vineri, 28 ianuarie 2022

Dragostea nu are vârstă

 



Paula, 
Împlinire târzie- Mara Popescu-Vasilca

 

Romanul  Paula, împlinire târzie face parte din colecția de șase  romane cu titlul  ''Dragostea arzâ-o-ar focul''ce aparțin  bine cunoscutei  scriitoare canadiene de origine română Mara Popescu-Vasilca, care sunt toate niște extraordinare  povești de viață  ce oferă cititorului  lecții de viață din cele mai interesante.

Parcurgând romanul  ''Paula, împlinire târzie'' cititorul se va întâlni cu marca de calitate scriitoricească a Marei Popescu- Vasilca simțind imediat prezența  aceluiași microb contagios al curiozității  ca și  în celelalte romane ale sale  și va fi cuprins de febra poveștii încât nu va putea să abandoneze lectura acestuia parcurgându-l până la final.

De la început trebuie precizat  faptul că pe lângă toate ingredientele de succes ce fac parte din structura celorlalte romane acest roman are ceva specific și anume desfășurarea poveștii  acoperă și  parcurge  o perioadă de timp de  aproximativ cinci decenii, o viață de om,  de la majorat și până  în ziua de azi, ani  trăiți  pe două continente  în  trei țări diferite. 

Această fantastică  amplitudine temporal geografică  dată romanului  implică din partea scriitoarei  Mara Popescu- Vasilca  o foarte bună cunoaștere și  descriere a vremilor  și regimurilor trăite de personaje  precum și o cunoaștere geografică a țărilor și locurilor unde se desfășoară acțiunea romanului.

În cartea Paula împlinire târzie  ne este prezentată viața  Paulei Petrescu, o femeie frumoasă, isteață, cu foarte mult spirit creativ, spontană, veselă și cu mult drag de viață  care  îi oferă cititorului o stare de pozitivism  și bună dispoziție încă de la început când aceasta avea doar 18 ani.

Și acest roman ne dă bucuria și șansa  descoperirii  mai multor personaje cu tipologii de viață diferite, cu caractere  diferite iar din  povestea lui  nu lipsesc nici amintirile din copilărie, scene pasionale de dragoste, gândurile, visele, introspecțiile  și analizele filozofice  precum și  descrierile vizual olfactive  care dau o savoare în plus romanului.

Scriitoarea face referire și la prietena Paulei, Catia pe care o prezintă ca fiind  cea mai bună prietenă a ei, de aceeași vârstă crescând în  același cartier cu aceleași vise și idealuri  dar pe care viața le va duce pe fiecare pe drumul său și  care va deveni  apoi personaj principal într-un alt roman plin de mister și  neprevăzut al autoarei: ''Catia gustul amar al trădării''

Paula îl întâlnește pe Claudiu exact  în ziua în care împlinește 18 ani. Ei trăiesc o frumoasă poveste de dragoste și la scurtă vreme  se și  căsătoresc și  au un copil.Autoarea prezintă foarte bine și detaliat o sumedenie de diferențe între cei doi soți  dar  care în  văpăile dragostei înflăcărate ei nici nu le observă  dar care devin tot mai evidente pe parcurs și care o fac  mai apoi pe Paula să sufere pentru că el, omul iubit cu care se căsătorise din dragoste curată devenise alt om .  

Pe parcursul  cărții  autoarea revine în copilăria Paulei  prin intermediul  unor  inserții de fragmente cu amintiri . Fiecare personaj este descris cu măiestrie  atât fizic cât și intelectual prin prisma felului în care acționează, prin personificarea gândurilor  și reflecțiilor sale cât și prin dialog.

Viața  Paulei trece asemeni unei șosele ce străbate munți și văi,  prin  bune și rele prin  greutăți și bucurii  prin  dragoste pasională și însingurare , de la un pol la altul  așa cum vin înșirate  pe firul vieții.

Scriitura de excepție a autoarei  ne explică cum  caracterul  bătăios al Paulei, educația de acasă cât și susținerea familiei și a prietenilor  o ajută să treacă prin toate încercările vieții și să răzbată de una singură  cu un copil  și fără ajutorul fostului său soț.

Foarte frumoasă narațiunea  autoarei care ne-o prezintă  pe eroina principală, Paula, care  aflată în floarea vieții  se îndrăgostește sincer și își  dăruiește iubirea unor  bărbați  frumoși, eleganți, manierați   și interesanți, dar care  nu îi asigură o  stabilitate emoțională pe termen lung și fiecare  nouă încercare se soldează cu o altă  despărțire.

Apoi scriitoarea ne ține foarte implicați povestind  cum Paula  cunoaște  după câțiva  ani de singurătate un navigator  cu care trăiește o frumoasă poveste de iubire, dar ea caută  și vrea mai mult decât atât. Paula caută  împlinirea prin dragoste,  visează să fie iubită profund și își dorește să aibă un bărbat care să  o completeze și  cu care să își întemeieze o familie fericită.

 Episoadele  pasionale sunt prezentate cu  mare delicatețe și finețe de autoarea Mara Popescu-Vasilca care prin descrieri elegante și pline de emoție dau parfum  de intensă trăire și  romantism scenelor de amor.  

 Tristețea  și singurătatea  o fac să  accepte ușor propunerea unui nepot  aflat  în Italia  de a cunoaște  un  bărbat italian,  pe Giovanni care pleacă în România ca să o întâlnească.  

În anii de singurătate Paula  își formează în gând și în minte  o tipologie a  bărbatului  ideal pe care îl visează și îl dorește și speră și  îl așteaptă să apară.

Italianul Giovanni  îi dă senzația  stabilității  deși  nu este întru totul  tipul  de bărbat visat de ea, acesta este respectuos și manierat și îi va schimba  definitiv traiectoria vieții.

Legătura cu Dumnezeu este în permanență acolo, eroina se roagă,  îl invocă pe Dumnezeu și chiar  unele coincidențe și  întâmplări apărute pe parcursul vieții par a fi  miracole vrute și făcute de EL.

Plecând cu Giovanni  în Italia eroina  se adaptează treptat  unei alte vieți, unui alt stil de viață, învățând să se bucure și să  aprecieze  fiecare zi, fiecare rază de soare și  binefacerile ei.

În Italia ne sunt descrise locuri pitorești, obiective turistice și opere de artă pe care autoarea cu un vădit talent și har livresc ni le servește precum un desert delicios.

Scriitoarea  ne încântă  cu  un alt desert, tot în Italia unde Paula,  eroina noastră gustă și trăiește în toată splendoarea o poveste de dragoste  cu Massimo, poveste ce avea să o marcheze pentru multă vreme  dar care din capul locului nu  e sortită izbânzii și în acest fel deși o întristează despărțirea  de el, o ia ca atare și o acceptă resemnată.

Paula  își continuă conviețuirea  cu  Giovanni   încă trei   ani  în Italia și apoi  pleacă  în Canada  unde se căsătoresc. Scriitoarea Mara Popescu-Vasilca explică cu multă înțelepciune cum  sentimentele lor s-au transformat încet-încet din prietenie și respect  în atașament, iubire și respect, cum ei și-au crescut o iubire  a lor, unică,  din  două inimi rănite și au clădit pas cu pas o căsnicie trainică  și lungă.

Însă așa cum scriitoarea ne-a obișnuit cu situații nemaintâlnite și surprize fel de fel în celelalte romane, iată că  nici  povestea  Paulei nu se sfârșește aici  pentru că adevărata lecție este abia  la sfârșitul romanului.

Paula  își pierde soțul răpus de o boală nemiloasă și rămâne văduvă și singură! Dumnezeu i-a mai dat o încercare  într-o țară străină unde nu are decât câțiva prieteni și familia italiană a soțului decedat.

Văzându-se singură ,  trăiește cu visele și cu amintirile ei, suferă  și  începe să scrie, mai  întâi o poezie apoi un roman. Deși îi este greu  și se simte deja obosită și învinsă de soartă  ea nu depune armele și la propunerea nașei sale  acceptă să îl cunoască pe Thomas  un american educat, respectuos,  elegant și manierat care  se confirmă  mai târziu a fie exact bărbatul pe care îl visase și  îl așteptase o viață întreagă.

 

Prin scrierile acestor întâmplări inspirate din viața reală, scriitoarea Mara Popescu-Vasilca  ne arată că iubirea există dacă noi vrem să o primim,  că dragostea  nu are vârstă și Dumnezeu ți-o dă mai devreme sau mai târziu dacă tu o ceri cu adevărat, din suflet.

Cât adevăr și câtă profunzime se află în  rândurile acestei cărți! O adevărată lecție de viață  pe care trebuie să o crezi și să o înțelegi ca să o poți aplica. Nu contează ce vârstă ai,  iubirea nu este o garnitură a tinereții, ea aparține sufletelor tinere și libere care vor și pot să  o primească! Nu contează  dacă ai părul cărunt sau dacă  ai nepoții mari, viața ta este numai una, trăiește-o cititorule!  Trăiește-o frumos cu iubire și demnitate!

 Felicitări  scriitoarei Mara Popescu-Vasilca  pentru  încă o lecție de viață pe care ne-o dă cu succes! Le așteptăm  cu mare interes pe următoarele .

Mihaela CD

Membru al Ligii Scriitorilor Români

Membru al Uniunii Scriitorilor din Canada

Președinte al World Poets Association filiala Canada

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu