vineri, 21 mai 2021

SLI MM condamnă violența de orice fel


Nr. 451/21.05.2021

 În urma acuzațiilor vehiculate zilele trecute în ceea ce-l privește pe Dănuț-Sorin Velea, consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș, potrivit cărora i-ar fi adresat injurii și ar fi agresat-o pe Ioana Delia Popovic, fost director al Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” Baia Mare, Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) se vede nevoit să intervină condamnând aspru orice fel de violență ce are loc asupra cadrelor didactice în spațiul școlar și nu numai.

Violența prezentă în societate și, din păcate, tot mai des în perimetrul educațional este un fenomen ce trebuie degrabă sancționat, obiectivul principal fiind, categoric, unul instructiv pentru generațiile de elevi în fața cărora această realitate nocivă se derulează. Astfel, Biroul Operativ al SLI MM, întrunit astăzi, 21 mai, în ședință, a hotărât luarea unei poziții ferme împotriva acestui act de violență comis asupra unei doamne profesoare chiar de către un angajat al inspectoratului școlar. Totul în contextul în care, de câteva luni, membrii BO al SLI MM au primit semnale și sesizări din partea doamnei profesoare vizavi de hărțuirea acesteia în spațiul școlar. Este absolut regretabilă această situație, astfel de oameni neavând ce căuta într-un mediu în care armonia, toleranța și empatia ar trebui să fie singurele tendințe care conturează relațiile colegiale”, punctează prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

Incidentul readuce, însă, în atenție utilitatea unei legi privind statutul de autoritate publică a cadrelor didactice, proiect inițiat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

Violența se derulează în spațiul școlar sub toate formele și la toate nivelurile. Elevii sunt, pe zi ce trece, tot mai indisciplinați, iar noi, cadrele didactice, ne pierdem autoritatea în fața lor. Legea care ne-ar fi conferit statut de autoritate publică și drepturi în astfel de situații-limită a fost contestată și atacată de însuși Avocatul Poporului pentru care n-a contat că peste 70.000 de dascăli din România au fost jigniți, amenințați sau chiar loviți de către elevi ori părinți. Iar mai nou, chiar de către cei care ar trebui să-i consilieze și să le apere interesele ”, mărturisește prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

Postul de jurist al ISJ Maramureș e ocupat provizoriu, prin detașare, urmând a se organiza concurs. Cu toate acestea, până la finalizarea anchetei deschise de autoritățile abilitate, SLI MM consideră că astfel de persoane ar trebui suspendate din funcție deoarece nu fac cinste sistemului educațional.

                             Biroul Operativ SLI MM 






 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu