sâmbătă, 29 ianuarie 2022

Tulpina militarizată a covidului

 


Le convine sau nu partidelor mari, apariţia şi evoluţia AUR a devenit o problemă. Un sondaj realizat în această perioadă, rostogolit de televiziuni, comentat de mass media, dar ignorat de PNL şi USR, este pe cale de stabili o nouă hartă politico-electorală, cu AUR în poziţia a doua.

O formaţiune de factură extremistă care întruneşte peste 20% din opţiunile alegătorilor dă de gândit. Este AUR o oglindă a societăţii ajunsă într-un punct critic? Fără îndoială. Are dreptate George Simion când arată că nu este în ordine ce se întâmplă în România? Are. Dincolo de excesele ideologice realitatea e crudă. Societatea românească traversează o serie de crize, unele de sorginte internaţională. Proteste împotriva restricţiilor dure impuse de pandemie se desfăşoară cu o şi mai mare intensitate decât la noi în ţările vestice.

Lumea întreagă traversează o perioadă istorică a extremismelor.  Revenirea la un limbaj cu nuanţe legionare se sincronizează cu limbajul tot mai agresiv-extremist al unor formaţiuni radicale din Europa. Deci  ideologia AUR este la modă în întreaga Europă.

Odată cu acest sondaj a apărut o informaţie extrem de importantă pentru înţelegerea apariţiei acestui lider carismatic. George Simion şi-a făcut apariţia în politică în umbra lui Traian Băsescu. Este o dezvăluire care ar putea răsturna scena politică la alegerile de peste doi ani şi jumătate. Cum PMP nu reuşeşte să atingă pragul electoral, o revenire la statutul de partid parlamentar ar putea fi o alianţă cu AUR.  Recent la unul din atacurile de suprafaţă iniţiate de acest haiduc politic pe care-l vedem bătând la porţile primarilor ca să îi ia la rost, când a ajuns la Cluj a fost primit de Emil Boc. Primarul USR din Timişoara s-a baricadat în primărie. 

La viitoarele alegeri  am putea vedea AUR ca o locomotivă care poartă spre parlament atât PMP cât şi PN|CD.  Să nu uităm că PN|CD s-a născut dintr-o asociaţie a românilor transilvăneni profund nemulţumiţi, dintr-un partid revoluţionar în contextul politic al secolului 19 şi începutul secolului 20.  Aceste partide vor aduce o plus valoare în partidul lui George Simion, şi mai mult decât atât odată intrate în parlament, PMP şi PNŢCD ar putea aşeza AUR pe baze ideologice şi doctrinare acceptabile. 

În jurul AUR, dacă George Simion este destul de deştept, s-ar putea coagula o formaţiune de largă respiraţie democratică. Pentru că pandemia modifică şi conceptul de democraţie. Protestele împotriva restricţiilor adaugă noi tulpini democraţiei. Apariţia reţelelor sociale nu poate rămâne fără consecinţe profunde în redesenarea psihologiei maselor. Liberalismul pe care-l propovăduieşte un Florin Cîţu în concepţia tinerei generaţii este desuet. Social-democraţia lui Marcel Ciolacu dă semne de îmbătrânire. Reacţii puternice încep să apară şi la adresa birocraţiei excesive a UE. Nici NATO nu este scutit de critici. Vom descoperi că în spatele conflictului din Ucraina se află interesul SUA de a-şi recupera onoarea pierdută după expediţiile nereuşite în Afganistan, după eşecul exportului de democraţie în Irak.

Lumea se schimbă la fel de radical ca după primul război mondial şi este pe cale de a se schimba şi ca după al doilea război mondial.

Experimentul din Ucraina nu va face altceva decât să dea o  nouă faţetă pandemiei, să-i adauge o dimensiune militarizată.  AUR, prin invocarea generalului Ion Antonescu, prin recursul la vitejia lui Ştefan cel Mare, prin refuzul tacit la valorile UE şi NATO nu face altceva decât să se ralieze noilor tendinţe social-politice din ţările euro-atlantice.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: informaţia zilei Maramureş

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu