Un primar, în mod normal, trebuie să fie un model pentru întreaga comunitate. Un punct de referință atât în ceea ce privește comportamentul său cât și legat de profilul său moral. Or, la Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș pare a fi tocmai exemplul de așa nu. Băimărenii și-au ales un primar pe cinste, țurțure de dosare penale. Și toate pe luare de mită!
Cutia Pandorei a fost deschisă în 2016, când primarul în funcție, Cătălin Cherecheș, chiar a fost arestat preventiv într-un dosar de luare de mită. Procesul (Dosar nr 2537/117/2016) este încă pe rolul Tribunalului Cluj, având termen de pronunțare a sentinței 17.06.2021.
La numai doi ani de la arestarea sa, primarul Cherecheș a fost trimis din nou în judecată, pentru aceeași infracțiune, luare de mită, plus fals în declarații, coruperea alegătorilor și operațiuni financiare incompatibile! O dată poate că a fost joc politic, o dată poate că procurorii au exagerat, dar de două ori?! Și, culmea, pentru aceeași infracțiune! Vorba acea, ulciorul nu merge de multe ori la apă. Oricum, în acest moment, Dosarul 1931/100/2018 de la Tribunalul Maramureș este la un pas de a avea prima înfățișare, el trecând deja de prima etapă de Cameră de Consiliu. În dosar primarul Cherecheș este trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, fals în declarații în formă continuată (16 acte materiale) și corupere a alegătorilor. Alături de primar, pentru dare de mită sau complicitate la dare de mită, mai sunt trimiși în judecată Marco Wermelinger, Trifa Nicolae Dan, Mihai Doru Adrian și Mihai Sorinel. În aceste condiții scaunul primarului Cherecheș se clatină serios, o condamnare într-unul din cele două dosare ducând automat la pierderea funcției de primar.
Dincolo de aceste dosare penale pentru luare de mită Cherecheș a fost obligat, în primă instanță, de Curtea de Apel Cluj, la plata a peste 2,5 milioane lei, bani pe care nu i-a putut justifica. Prin Hotărârea 102/09.04.2021, din Dosarul 19/33/2020 Instanța a constatat că dobândirea de către primarul Cătălin Cherecheș a sumei de 2.685.708,318 lei nu are caracter justificat şi a dispus obligarea intimatului Cătălin Cherecheș plata acestei sume în favoarea Statului Român, prin Ministerul Finanțelor Publice. În vara anului 2019, Agenţia Naţională de Integritate a constatat diferenţe nejustificate în valoare de aproape 3 milioane de lei între averea şi veniturile realizate de Cătălin Cherecheş, fostul și actualul primarul din Baia Mare, fiind sesizate Curtea de Apel Cluj şi Parchetul pentru a începe verificările. Ulterior, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a dispus trimiterea în judecată a dosarului.
Sursa: Cotidianul Transilvan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu