marți, 17 mai 2022

IN MEMORIAM LIVIA MUREŞAN (MIREŞU MARE)

 


VIAȚA ESTE O CĂLĂTORIE PE PĂMÂNT ȘI E ATÂT DE FRUMOASĂ! IAR CÂND PLECĂM NU DUCEM NIMIC CU NOI! FAPTELE NOASTRE ȘI SUFLETUL SUNT CELE MAI IMPORTANTE!

“- Mimi, cum eram în copilărie? (Mimi fiind bunica mea, 84 de ani)

-Ohoo, făceai multe.

-Mai exact?

-Seara când mergeam după lapte proaspăt muls, urcai acolo lângă soba de teracotă și când ajungeam mă întrebai “ai adus lapte?”

Și până nu îți dădeam nu veneai jos.

-Știu Mimi, și acum cel mai mult îmi place laptele. La orice renunț dar nu la lapte.

-Și ce am mai făcut?

-Multe năbâcuri. Te strigam și tu ascundeai, să nu te găsesc. ... și Mimi râde cu poftă. “

Discuția asta am avut-o cu ea pe patul de spital in 26 Aprilie când am fost să o vizitez. Privea lung spre geam și spunea că se “înădușe”.

Îi zic “Mimi, doar nu ai de gând să pleci? Apoi ea a zis “dacă plec o să mă jeliți.”

-Nu Mimi, trebuie să ieși din spital, mie nu îmi place deloc aici, haide fă-te bine și te duc unde vrei. Și iar privea spre fereastră și îmi zice “Da crezi că mie îmi place? Aș merge până în Ocoliș... și în Honolulu” și iar râde.

-Mimi, cum e bătrânețea? Of, zice ea, rău.

Ne-am amuzat apoi sunând pe cine a vrut ea prin whats up și a vorbit cu fiecare.

La un moment dat apare infirmiera cu cutia cu mâncare, o lasă și nu peste mult timp iarăși vine “Mno, ați mâncat ? “ Bunică-mea se enervează și zice “așa ne grăbesc în fiecare zi, nu au pic de răbdare.” Da, pentru că așa e in spital. Dar nu așa trebuie să fie. Bolnavul nu poate mânca la comandă numai ca să fie predate la timp cutiile în care se aduce mâncarea. ... Era doar o paranteză.

Când am plecat pe hol mi-au dat lacrimile, pentru că așa sunt emoțiile.

.....

Intr-o zi de vineri, după ce analizele au avut rezultate bune trebuia să se întoarcă acasă, la țară. Dar nu a mai reușit. În spital s-a infectat cu Covid și ea și colega ei de salon. Organismul i-a slăbit si mai mult și chiar dacă putea respira și fără oxigen până intr-un punct, încet încet inima a cedat. In tot acest timp am mai vorbit cu ea la telefon și am mai mers o dată în vizită la ea, dar nu era prea bine. Mi-a recunoscut vocea. A vorbit ușor cu mine și mi-a spus la final “Mulțam că ai venit! Mai haida. Pa!” (Nu am mai apucat să merg).

....

Dar ea zi de zi, era conștientă că “va pleca” si părea că nu ii e frică de moarte. Interesant cum omul simte când trebuie să plece în următoarea călătorie. Mimi, ne transmitea cum să fie la priveghi și să nu plângem, că toți murim intr-o zi. Ne-a povestit cum s-a întâlnit cu ÎNGERAȘII. E interesant încet acest proces când mintea funcționează bine dar corpul nu vrea să mai ducă. Faptul că a putut să își spună dorințele eu zic că a fost o binecuvântare. Să îi îndeplinești câteva din dorințe de final exact cum a vrut.

....

Nimeni nu ne întreabă nici când venim și nici când vrem să plecăm. E voia lui Dumnezeu și nu ne putem opune. Ceea ce e important, e să facem tot ce putem pentru a fi mândri de faptele noastre atât noi cat și cei din jur. Nu e prima dată când spun asta. Cât de important e în viață să ne comportăm frumos, să nu facem rău, să nu judecăm, să prețuim adevăratele valori și nu să alergăm zi de zi după mai mult, mai mult chiar dacă avem de toate. Să ne pese de cei din jur, să ne vizităm bunicii și părinții cât de des putem pentru că viața este doar o călătorie pe acest Pământ. Iar eu dacă m-aș mai naște o dată, tot sub formă de om aș vrea să fiu. Viața este atât de frumoasă!

Mimi era un om credincios si a transmis bunătate așa cum a știut ea și mereu când mergeam în vizită mă întreba dacă am tot ce îmi trebuie. Că așa sunt și părinții și bunicii, au grijă ca să avem de toate în special bunătățurile de la țară din grădină.

...

Nu îmi place culoarea neagră, cum nici ție nu îți plăcea Mimi. Si ne-ai spus să fim buni unii cu alții și să nu plângem. Așa vom face. Îmi amintesc cum sunt Tradițiile indienilor. La ei când se naște un copil, lumea plânge iar când moare cineva e motiv de bucurie si se imbracă în alb.

CE TREBUIE SĂ ÎNVĂȚĂM ÎN GENERAL DE LA BUNICI?

Noi ne plângem de orice. Ei deși duceau multe poveri în cârcă nu se prea plângeau decât atunci când chiar nu mai puteau și le rezolvau cum știau mai bine.

....

Mimi, eu te voi purta în suflet și îmi voi aminti de toate momentele petrecute cu tine.

Să ai drum lin spre Cer și să ne veghezi de acolo unde vei fi! Cu siguranță, îngerașii pe care i-ai văzut te vor duce în loc frumos! Dumnezeu să îți dea odihnă veșnică!

MICA SVAB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu