sâmbătă, 28 noiembrie 2020

VASILICA MITREA, OPERE ȘI AUTORI, VOL. 1

 

,,Iubirea este un sentiment complex, un element care îți poate aduce ori fericire, ori tristețe. Este un sentiment de dragoste față de o persoană, de afecțiune sau de admirație pentru cineva sau ceva. Nu se cere nimic în schimbul iubirii tale. Noi trăim pentru iubire și prin iubire. Pentru a iubi cu tărie, egoul nu mai are ce căuta în noi. Iubirea înseamnă dăruire totală, uitare de sine. Noi toți ne-am născut pentru a iubi. Nu există rațiune pentru a iubi. Iubești pentru că iubești. Iubirea nu cunoaște legi. Din iubire, Dumnezeu și-a jertfit pe unicul său Fiu. Așa îi facem loc și lui Dumnezeu în sufletul nostru", pag. 9.

VASILICA MITREA

OPERE ȘI AUTORI, vol. 1,

repere/referințe critice, ale scriitoarei VASILICA MITREA, apărut la Editura Anticus Press, Constanța, 2020, ISBN 978-606-94828-6-5, pag. 150, volum pe care l-am primit în dar, acest an, 2020, în cadrul TABEREI LITERARE, ,,PETALE DE IUBIRE ", de la SINAIA, în organizarea Ligii Scriitorilor Dobrogeni - Vasilica MITREA și poetele Mioara BACIU și Garofița JIANU.

Au fost clipe și momente care nu pot fi uitate, mai ales în acest context epidemiologic, din acest an, (sperăm că doar în acest an!), când nu am avut decât foarte puțină libertate de mișcare, când am stat mai mult în casă nu am ieșit pentru că așa erau ,,indicațiile" primite de la ,,centru".

Poetul, (oricare e el!), scriitorul, (oricine ar fi el!), prozatorul sau eseitul (oricare, ar fi!) NU au stat degeaba, dimpotrivă, a luat pix și hârtie și a creat - fiecare după genul liric.

Personal, vă mărturisesc, că pentru mine NU A EXISTAT CRIZA EPIDEMIOLOGICĂ, am ascultat că NU AM AVUT DE ALES, sfaturile primite ,,de la centru", mi-am ,,făcut făcuta!", am legat noi prietenii virtuale, am SCRIS... mult.

Am editat și tipărit câteva cărți de versuri, (și în volum colectiv împreună cu poetul popular Nelu Danci), am editat în ,,premieră" o ANTOLOGIE, (împreună cu prof. Gelu DRAGOȘ și poetul popular Nelu DANCI), iar dacă vremurile NU ERAU AȘA CUM AU FOST SAU CUM SUNT, organizam o TABĂRĂ LITERARĂ aici, în Maramureș, cu prieteni dragi, cu poeți și scriitori din toate colțurile țării, valoroși, autentici, prețioși.

Asta e... vorba cuiva dintre prietenii mei ,,trebuia un pic de curaj!" Recunosc faptul, că la acest capitol - curaj, adică, nu am insistat mai mult, dar visele nu mor, nu au voie să moară, nici nu se uită. Sperăm într-un an, 2021, mult mai bun, mai prietenos, fără epidemii și alte minuni, care să impună motive de izolare...

Sperăm să fie bine, să ne îndeplinim planurile și visele care nu le-am finalizat/concretizat în această perioadă. Sperăm... doar, ,,speranța moare ultima", zice o vorbă românească. Doamne ajută!

Dar nu despre mine mi-am propus să scriu! Azi, vorba prietenului ,,Feisbuc", este despre... vreau să fie despre scriitoarea VASILICA MITREA - un om de o sensibilitate aparte, corect și cinstit, prețios și pretențios întâi cu ea, și apoi, clar, cu toți ceilalți (și e foarte bine că e așa!), talentată (deja am trecut la feminin!). Mă bucur că am cunoscut astfel de oameni, care, fără putere de tăgadă, mereu sunt exemple de urmat.

Scriitoarea Vasilica MITREA, nu a simțit criza epidemiologică pe care tot o invocam în partea introductivă. Dimpotrivă, norocul i-a surâs, muza i-a fost aproape/alături, ,,nu s-a lăsat copleșită" de atâtea nimicuri.

OPERE ȘI AUTORI, vol. 1, face parte dintr-o serie/colecție marca ,,sincerus verba", (lat. vorbe sincere).

După partea de introducere numită ,,CÂTE CEVA... DESPRE IUBIRE", pag. 9-13, scriitoarea ne aduce aminte (celor care am fost prezenți!), despre minunata și autentica TABĂRĂ DE CREAȚIE LITERARĂ DE LA SULINA, pag. 14-21. SULINA, ORAȘ COSMOPOLIT, CARE NE-A GĂZDUIT ÎNTRE 15-18 IUNIE. AMINTIRE ÎNCĂ VIE ȘI AȘA VA RĂMÂNE, PE VECIE, fără a tăgădui, așa este.

,,Am ales orașul Sulina pentru prima ediție a Taberei de creație literară OAMENI CU SUFLETE FRUMOASE. De ce? Pentru că la Sulina nu refuză nimeni să meargă. Este un paradis al păsărilor. Este cel mai estic oraș al Europei. Avem Delta Dunării, cu mirajele și meandrele Dunării și canalele ei, habitatul păsărilor migratoare și nu numai, canalele sale întortocheate cu nuferi albi și galbeni, cu grinduri în care descoperi câte un sat, parcă uitat de lume", pag. 14.

Un eseu despre ce a fost, despre cine a fost, despre cum a fost... un jurnal, de altfel, al acestei tabere. Îmi aduc  aminte, tot în acest context, de poeta Ionica BANDRABUR și minunatul ei soț, Constantin (nenea Ticu, îi ziceam la o bere!), cea care a mai scris un jurnal-eseu al acestei tabere, publicat inclusiv în revista MĂRTURII MARAMUREȘENE, dacă nu greșesc. Nu atât greșeala, cât articolul în sine, sunt o adevărată bucurie, și tare frumos ar fi, dacă toate aceste emoții trăite și savurate, ar fi publicate, într-un volum-jurnal al taberelor...

,,S-au lansat volumele: SULINA ȘI DELTA DUNĂRII, autoare Vasilica Mitrea și RAZE DE GÂND, autoare Mioara Baciu. Spațiul pus la dispoziție de către Primărie, în speță primarul Nicolae RĂDUȘ, a fost cel al Bibliotecii Jean Bart unde doamna Ilinca Mihăilă, amfitrioana acestui lăcaș, ne-a adus tot ce am avut nevoie, inclusiv anunțul către localnici l-a făcut tot domnia-sa. Moderatoarea evenimentului a fost distinsa poetă Garofița Jianu care ne-a încântat cu prezentarea", pag. 16.

,,După o pauză de două ore, ne-am intors la Bibliotecă, unde distinsul domn, Vasile Bele, ne-a încântat cu obiceiuri e nuntă maramureșene, aducând din Baia Mare câteva costume tradiționale. Scriitorii noștri au pus în scenă toate ritualurile, începând cu miriii, socri, nașii și nuntașii, alături de care au participat localnici, încântați de acest program", pag. 19. Pozele însoțesc scrierea domniei sale.

Următoarea recenzie literară (pag. 22-25), o are în prim plan pe Arșaluis SARCHIZIAN GURĂU, și volumul CRITICE ȘI LIRICE. ,,Despre doamna Arșaluis Gurău poți spune foarte multe, numai dacă o cunoști bine, ca om și activitate literară... am ascultat-o ținând o conferință, făcând analize pe text și recenziiale unor mari scriitori sau oameni de valoare, note de lector, a făcut traduceri, a scris poezii de dragoste și cu caracter patriotic", pag. 22.

,,Este preocupată și de cunoașterea trecutului poporului său, pe care îl iubește ca pe sine însăși, ceea ce determinat-o să facă un studiu amplu, atât istoric cât și lingvistic. Ne-a dezvăluit și nouă, prin această carte, că poporul armean este un popor vechi și mândru pe care Noe l-a găsit când a ancorat pe muntele Ararat", pag. 24.

Romanciera Ana ONICA, din Chișinău, este prinsă în acest volum, cu FORȚA IUBIRII, ,,... un roman care te captivează de la primele rânduri. Autoarea, Ana ONICA, folosește metafore pline de sevă și culoare, cu un rafinament în șlefuirea lor, dându-le astfel mai multă suplețe și transparență - viața noastră era ca un răsărit de soare, noaptea luase în greutate. Cuvinte încărcate de profunzime, cu rezonanțe surprinzătoare, câteodată nostalgică, alteori expresionistă, autoironică, concisă, face ca lecturarea romanului să curgă ca un fluviu, fără să te poți opri până nu parcurgi tot volumul", pag. 27.

Anul 2018, a fost anul întâlnirii noastre, cu scriitoarea Vasilica MITREA. Se întâmpla la Pensiunea FAUR, în cadrul TABEREI LITERARE ,,DE AMICITIAE", ediția a II-a, iar eseul LA SEBEȘ, UN FESTIN LITERAR, pag. 30-33, exact despre acest lucru vorbește. Aici, în cadrul TABEREI LITERARE ,,DE AMICITIAE", organizată de poeta Mariana MOGA, am avut onoarea să o cunosc (cunoaștem!) pe ANA PODARU, cea care a pierdut lupta cu viața, (în urma unui nenorocit de cancer!), în anul 2019, iar scriitoarea Vasilica MITREA, îi rezervă un REMEMBER - ANA PODARU, pag. 34-37.

Marele păcat este, exact, grabnica plecare în lumea îngerilor, la ședința de Cenaclu literar din ceruri. Cui i-a venit să creadă o asemenea cruntă și sinistră, veste? Niciunuia care am cunoscut-o! Drum lin, Ană! Drum lin printre îngeri și stele. Iată, azi, când scriu toste acestea, poetul maramureșean IONEL SIMA, a plecat spre voi, ducându-vă cinci cărți de versuri și una de folclor - LEGENDE DIN ȚARA LĂPUȘULUI.

Cu nenea TRIȚĂ, poetul Constantin TRIȚĂ, deja te-ai întâlnit. Și el s-a grăbit să plece către lumea fără doruri, când avea atâtea lucruri frumoase de povestit. Drum lin, tuturor, dragi prieteni! Ce să mai zic!? Eu rămân fără vorbe... nu îmi vine să cred ceea ce scriu!

Reîntorcându-ne, în lumea noastră, a celor pământeni, putem doar să îi asigurăm de veșnicia neuitării, să regretăm plecarea lor, mult prea devreme, și, iertare, de această dată vorbesc în numele meu personal, să mă întreb - eu, când? Doamne iartă-mă!

Garofița Jianu - o poetă sensibilă, foarte talentată, cu o poezie profundă și un puternic mesaj erotic (al iubirii, al dragostei) - ne surprinde cu volumul CÂND VISELE PRIND ARIPI, cu o prefață de carte semnată de către scriitoarea Vasilica MITREA, care afirmă: ,,Poezia Garofiței Jianu tratează într-o formă metaforică condiția geniului, a artistului care-i prețuiește pe marii noștri poeți, care îi devin mentori și sprijinitori: Mihai Eminescu, Adrian Păunescu, Ana Blandiana. Sunt aproape convinsă că, istoriile literare o va trece pe Garofița Jianu printre simboliști, o urmașă poeților e care i-a venerat. Simbolismul a însemnat un curent inovator, cu consecințe însemnate pentru dezvoltarea ulterioară a literaturii", pag. 41.

Pag. 43-46, sunt dedicate prozatoarei Veronica PÂRLEA CONOVALI, o postfață la volumul ALEXANDRA. ,,Veronica Pârlea Conovali, o autoare de proză și poezie, implicată activ, ca promotor cultural și dascăl, într-o zonă încărcată de istorie. Natura a înconjurat-o cu flori de viață nouă, cu pomi cu rod bogat, cu cântecele păsărelelor, cu educație aleasă din partea părinților și a dascălilor săi, pe care le-a ilustrat în operele sale", pag. 43.

,,Veronica Pârlea Conovali a dovedit că are un talent incontestabil povestind aceste întâmplări și că stăpânește arta dialogului. Autoarea dă sfaturi pline de înțelepciune și pilde educative, asa cum se întâmplă în Răsplata, Spovedania, Întâlnirea, Ultima rugăminte. Pe lângă calitatea iubirii de țară, dar și de confrații săi care trec prin momente de criză, așa cum reiese din povestirea Testarea prieteniei, are și puterea de a dărui celor ajunși în nevoi materiale", pag. 45.

Taner MURAT, ne spune, prin noul său volum, că LOCUIESC PE ULIȚA TATARSTAN, o lansare la ,,sala de conferințe a Hotelului Megalos, din Constanța, în cadrul întâlnirii membrilor Cenaclului Literar Mihail Sadoveanu , volum apărut la Editura Anticus Press", pag. 47- 53.

O carte valoroasă ,,în care sunt amintiți scriitori clasici tătari - Kul Galiy, Kul Șerif, Abdulla Tujay sau oameni de cultură contemporani: laureatul premiului Pușkin pentru literatură - Ildar Abuzyrov, artiștii plastici Sagida Siraziyeva și Riyat Muhametdinov, scriitorul Valery Petrovskiy, Danil Salihov, președintele Uniunii Scriitorilor din Tatarstan și adjunctul său Ramis Aymetov, marele pictor Rușen Șemsutdinov, prozatorul Vahit Imamov, directorul revistei MAYDAN, poetul Ravil Feyzullin, redactorul-șef al revistei KAZAN OTLARI, poetul Robert Minnullin și mulți alții cu care întreține discuții fespte cultura tătară", pag. 52.

Poeta Garofița JIANU, este iarăși prezentă în volum, dar de această dată cu o recenzie lansării volumului ȚĂRMUL UNUI VIS, pag. 54-60. ,,Garofița Jianu, o poetă în devenire, a ajuns deja la stadiul de poetă consacrată. Este poeta iubirilor gingașe, poeta dezamăgită de iubire, poeta iubirilor împlinite", pag. 58.

Preotului-poet Gabriel CONSTANTIN, i se prezintă volumul NESTEMATELE IUBIRII, pag. 61-66. ,,Spuneam că poetul trece de a frumusețea naturii la frumusețea sufletului", pag. 64. ,,Ca să scrii despre strămoșii tăi, dacii, sau despre Zeul Zamolxe, ai nevoie, nu numai de talent, ci și de cunoștințe generale. Trebuie să stăpânești măcar minimum din istoria poporului și neamului tău", pag. 65.

Lavric FOMICI, ,,a debutat în literatură cu volumul DORINȚI NEROSTITE, Editura StudIS, 2017", pag. 67. De această dată scriitoarea Vasilica MITREA îl susține și îl apreciază, cu o valoroasă PREFAȚA la TRANDAFIRII, POEMELE IUBIRII. Deși este la al doilea volum, autorul, are încredere în forțele proprii,duce mai departe inconfundabilul său mesaj de poezie. Cu tenacitate, încredere în forțele proprii, rezistență a spiritului creator, reprezintă prin opera sa un nume, ce va avea ecou și peste timp", pag. 67.

SPIRITUL POETIC UNIVERSAL - POEZII, de Antoneta STOICA, pag. 74-80, este o recenzie de carte, dar și o prezentare a autoarei, românca ,,stabilită în Germania, fără a renunța la cetățenia română. Contactul cu o multitudine de culturi, a propulsat-o pe Antoneta STOICA, ea devenind un mesager la evenimentele și manifestările de celebrare a țării sale, organizate de Centrele Culturale Românești", pag. 76.

,,RAZE DE GÂND" de Mioara BACIU, pag. 81- 84, este o prezentare extraordinară, obiectivă, concretă, ca toate celelalte recenzii, pentru că scriitoarea Vasilica MITREA, nu face rabat de la calitatea literară. ,,Poeta Mioara Baciu stăpânește arta cuvântului, iar poeziile sale sunt săgeți autentice pentru fiecare cititor. O remarcă reală, plastică în următoarea zicere, ne sensibilizează asupra conștientizării vieții și timpului în care trăim. Poezia sa este un fel de pictură care nu se observă, se simte. Îți încântă simțurile și nu văzul. Sunt gânduri nerostite ale poetei", pag. 81-82... ,,Mioara Baciu nu ar putea trăi fără poezie. Ea însăși este o poezie pentru cei care o cunosc. Numai așa se poate exterioriza. Numai prin poezie poate să-și exprime gândurile, dar și așteptările pe care le are de la cei din jurul său, dar și de la natură", pag. 83.

Paginile următoare, (85-89), sunt ale bunei noastre prietene OLGA VĂDUVA (GRIGOROV), și volumului DUNĂRE, VALS AL IUBIRII, unul despre care și eu am scris cu ceva vreme în urmă. ,,Autoarea, o fiică a Deltei, o fiică a apelor, s-a născut și a crescut înconjurată e acestea. Le iubește, le însoțește cu trecerea anilor, nu uită, de aceea le amintește mereu și mereu, cu orice vers", pag. 87.

Ion GĂINĂ și CASA-MUZEU ,,ALEXEI MATEEVICI", DIN ZAIM, pag. 90-94, este următoarea recenzie. ,,Dacă acest muzeu arată atât de bine este doar meritul multiplei personalități a lui Ion Găină. În fiecare an, vizitatorul este surprins cu noi construcții, cu noi obiecte și, ca scriitor, cu o nouă carte", pag. 94.

MEDALION FLORICA STANCIU, pag. 95-103, Tabăra de creație literară Sinaia, 4-7 septembrie 2019, pag. 104-113, sunt ecouri literare, emoții trăite și împărtășite, bucurie și iubire. O trecere în revistă, un jurnal al acestei tabere, unde am avut bucuria să particip și eu. Mulțumesc pentru această binecuvântare, prieteni și colegi literari.

Volumul poetei Mioara Baciu, PE POTECILE GÂNDULUI, are o prefață semnată de către scriitoarea Vasilica MITREA, pag. 114- 117. ,,Autoarea, scrie o poezie modernă, care îi desenează profilul nobil, dar și o atitudine educațională, care subliniază și trăsăturile unei inteligențe native, virile, circumspecte, dar și hotărâte în fața vieții. Găsim inserat în versuri un zbucium perpetuum între vis, dorință și realitate. Si-ar dori o lume mai bună, fără ipocrizie, fără zbuciumul teluric, care aleargă fiecare după averi. Poeta, omul Mioara Baciu pune mare preț e iubire, pe adevăr, pe dreptate", pag. 114-115.

Poeta Ionica BANDRABUR, un suflet de o noblețe și finețe aparte, se bucură, în acest volum, pag. 118-122, de o cronică literară, urmare a unei invitații la o lansare de carte, acasă la Slănic Moldova. Dacă mi-ar fi permis, aș cita întreaga cronică, știind ce oameni minunați sunt, cât de prietenoși și amabili. Eu, pot sta mărturie vorbelor rostite. Regretul mare, al meu, personal, este faptul că nu am putut ajunge în acele vremuri, la Slănic Moldova, dar am fost cu sufletul alături. Poate mai fi-vor ocazii... Doamne ajută să fie bine!

Tot în acest volum, OPERE ȘI AUTORI, vol. 1, este cuprins, un eseu 170 DE ANI DE LA NAȘTEREA POETULUI MIHAI EMINESCU, pag. 123-129, un omagiu adus Luceafărului poeziei românești. ,,Faptul că am onorat invitația doamnei Angelica STĂNCIULOIU, din 09.01.2020 a fost o alegere bună. Întâlnirea a avut loc la sediul Primăriei Sector 2, București și a fost în colaborare cu Fundația Spirituală Mihai Eminescu . Simpozionul Cultural EMINESCU ȘI ADN-ul/FIINȚA NEAMULUI ROMÂNESC , a adunat laolaltă personalități de mare valoare în lumea literară, eminescologi, actori, interpreți și iubitori ai operelor eminesciene", pag. 123.

VENIRĂ ȘI TRECURĂ VREMURI, de Corneliu CARAIVAN, pag. 130-134, ,,... este un jurnal de prizonierat al tatălui autorului, Caraivan Fănică, cel care a consemnat Notițe și impresii, culese de la căderea în prizonierat și până la întoarcerea în țară, pe zile, cu toate vicisitudinile pe care le-a suferit", pag. 130.

CULTURA CONSTĂNȚEANĂ - 2019, de prof. univ. dr. Olga DUȚU, pag. 135-139, încheie ciclul de recenzii, prefață de carte, impresii-jurnal, mărturisiri, momente și evenimente prinse, deocamdată, în întâiul volum, OPERE ȘI AUTORI.

Felicit inițiativa literară, una de excepție, care-mi confirmă faptul că este nevoie de astfel de volume. Aici, sunt adunate, consemnările sincere și obiective ale scriitoarei VASILICA MITREA. Un reper extrem de important, pentru cei ce ne sunt urmași în literatură și le ,,predăm stafeta", așa este această mică, dar mare și amplă, istorie a literaturii, dovedind că am fost, că suntem și că vom fi... vom fi prin ceea ce lăsăm zestre în plan literar... Cu prețuire și respect profund, mândru să fiu inclus și eu printre oamenii de seamă ai literaturii, fapt ce mă onorează și obligă în același timp.

Felicitări pentru toată munca, bună prietenă scriitoare VASILICA MITREA. Așteptăm cu nerăbdare următoarele OPERE ȘI AUTORI, volume ce știu că sunt ,,pe drumul cel drept!".

Inchei, în spirit latinist, pentru că merită... QUI SCRIBIT, BIS LEGIT! (cine scrie, citește de două ori!)

 

Vasile BELE, Chiuzbaia,

27 noiembrie 2020, an al epidemiei de covid…

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu