joi, 27 ianuarie 2022

DUMNEZEU ESTE ÎN NOI!

 


Abia  îmi luasem gradul didactic I și un elev a căror părinți  lucrau la legătoria Tipografiei-Maramureș. mi-a adus  un caiet cu 200 de file, legat cu coperți tari, roșu și mai era trecut  și numele meu cu auriu... 

    Cum așa ceva nu exista în papetării și elevul nu a vrut să mi-l vândă, am rămas ca, câteva zile, doar să-l mângâi, deoarece nu credeam  că așa un obiect frumos nu mi se va cere  înapoi, mai ales că era de dimensiuni A4. 
    Am primit un telefon după-amiază. Tatăl elevului mi-a fost și el la rândul lui elev cândva,,, și era un ”Mulțumesc din partea lui”.
    Câteva zile doar l-am mângâiat credeam că este o impietate să scriu ceva în el, cu toate că mă gândeam să schimb Registrul de bibliotecă, deoarece  aveam  aproape 2000 de volume de cărți. 
    Da, dar nu este cum vrea omul. Până atunci cadrele didactice cu grad didactic I nu mai trebuiau să  prezinte ”Plan de lecții” la ore. Din acel an s-a revenit și s-a decis și soarta ”caietului minune” care până atunci doar a fost mângâiat acum o să-l reîncep a  rescrie ”Planurile de lecții”. 
    Aveam mai multe caiete cu aceste ”planuri”, dar acum voi avea  și planurile acestea verificate și refăcute în ”Caietul mângâiat” cu atât mai bine că fiind  abonat la revista :”Știință și tehnică” și la     „Tehnium”, pe vechile ”planuri” aveam notate schimbările de tehnologii și alte noutăți care acum vor avea  ”paginile lor”.
    În vacanțele care au urmat m-am ocupat de aceste ”planuri de lecții ” refăcute . 
    Odată terminat  a apărut o inspecție în școală și prezentând acest caiet inspectorilor cred că am făcut  mai mult rău  colegilor, deoarece aveam deja o inspecție la oră a șefului de catedră și una a directorilor de studiu, care  au notat și ei câte ceva pe caiet. Asta m-a determinat să nu mai arăt nimănui ”caietul”...     Totuși era cam multă muncă risipită,  așa că  mi-am făcut rost de o mașină de scris și am elaborat cartea: ”LĂCĂTUȘĂRIA DE MÂNĂ” și cu asta apoi m-am  prezentat la cursuri. 
    Cartea s-a vândut în 2700 exemplare și acum aveam și caietul, dar și o carte tehnică.
    Apoi vorba Marinei Voica: ”discutând despre una despre alta”  am constatat că s-au adunat aproape 3 mii de hârtii cu scrieri despre  oameni, oameni pe care i-am cunoscut și s-ar cădea ca și ei să se ”odihnească” între coperțile unei cărți. 
    Deci în toamna anului 1992 aveam publicate două volume: cel cu lăcătușărie și ”Destine conjugate”
    Într-o zi citesc într-un ziar local că Ionul Împăratului îi invită pe acei care au publicat o carte să vină la Cenaclu în sala fostului  cinematograf: ”Flacăra”. 
    La acel cenaclu ne-au binedispus și soții Florentina şi Petre Giurgi cu melodiile cântate de ei. I-a acompaniat și Dragomir Ignat, dar numai la dans și voce, că nu avea ”taragota” cu el. Mai era acolo și Mitică Rusu -pe atunci director la școala profesională IJCOP - Baia Sprie. Marian Ilea, prozatorul, Clemente Mureșan pilot de vânătoare, Simion Bârle, omul care a reînființat Partidul România Mare  și alții.
    După momentul de deschidere a fost invitat fiecare să scoată din traistă cu ce se laudă. Da, s-a citit, dar și aici ca și la cele 4-5 cenacluri se mergea pe desființare nu pe îndrumare și cei mai  vocali, da ei erau cei ce nu au scris nimic. 
    Văzând această ostilitate mulți s-au retras și mă gândeam și eu la acest  lucru.
    Întâmplarea a făcut că  o bună prietenă a mamei soacre  ne-a promis că ne duce la băi la Băiuț. Am ajuns la Dămăcușeni unde stătea persoana  și ne-a rugat să înnoptăm la ea. Am acceptat  și ca omul care intri  prima oră într-o casă m-am uitat și eu pe fotografiile vechi ale familiei și una mi-a atras  atenția. De fapt erau doi tineri  necăsătoriți, dar stăteau  cu capetele lipite în fotografie. Fata nu avea cosițe și  nici batic, iar băiatul își lăsase o mustăcioară. Gazda ne-a spus că-i fratele ei mort în război și logodnica.
    Bulversat de ”aprecierile” primite la Cenacluri, mi-am propus să scriu ceva științifico-fantastic, pornind chiar de la acea fotografie. 
    M-am dus în sera lor și  pe masa unde se pregăteau răsadurile am scos caietul și pixul și am scris ceea ce eu credeam că este viitorul meu roman. 
    Nu l-am terminat atunci și am mai scris și la Băiuț și m-am întors de acolo cu 48 de pagini scrise cu mare bucurie. 
    Dar Kati Molnar, gazda noastă a spus că ce vreau să zic cu asta ?  Deoarece atunci aceste  lucruri așa au fost... 
    Adică tot ce am scris eu în carte mea, acum „Minerii Ardealului ”. În cele 47 de pagini (volumul II pag. 319-360) nu l-am scris eu, eu doar am ținut pixul și „cineva” le-a scris, deoarece tot ce se petrece acolo s-a întâmplat cu zece ani înainte de a mă naște eu  și unul dintre eroi chiar trăia când eu îmi scriam  povestea... științifico-fantastică. 
   
Toma GROSS ROCNEANU 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu