Stimata doamna Ministru,
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” si Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater”, in numele celor peste 300.000 de salariati din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta, va adreseaza rugamintea de a stabili, intr-un termen cat mai scurt, o intalnire in cadrul careia sa discutam problema acuta a salarizarii personalului din invatamant.
Va reamintim ca, inca de la intrarea in vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, salarizarea personalului din invatamant a fost inechitabila, coeficientii de salarizare situandu-se in patrimea inferioara a raportului salarial, ceea ce nu reflecta Importanta sociala a muncii desfasurate in unitatile si institutiile de invatamant din Romania.
Tratamentul inechitabil a continuat, in timp ce alte categorii de salariati au beneficiat de acordarea salariilor maxime inca din anul 2018 (o parte din salariatii din cadrul familiei ocupationale de functii bugetare "Sanatate şi asistenta sociala”) sau de stabilirea salariilor de baza conform unor criterii diferite, care au asigurat o salarizare superioara (functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale “Administratie” din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes locali si judetean din subordinea acestora, personalul care ocupa functii de demnitate publica), personalul din invatamant nu a atins
nici pana in prezent maximul salarial prevazut de legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022.
Prin dispozitiite art. 55 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/20)8 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, s-a reglementat acordarea, intr-un termen rezonabil, a majorarilor salariale cuvenite conform Legii-cadru_nr. 153/2017, astfel incat personalul didactic urma sa primeasca salariile corespunzatoare anului 2022 de la data de 01.09.2020. Ulterior, aceasta minima masura de accelerare a cresterii nivelului salarial a fost amanata pentru data de 01.09.2021, prin prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare, apoi eliminata sine die prin dispozitiile art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.
Si personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar este afectat de scaderea accentuata a nivelului de trai, in conditiile in care acesta primeste cele mai mici salarii reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017, insa presteaza, in mod constant, activitati peste norma de munca legala si/sau neprevazute in fisa postului, nefiind recompensat in niciun fel pentru acestea.
Doamna ministru,
Educatia de calitate poate fi oferita numai de un sistem de invatamant in cadrul căruia salariatii — personal didactic de predare, personal didactic auxiliar si personal nedidactic - sunt remunerati corespunzator, raportat la responsabilitatea, complexitatea si riscurile activitatii pe care o desfasoara.
In speranta ca veti da curs propunerii noastre si ca, pe calea dialogului, se vor gasi solutii adecvate la toate probleme expuse, va asiguram de intreaga noastra disponibilitate si implicare.
Cu deosebita consideratie,
PRESEDINTE, PRESEDINTE, PRESEDINTE,
Simion HANCESCU Marius Ovidiu NISTOR Anton HADAR
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu