața secolului 21, deocamdată. Nu durează mult... până colea un pic după amiază! Până atunci ,,ce și fac?", așa cum zice românul autentic țăran! ,,Oi lua o carte și-oi ceti!". Și așa sunt restanțier... la citit, numai'!... așa că dragii mei prieteni feisbuciști, știu că nu vă prea interesează, da' cumu-s băieți de-omenie... azi oi ceti din cartea unui bun prieten. Am mai scris zilele trecute despre el... ne-am 'tâlnit la Cluj. Aici în Cluj (capitala mândrului nost Ardeal!) este o mișcare literară puternică - Liga Scriitorilor din România cu președinte Al. F. ȚENE, dar nu o laud eu, că-s prea mic, aceste vorbe le-au rostit oameni din elita literară.

Deci... revin, la prietenul meu... aici la Cluj, dumnealui o fo decorat cu o medalie (distincție) literară - VIRTUTEA LITERARĂ! Api cuvinte nu pe am, poci și eu mare narator, vorbitor, orator! Te felicit drag prieten și sunt mândru de tine! Câteva zile mai târziu ne-am întâlnit, tot în context  literar, aici la noi, în Baia Mare! No amu știi ce?! Io nu vă mai țin de vorbă... mă apuc de citit. Ghiciți unde s-o deschis? Pag. 78, poezia FOST-A VARĂ, din volumul de versuri OGLINZI PARALELE, Editura Vatra veche, Târgu-Mureș, ISBN 978-973-1728-71-3, cu o prefață de carte Răzvan DUCAN - VALER POPEAN ȘI VERSUL SĂU ,,RESEMNARE-N VERDE VIU!", care afirmă despre autor: ,,Valer POPEAN este un romantic incurabil, marea majoritate a poeziilor lui, cu foarte mici excepții, respiră spirit... este un romantic întârziat și nu o spun ca și cutumă sau formă de reproș, ci ca o constatare de cititor... mereu încearcă să se rescrie și să se reinventeze... greu anticipezi următorul pas, următorul vers. Versurile sunt în formă clasică cu rime împerechiate și încrucișate", (pag. 7). Apoi, să înceapă poezia!

OGLINZI PARALELE, Valer POPEAN, și poezia promisă - FOST-A VARĂ:

,,Când vara intră-n arămiu

Și zilele trec plictisite,

Doar câinii urlă a pustiu,

După momente risipite.

 

Când zilele devin mai reci

Și vrei tristețea să alungi,

Nimica nu-i pierdut pe veci,

Atâtea doar că... nu ajungi.

 

Când băncile stau parasite

Și ne așteaptă peste timp,

Două ființe rebegite,

Furau căldură din Olimp.

 

Când totul este la trecut

Și diminețile sunt triste,

Gândind la ceea ce-am avut,

Ne resemnăm în acatiste".

Te felicit drag prieten și pentru poeme, de fapt pentru volumul primit cu dedicație și iscălitură, și pentru medalia primită! Bravo!

Și, dacă tot este despre zăpadă, răsfoind volumul am găsit și o poezie care este de sezon! ,,VINE IARNA?”, (pag. 134), se întreabă poetul… dar, chiar vine! Prietene… ,,afară ninge liniștit!”, adică nu prea e așa de liniște între fulgi. Azi, Chiuzbaia, a îmbrăcat haină alba de zăpadă. E minunat! E cald… e vin fiert! Și ne gândim că peste câteva zile intră, pe card, salariul! Nu are legătură una cu alta, dar lasă fie! Citirorii vor înțelege ironiile noastre. Adică, aș vrea să cred că le vor înțelege… dar, iarna vine! E aici… cine e lipsă la apel?… ,,cuprinși în brațe amândoi!”… ea, evident! Dar vine… sigur o găsesc în alt poem. Și fulgii cad… și eu citesc… (n.a. Și nu știu ce miroase a haine arse în casă? Uitasem… uitasem de tot… mi-am pus un fes (o căciulă, o șapcă) pe sobă la uscat… acuma s-a uscat de I s-a făcut o gaură, dar o iau pe dos, să nu se vadă că pe față e ruptă! Nu…!?

,,Când va veni iarna la noi,

Doar toamna ne desparte,

Cuprinși în brațe amândoi,

Gândeam la lemne sparte…

 

Visăm că focul arde-n noi,

Afară încă viscolește,

Fără cuvinte… suntem goi,

Iar șemineul dogorește.

Suntem în suflet înfășați,

Doar cu zăpadă-n așternut…

Din dragoste înfierbântați,

Nu reluăm ce-am început.

 

Nu reluăm iubirea-n iarnă,

Nu nivelăm munte cu deal,

Ca sufletul să își aștearnă,

Un pat de stele în Ardeal!”.

Același prefațator al volumului, Răzvan Ducan, în cuvântul dumisale afirmă: ,,… Valer Popean are prin această carte zvâcniri târzii de orgoliu, de parcă și-ar fi adus aminte că îi este dator lui Dumnezeu pentru talanții primiți. Și cum lui Dummnezeu nu trevbuie să-I rămâi dator, acesta dă pe repede-nainte, încercând să recupereze acum, la anii maturității depline, cee ace a pierdut în anii tinereții divine. Spun acxeasta, deoarece am constatat că doar de foarte puțini ani scrie cu frenezie”, pag. 5.

Valer Popean, prin această extraordinară apariție editorial, ne dăruie un POD SPRE TRECUT, pag. 10:

,,Pe podul ce leagă trăiri răsfirate,

Pășesc cu sfială și pașii mă poartă,

Pe-alei troienite de timpuri uitate,

Prin gânduri pierdute în zare de soartă.

 

Și podul unește iubiri desfăcute,

De clipe distruse în lungi rătăciri,

Doar dorul trăiește senzații axcute,

Când sufletul trece prin vase luciri”, pag. 10. Nostalgia timpului trecut este evidentă, recuinoscută, dar cine nu are o astfel de trăire, în lumea asta într-atâta de repede trecătoare? Și totuiși, zice poetul, PE LÂNGĂ GÂNDURILE MELE, ,,Privesc în urmă mulțumit/ Iar marea-n valurile sale, / Mă poartă-n vise adormit”, pag. 11. Dacă ar putea face, (știind că are și un câștig din aceasta!), ar negocia cu timpul. Oricum încearcă, dar oare, mai poți întoarce roată? De negociat, în târg, ai putea să poți, zic, dar care este rezultatul final? Ei? Cumperi? Dai? Vinzi? Nimic nu trece dintru al tău. Dar, totuși, încerci, poate și poentru câteva clipe de amăgire. NEGOȚ CU TIMPUL, pag. 13, dovedește veridicitatea vorbelor mele.

,,Pătrunde în mine să facă negoț,

Secunda trecută ce vrea să-I fiu hoț

Și clipa mă duce în vechi iarmaroc,

Când vrea să mă vândă și are noroc.

 

Chiar dacă prețul cerut este mare,

Vânzarea se face la prima strigare,

La tâmple instant îmi apar ghiocei,

Secunda trecută dispare pe-alei”.

Cine suntem? Cine am fost? Ce-om fi? Care ne este destinul? Sunt doar câteva întrebări, care, zic eu, ni le-am pus, de-a lungul trecerii prin această viață. Iată, și autorul din OGLINZI PARALELE, are aceeași neteahnă, destinul lui fiind ,,de frunză”, dar acest lucru, îl ascunde, ca pe o taină, pentru căî ETERNA VIAȚĂ, pag. 16, curge și deapănă AMINTIRI DIN PERLE FALSE, pag. 17. Oricum, finalul, este unul și același, mai devreme sau mai tîârziu, adică, PĂMÂNTUL NE CHEAMĂ, pag. 18… pământul din care am fost zămisliți, la Facere:

,,Pământul ne cheamă acasă,

Sătul de atâta uitare,

În satul ce-n vale se lasă,

Răsună tălăngi de mioare.

….

Pământul ne cheamă într-una,

În satul ascuns între munți,

Dispare din suflet minciuna,

Creând între oameni iar punți”, evident, este chemarea gliei strămoșești. 

Ce v-am spus se adeverește, iată, și câteva pagini mai încolo. Valer Popean, este un romantic, un etern îndrăgostit de tot ce înseamnă lume în jurul său. Și nu numai … Poate, zic eu, acuma în vers, este momentul de a trăi cu adevărat, Marea Iubire, oricum se zice că ,,iubirea nu are vârstă”. Doar poetul, iar vârsta acestuia este TINEREȚEA. Oare ce ar fi dacă m-aș apuca SĂ GUST DIN COAPSA ALBĂ, pag. 23? Chiar?

,,Să gust din coapsa-ți alba precum un ghiocel,

În drumul meu spre tine te-ai îngropat în el,

Chiar dacă noaptea toată aș vrea să te iubesc,

Tu te ascunzi de mine pe unde nu-ndrăznesc.

 

Te furișezi prin valuri, sub dealuri de nisip,

Printer căluți de maree, prin alge ca polip,

Ne regăsim pe țărmuri, iubirea-i ca un far,

Ce luminează drumul prin sufletul de jar”,

Poetul crede că fiecare avem o soartă, că fiecare avem o ,,Carte”. Așa zic și eu. Este ,,Cartea vieții”, fiecăruia din noi – destin! Soartă! Bine! Rău! Mult! Puțin! Cine-și știe ,,Cartea?”. Bunul Dumnezeu…

,,Tăcut, în vis voi reveni, undeva la malul mării,

Printer nopți pline de șoapte ca răspuns clar depărtării,

Colbuit pe drum de piatră, eu mă rog la Dumnezu,

Doar să scrie-0n Cartea Sorții… te-am iubit, în vis, mereu”, SCRISOARE-N CARTEA SORȚII, pag. 25..

Tematica abordată face parte din cotidianul firesc, dar clar punctul magic, în jurul căruia se învârte, cu adevărat, universul tematic, este iubirea, dragostea, împlinirea, sărutările, dorința, visul, uneori și neîmplinirea. Zice, chiar poetul: HAI SĂ NE IUBIM, un poem-chemare la împlinire:

,,Iubito,

Hai să ne iiubimn

În deltele stelare,

Martori:

Steaua Polară,

Gândurile noastre,

Speranțele tale,

Împletite cu visul meu”, pag. 29.

Iată, că iubirea se întâmplă să aibă loc. Când? Unde? TÂRZIU ÎN NOAPTE,

,,Târziu în noapte ne iubeam,

Nebuni, pe răstigniri florale,

Cu ploaia ce bătea în geam,

Sfințeam plăcerile carnale.

 

În miez de noapte, dezgoliți,

Trântiți pe canapeaua moale,

Poăream de soartă păcăliți,

Pierduți prin trupurile goale”,, pag. 33.

NIHIL SINE DEO!, parcă vrea să ne spună, în poemul RUGĂCIUNE, pag.39,

,,Am rugat trupul meu,

            să mă mai suporte,

până termin ce mai am de spus”, adică SĂ POT SĂ DORM ÎN VISUL TĂU, pag. 40. Așa va fi! Până la un moment dat, când IAR MĂ SALVEAZĂ PRIMĂVARA, pag. 45. Este convins că se vor înplini și dorințele acestea, dar atunci va fi MINUNEA TÂRZIE, pag. 58,

,,M-am scufundat în mine, în trecut,

Am rătăcit prin valuri, printre stânci,

Am retrăit chiar clip ace-am avut,

Dar m-am întors din apele adânci.

 

E-atât de dificil să retrăiești,

Când clipa se transformă-n infinit,

Dar și mai greu este să reclădești,

Ce ai stricat, că nu mai ai nimic”.

Că iubirea doare ori te îmbolnăvește, este un lucru confirmatinclusiv de poetul Valer Popean, mărturisind cu o lejeritate incontestabilă, că SUNT BOLNAV DE DORUL TĂU, pag. 69, ,,Sunt bolnav de grija ta,

Sunt bolnav de dor,

Când te văd timpul va sta,

Dai profund fior,

 

Sunt nebun de al tău dor,

Vântu-ncet m-alină,

Să iubești nu e ușor,

Inima-mi suspină”.

Tot el, îndrăgostit, face o invitație ca TÂRZIU ÎN NOAPTE, pag. 74, atunci când PLÂNGE SALCIA PLETOASĂ, pag. 75, SĂ NE JUCĂM ÎN PLOAIE, pag. 72. Atunci voi avea timp, mărturisește autorul, să te PRIVESC ADÂNC ÎN OCHII TĂI. Iar povestea sau poveștile de dragoste continua, ele neavând final. Am să vă las Dumneavoastră, plăcerea cititului, dragi prieteni, crezând că am stârnit, probabil, o oarecareva curiozitate asupra liricii acestui autor – sensibil, veșnic îndrăgostit de frumos – de vânt, de stele, visător, pribeag sau pribegind prin tainele iubiri tinerești.

Poate, acest volum, este și o formă de a te elibera, de a te împlini, fie și prin scris. Timpul nu stă niciodată în loc, dar este TIMPUL VRĂJITOR, pag. 94. PE ALEEA DINTRE ANI, pag. 92, regăsesc AMINTIRI DE CÂND ERAM MAI TÂNĂR, pag. 95. Aici, MĂ ÎNTORC ÎN GÂND MEREU, pag. 96, chiar dacă timpul a tăcut și a trecut, autorul își rezervă doza de DEMNITATE, pag. 97, căutând-se pe el, se întâlnește doar cu ECOUL REGRETELOR, pag. 103,

,,Ecoul sacru suspendat,

Din valea cu suspine,

Încet, încet m-a bulversat,

Mi-a amintit de tine.

 

Vin amintirile șuvoi…

Nimic nu-i nou sub soare,

Dar rezonează-adânc în noi,

Ecouri viitoare,

 

Eu vreau să fim un gând din nou,

O sfântă uniune,

Dar tu rămâi sublime ecou,

Plin de înțelepciune,

 

Cred, sigur că nu regretăm,

Prin lacrimi și suspine,

Ecourib sacre suspendăm,

Când tu pășești spre mine”.

 

 

 

Departe cu tine

(autor Valer POPEAN)

 

Departe de lumea pierdută-n nisip

Mă simt un sihastru pătruns de mister

Și dacă iubirea aici n-are chip

Eu sunt o romanță-ntre stele și cer,

 

Departe de clipa în care-am pierdut

Întreg orizontul crescut între noi,

Revăd sentimentul din timpul trecut

Ascuns sub perdeaua de ceață și ploi,

 

Departe de tine mă simt un străin

Mușcat de năpârca crescută la sân,

Iar timpul se scurge în cupa cu vin

Pe care o beau uitând să rămân,

 

Departe de timpul păstrat în sertar

Privesc peste lumea ascunsă-n nisip

Și simt cum la umbră de falnic stejar

Iubirea învie, recapătă chip,

 

Departe de tine mă simt exilat

În clipele strânse de dorul nebun,

Iar sufletul plânge privind resemnat

Sărutul iertării pe buze îți pun.

 

 

În pași de dans

(autor Valer POPEAN)

 

În pași de dans străbatem zări

Prinși în amurgul infinit

Lăsând în urmă doar cărări

Ascunse-n gândul prăfuit.

 

Și-n dansul nostru printre stânci

Privind cum clipele apun

Vom naviga în ape-adânci

Treziți de salvele de tun,

 

Apoi vom admira-n amurg

Cum stelele dispar pe cer,

Cum peste ele zorii curg

Să-ngroape totul în mister,

 

Plutim în pași de dans încet

Și-ascundem clipele-n sertar

Sau poate-n slove de poet

Rostite într-un vechi altar,

 

În pași de dans ne contopim

Pătrunși de-al clipelor mister

Iar peste veacuri vrem să fim

Un far la margine de cer.

 

 

La un sfârșit de veac

(autor Valer POPEAN)

 

 

Secundele mă contopesc în drumul către infinit

Într-o iubire fără leac iar nesfârșitul mi-e stăpân,

La margine de timp zăresc cărările ce-au devenit

O clipă la sfârșit de veac când doar esențele rămân,

 

Și printre clipele ce-ating eternitatea în Ardeal

Plin de speranțele rămase aștept sfârșitul meu de timp,

Iar drumul mi se pare lung, chiar peste văi și peste deal

Cărarea-i grea și amândoi nu vom ajunge în Olimp,

 

Parcă nici timpul nu mă vrea să stau ascuns în clipe noi

Tot așteptând să vină vremea la margine de galaxii,

Prins în secundele ce mor să fiu un suflet plâns de ploi

Ce pietruiește lungi cărări printre pădurile pustii,

 

Chiar dacă totu-mbătrânește și timpul nu se va opri

În drumul meu preț de o clipă voi răsturna norii pe cer

Plin de iubire pentru tine un demiurg voi deveni

Și voi aprinde sus pe boltă doar stelele ce ziua pier.

 

 

Misterul clipei

(autor Valer POPEAN)

 

Misterul clipei mă-nfioară

Atunci când bate-n miez de noapte

Și-n liniștea ce mă-nconjoară

Doar gândul ei se-aude-n șoapte,

 

Ascuns în timpul care trece

De dragoste răpus, târziu,

Eu mă îmbăt cu apă rece

Doar, doar, iubirea reînviu,

 

Răpus pe răstigniri florale

Pândind la clipa care vine,

Gustam plăcerile carnale

Mă dizolvam treptat în tine,

 

Misterul clipei care piere

Mă urmărește,nu se duce

Și-n lumea plină de himere

Mă răstignește iar pe cruce,

 

Iar clipa care va să vină

Călită-n lupta cu cuvântul,

Nu mi se pare-acum străină

Sigur va trece precum vântul.

 

 

Au ruginit castanii

(autor Valer POPEAN)

 

 

Castanii care-au înflorit

În depărtata primăvară,

Se pare că au ruginit

Și trec în fructe să nu piară,

 

Aleile par arămii

Prin frunze moarte poleite,

Când le străbat în seri târzii

Le simt cum plâng, nepotolite,

 

Castanii care-au înflorit

Așteaptă altă primăvară,

Acum când totu-i ruginit

Sunt sigur că nu vor să piară,

 

Iar vara intră-n arămiu

Și frigul pune stăpânire,

La ceas de seară am să fiu

Un menestrel plin de iubire.

 

Să fiu cărarea ta

(autor Valer POPEAN)

 

 

Mă lasă-n noapte să îți fiu

Cărare înspre tot ce vrei

Chiar dacă este cam târziu

Și vântul bate pe alei,

 

Să-ți mângâi pașii-nspre alt veac

Călcând pe flori însângerate

Să fii prin timp iubirii leac

Sau cânt prin valuri înspumate,

 

Mă strânge-n zori de zi în cânt

Să pietruiesc cărarea ta

Când nori se răspândesc în vânt

Să-ți fiu un felinar sau stea,

 

Iar din adâncuri am să strâng

Cohorte-n drum către Olimp

Când macii-n lanuri încă plâng

Și clipele se scurg în timp,

 

În frunze-am strâns al tău fior

Rămas pe spuma unui val

Să rătăcesc cuprins de dor

Unde doar marea mușcă-n mal,

 

Rămân pe veci cărarea ta

Și călăuză-n al tău drum

Și dacă vrei te-oi aștepta

Până voi deveni un fum.

 

 

Uitați prin așternuturi

(autor Valer POPEAN)

 

 

Te răstignesc pe așternut de șoapte

Cu florile iubirii presărat

Când clopotele încă bat în noapte

În sărutări de foc te-am îmbrăcat.

 

Și răstigniți pe clipele tăcute

Arzând precum feștila-n felinar

Ne rătăcim prin dorurile multe

Uitând de filele din calendar.

 

Iar lângă steaua care-n zori dispare

Vom zăbovi uitați prin galaxii

Sau poate vom ajunge-n Carul Mare

Răpuși târziu de verbul a iubi.

 

Din frunzele ce toamna le revarsă

Peste alei ascunse-n trandafiri

Când clipele în zori fac cale-ntoarsă

Vom construi un pod prin amintiri.

 

Și răstigniți pe șoapte și cuvinte

Cât clopote mai bat prin galaxii

Ne vom iubi uitând de jurăminte

Pe maci și trandafiri în zori de zi.

 

 

Se duc anii

(autor Valer POPEAN)

 

Se-ascunde-n frunză iarăși vara

Și băncile îmbătrânesc,

Iar vântul mângâie vioara

Cu amintiri ce răscolesc

 

Iar clipele se-ascund în oră

Se tem parcă de rostul lor,

Cu zilele mă prind în horă

Să uit pe veci cuvântul dor,

 

Simt frigul care mă cuprinde

Secundele se ghemuiesc

Când timpul la piață-și vinde

Din amintiri ce-i prisosesc,

 

Dispare frunza într-o vară

De teama clipelor târzii,

Dar o aștept la primăvară

Să facem iar din noapte zi,

 

Se-ascunde vara într-o frunză

Ce-i risipită pe alei

Și parcă fără nici o scuză

Se duc pe rând și anii mei.

 

 

Printre corăbii rătăcite

(autor Valer POPEAN)

 

S-au rătăcit pe mare corăbiile lumii

Prin avanposturi scurmă tăcute amintiri

Și se adună-n zare sub ascuțișul humii

În cântec de sirene pătruns în despărțiri,

 

Iar printre valuri ninse,ascunse-n mal și stânci

Catarge sfâșiate răsar în noaptea grea,

Lăsând în urmă teama de apele adânci

In drumul spre înalturi, spre cea din urmă stea,

 

Nisipul cade-n valuri să fie-n timp măsură

Scăpat dintr-o clepsidră cu marginile-n vânt,

Corăbii prăfuite îi simt a lui arsură

Când apa se termină, renaște din pământ

 

Și-nvolburarea mării întunecă privirea

Talazurile vremii lovesc neîncetat,

Corăbii prăfuite așteaptă strălucirea

Ascunse după valul ce timpul l-a uitat.

 

 

Amintiri de când eram mai tânar

(autor Valer POPEAN)

 

Sunt buciumul care

răsună prelung

peste amintirile lăsate

dincolo de vreme,

Sunt roua dimineții

care o bei la izvor de timp,

când rătăcești prin

deltele stelare ale gândului,

Sunt tot ce vrei.

Te aștept în gând curat

ascuns sub un val

la țărm de mare,

să ne iubim până

la sfârșitul veacurilor.

Ca să mă recunoști,

am prins un crin alb

în colțul inimii mele,

Pe frunte am pus chipul

tău așa cum gândul meu

te știe dincolo de

timpul care s-a ascuns în noi.

Nu sunt stăpânul timpului,

dar te invit să fii

roua dimineților mele.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu