miercuri, 26 mai 2021

Anul congresului PNL

 
În următoarele luni, până la congres, PNL va ocupa primele pagini ale ziarelor, ca partid de guvernare fiind şi principalul generator de ştiri. Că deja există o acerbă competiţie o demonstrează şi cele două declaraţii aparent contradictorii ale celor doi potenţiali candidaţi legate de vaccinare.

Exact în ziua în care liberalii sărbătoreau 146 de ani de la înfiinţarea PNL, Ludovic Orban anunţa că pe viitor vaccinarea nu va mai fi gratuită în timp ce Florin Cîţu îl contrazicea printr-o declaţie postată de pagina lui de socializare că în continuare vaccinarea va fi gratuită.

Această aparentă contradicţie este reprezentativă pentru modul în care se raportează cei doi candidaţi la electorat.

Dacă Ludovic Orban arunca o nadă ca să-i sperie pe români şi să se ducă urgent la vaccin atâta vreme cât este gratuit, premierul Cîţu s-a postat de partea guvernului în numele căruia a promis că în niciun caz vaccinul nu va fi contracost.

Deci Ludovic Orban încerca să grăbească procesul de vaacinare în timp ce Cîţu lasă la discreţia cetăţenilor momentul în care să se vaccineze.

Acest exemplu măsoară gradul de subtilitate al celor doi politicieni care au intrat în ring şi niciunul dintre ei nu mai poate renunţa.

De ce nu se poate retrage din cursă nici Orban nici Cîţu? Pentru că în spatele lor deja s-au adunat trupele de asalt. Organizaţiile judeţene optează pentru unul sau altul dintre candidaţi. Un rol important îl are preşedintele de organizaţie.

Din momentul în care el are o opţiune personală, începe să tragă sforile pentru formarea delegaţilor la congres.

Practic lupta se mută în teritoriu. Dacă un lider judeţean votează candidatul care va pierde, pe cale de consecinţă îşi va pierde şi el funcţia.

Se înţelege că miniştrii sunt obligaţi să se orienteze, spre Orban sau Cîţu. Dacă premierul câştigă competiţia ministrul care l-a votat pe Orban trebuie să înceapă să-şi strângă lucrurile pentru că la prima remaniere va zbura din guvern.

Aşa merg lucrurile şi la nivel local. Pentru orice om care alege o carieră politică lucrul cel mai important este orientarea politică în interiorul propriului său partid.

Cine nu se dă pe brazda şefului riscă să fie marginalizat sau aruncat peste bord. Şi nu vor fi puţini cei care riscă să voteze greşit. S-ar părea că taberele sunt sensibil egale.

Dacă este adevărat că la congresul din 25 septembrie vor participa 5 000 de delegaţi PNL este pe cale să depăşească PSD la capitolul reprezentativitate.

În acelaşi timp numărul mare de delegaţi arată cât de strânsă este competiţia.

Când numărul delegaţilor este mic nu poate fi exclusă participarea la vot a celor care nu votează după dorinţa liderului judeţean.

O prezenţă mai mare este în avantajul lui Ludovic Orban. Mai nou în partid, Florin Cîţu are mai puţini cunoscuţi, mai puţini prieteni decât Ludovic Orban.

Pe de altă parte, Florin Cîţu are avantajul de a fi şeful guvernului de unde vin fondurile către primării, către consiliile judeţene.

Toate datele arată că există o competiţie foarte strânsă, cu multe elemente cunoscute în interiorul partidului şi mai puţin afară.

Va înclina preşedintele Klaus Iohannis balanţa între un candidat sau altul?

Cu siguranţă preşedintele are deja o opţiune. Evident nu-şi va face publică preferinţa spre Orban sau Cîţu, dar nici nu-şi va putea ascunde multă vreme opţiunea.

Autor: Dumitru PĂCURARU

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu