luni, 23 noiembrie 2020

Scenariști ai vieții literare

 

Ioan Romeo Roșiianu, în articolul „Lumea ca un teatru”, deschide poarta unei provocări sufletești, citându-l pe Părintele Nicolae Steinhardt („dăruind, vei dobândi!”). Pornită din inimă, dorința de dăruire este pregnantă la acest neobosit om care se uită pe sine (de foarte multe ori), dar care nu uită să lege prietenii și să apropie oamenii unii de alții. Dăruind iubire, primești iubire, dăruind frumusețe, primești frumusețe, dăruind suflet, primești suflete.

Acțiunile pe care le întreprinde criticul, scriitorul și omul Ioan Romeo Roșiianu sunt menite să scurteze distanțele sufletești, să creeze punți de legătură între slujitorii literaturii, devenind promotorul unor drumuri dinspre suflet înspre suflete.

De data aceasta, antologatorul vine cu un alt tip de tematică, în revista „eCreator”, (ajunsă la numărul 23, în al șaselea an de ființare) și anume teatrul văzut ca lume, lumea văzută ca teatru. Purtând titlul „Teatrul cetății”, acest număr a adunat în cele peste 300 de pagini o lume nouă, puțin accesibilă tuturor oamenilor.

Camil Petrescu spunea că „arta teatrului are nevoie de firi de structură excepțională”, iar realitatea este că și viața adevărată are nevoie de așa ceva. Pot crea doar oamenii cu o structură excepțională, iar în paginile acestei reviste (realizată în condiții grafice deosebite, sub forma unui manual școlar) semnează nume mari ale literaturii și culturii românești contemporane.

Directorul revistei, Ioan Romeo Roșiianu a adunat în jurul său un colectiv redacțional deosebit, nume cu ecou (Marian Ilea – redactor șef, Ștefan Mariș – secretar general de redacție, Vasile Muste, Ioan Pavel Azap, Nicolae Toma, Petronela Apopei, Cristian Gabriel Moraru, Radu Macrinici, Mioara Bahna, Nicolae Scheianu, Corina Isabella Csiszar, Mirela Maria Poduț), aruncând provocarea de a vorbi despre lumea teatrului la 39 de autori (majoritatea din mediul academic).

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare, beneficiind de susținerea morală a publicului cititor.

Revista „eCreator” este singura din țară care are un contract de parteneriat cu Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, paginile fiindu-i îmbogățite de semnăturile unor cadre didactice din cadrul acesteia (Prof. Univ. Dr. Virgil Pană, Prof. Doina Pană, Conf. Univ. Dr. Cristinela Pădure-Olăreanu, Conf. Univ. Dr. Radu-Silviu Olăreanu, Conf. Univ. Dr. Magdalena Florea, Conf. Univ. Dr. Janosi Maria Magdalena, Conf. Univ. Dr. Daniela Lemnaru, Conf. Univ. Dr. Eva – Monica Szekely, Prof. Dr. Mihai Suciu), ale unor foști studenți ai universității.

După cuvântul de deschidere făcut de către antologator, la loc de cinste se află cuvântul („Timp și creație în artă și literatură”) domnului Academician Alexandru Boboc (pioasă fie-i amintirea!), nemuritor prin urmele lăsate în suflet și cugete. De efect și cu ecou deosebit sunt și articolele semnate de profesori de la alte universități sau doctori în Filologie, scriitori sau critici literari prezenți cu o varietate de cuvnte pertinente la adresa teatrului.

O lume diversă adunată în jurul aceleiași idei mărețe, văzute prin sita sufletească a fiecărui participant care a scris din proprie experiență, din studii elaborate despre ceea ce înseamnă teatru, viață, deci trăire.

Robert Wilson spunea „Rațiunea pentru care noi, artiștii, lucrăm, este ca să punem întrebări. Dacă știi de ce faci un lucru, nu mai ai niciun motiv să-l faci. Rațiunea pentru care lucrăm e aceea de a ne întreba: Ce e asta?; Ce sunt pe cale să fac?; Ce sunt pe cale să spun?” Quot erat demonstrandum și continuăm să adresăm aceleași întrebări, lucrând pe altarul artei, filtrată prin sitele sufletești de care dispunem.

Determinat de frumosul din sine, Ioan Romeo Roșiianu a reușit și va reuși să adune în paginile revistelor sale, provocări ce vor rămâne posterității.

 

Petronela APOPEI

Preluare https://www.stirilemm.ro/cultura/48314-scenaristi-ai-vietii-literare.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu