marți, 4 aprilie 2023

În memoria lui Carol al II-lea

 


O expoziție de reviste a fost realizată la Biblioteca Județeană la împlinirea, astăzi, a 70 de ani de la moartea Regelui Carol al II- lea al României (4 aprilie 1953), membru de onoare, protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române.

A fost primul născut al Regelui Ferdinand I al României şi al soţiei sale, Regina Maria, dobândind prin naştere titlul de Principe de Hohenzollern – Sigmaringen, transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României. Naşterea lui a însemnat pentru popor o mare bucurie, fiind primul prinţ născut în ţară precum şi un semn al stabilităţii şi de continuitate a monarhiei. A fost regele României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940. După o căsătorie nerecunoscută de Casa Regală, Carol se va căsători în 10 martie 1921 cu principesa Elena a Greciei tot în toamna aceluiaşi an, la 25 octombrie 1921 născându-se unicul lor copil şi ultimul rege al României, Mihai I.

Dotat cu o inteligenţă extraordinară şi pasionat de cultură, Carol al II-lea rămâne o figură controversată a istoriei noastre, viaţa sa privată interferând cu administrarea îndatoririlor de stat. În contextul izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial, ca urmare a înţelegerii Marilor Puteri, România pierde teritorii în 1940. Toate acestea plus reorientarea politicii externe a României către Germania nazistă nu au putut salva regimul lui Carol care a fost obligat să abdice. S-a căsătorit în cele din urmă cu Elena Lupescu şi a murit în exil. În anul 2003 rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse în România şi a fost reînhumat la Mănăstirea Curtea de Argeş alături de strămoşi.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu