Regulile privind organizarea concertelor și spectacolelor în aer liber, în condițiile epidemiologice actuale, au fost modificate oficial joi, odată cu apariția unui ordin comun al Ministerului Culturii (MC) și al Ministerului Sănătății (MS) în Monitorul Oficial. Astfel, accesul la aceste manifestări culturale este permis de-acum doar celor care au fost vaccinați împotriva COVID-19 sau care se testează înainte de eveniment.
Această limitare se adaugă regulii potrivit căreia, pentru a se evita aglomerarea spațiilor, spectacolele se desfășoară fără pauze.
Apoi, noul ordin stabilește că participarea la evenimentele culturale în aer liber este permisă doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
În plus, pe lângă persoanele vaccinate, mai pot intra la spectacole și cei ce prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, dar nu mai vechi de 24 de ore.
Minorii vor fi exceptați de la prezentarea acestor dovezi medicale. De asemenea, minorii de peste cinci ani vor fi obligați să poarte mască.
Cei care vor asigura verificarea dovezilor medicale prezentate de către fiecare participant, pentru îndeplinirea condițiilor de acces, vor fi organizatorii.
„În județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte evenimente/acțiuni culturale organizate în aer liber sunt interzise„, mai apare în ordinul oficializat joi.
Dacă în regiunea în care se organizează spectacolul se înregistrează o rată de infectare mai mică de 3 la mie, se vor putea organiza concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente/acţiuni culturale în aer liber, dar spațiul va trebui organizat astfel încât să permită prezența a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2m2 pentru fiecare persoană.
Suplimentar, de-acum e permisă organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maximum 50 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior.
Cursuri de instruire și workshopuri vor putea fi organizate, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite de autorități, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/ localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și dacă se poate asigura o suprafață de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană.
Reamintim că, în urma scăderii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, autoritățile au decis ca, de la jumătatea acestei luni, să se aplice o serie de măsuri de relaxare.
Sursa avocatnet.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu