joi, 18 februarie 2021

PNL, depăşit de situaţie

 S-au acumulat atâtea probleme de ordin social, sanitar, economic, politic, etc. încât guvernul nu-şi mai poate face o listă de priorităţi general acceptată. A spune că există o mie şi una de probleme şi încă lista ar fi incompletă.

Practic nu se mai poate ţine evidenţa problemelor care-şi aşteaptă rezolvarea. De unde să începi? De la Sănătate, pentru că ne aflăm într-o gravă criză. Un filozof francez propune termenul  „catastrofă” în loc de „criză”.

Omenirea se află în mijlocul unei catastrofe. Va scăpa, dar tot mai mulţi oameni de ştiinţă înclină să creadă că secolul 21 va fi secolul virusurilor.

Că Sănătatea, şi aici ne referim la ministerul de resort, este o prioritate o demonstrează şi scandalul din jurul ministrului Voiculescu soldat cu o moţiune prin care opoziţia cere să fie demis.

Majoritatea parlamentară PNL-USR PLUS-UDMR şi-a demonstrat unitatea şi moţiunea simplă nu a trecut.

Cele mai multe probleme se adună la uşa guvernului. Celor o mie de probleme care aşteaptă să fie rezolvate direct de primul ministru li se adaugă câte o mie de probleme de la fiecare minister.

„Grămada” este în bună parte moştenită de la guvernele precedente, peste care s-au suprapus cele adunate în timpul guvernului Orban.

Noul guvern are propria contribuţie la generarea de probleme, din care unele puteau fi ocolite. De exemplu, dacă premierul anunţa că vor fi eliminate anumite sporuri, cum este sporul de calculator, nu toate,  nu ar fi fost proteste.

Premierul putea anunţa că se reduc gratuităţile la transport pentru studenţi, nu că le desfiinţează. De reduceri la călătoriile cu trenul beneficiau studenţii, artiştii, scriitorii încă din timpul imperiului austro-ungar.  Lucrând la monografia pictorului Aurel Popp am găsit carnetul de reducere la călătoriile cu trenul spre Paris.

Invitaţii la Congresul artiştilor din Colonia băimăreană din 1936 au beneficiat de o călătorie gratuită cu trenul de acasă până la Baia Mare şi înapoi. Deci nu este o noutate inventată de PSD, de Liviu Dragnea.

Ideea este că lucrurile făcute cu cap pot dăinui în timp. După cum se prezintă situaţia actuală, este foarte posibil să fie anulate anumite drepturi nemeritate cu alte drepturi nemeritate. De fapt este vorba despre privilegii nu de drepturi din moment ce beneficiază de ele numai cei angajaţi la stat.   Statul lucrează cu două unităţi de măsură, împărţind populaţia în tabere divergente.

Guvernul, statul în ultimă instanţă, nu a reuşit să rezolve nici problemele cu care se confruntă economia, în special firmele din domeniul HORECA. Dar acest lucru nu-i determină pe sutele de mii de angajaţi din privat să iasă în stradă, să protesteze.

Am putea spune că majoritatea covârşitoare a miilor de probleme sunt în grădina statului. Artistocraţia bugetară, reacţionară, induce o stare de teamă, de nesiguranţă, de nedreptate, în tot mediul social şi economic.

Este o criză ce nu poate fi depăşită decât cu foarte mari sacrificii politice. Este dispus vreunul din partidele de la guvernare să se sacrifice? Nici vorbă.

Altă categorie de probleme se regăsesc la nivel local. Fiecare judeţ, fiecare localitate se confruntă cu alte zeci, sute, mii de probleme.

Până la urmă şi acestea se sparg în capul guvernanţilor. Toate săgeţile ţintesc spre PNL.  După această guvernare sunt îndeplinite toate condiţiile pentru scoaterea PNL pe tuşă, alături de celălalt partid istoric, PN|CD.

Încă de pe acum ar trebui gândit jocul politic într-o formulă în care USR-PLUS şi AUR să joace roluri principale alături, dar în contradicţie, cu PSD. Din PNL s-ar putea să se rupă o aripă reformistă.

Adevărul este că PNL, chiar dacă ar fi animat de cele mai bune intenţii, este depăşit de situaţie.

S-au aglomerat prea multe probleme ca să poată fi rezolvate la un nivel acceptabil.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu