marți, 2 mai 2023

Eugen Uricaru, la Nord Literar

 

                                                                                      de Gheorghe Pârja

A apărut numărul pe luna aprilie al revistei de cultură Nord Literar. Cum v-a obișnuit, colectivul de redacție se străduiește ca publicația să asigure criteriul valoric, îmbinând armonios creațiile autorilor maramureșeni cu nume de rezonanță ale literaturii naționale, dar și din alte părți. Poemul lunii este semnat de Gheorghe Pârja. Invitat de onoare este prozatorul Eugen Uricaru, în ipostaza de poet. Nume de prestigiu al literelor contemporane, el este prozator, scenarist, diplomat, istoric. A fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, iar acum este președintele CopyRo. Proza lui caută în permanență un mod de refugiu, sau unul de explicație, prin prisma mitologicului și poeticului, a simbolurilor și a parabolei. Grupajul de poeme vine din această undă a metaforelor. Nu uit a aminti rostul lui important la apariția celebrei reviste Echinox, care a dat o nouă direcție în cultura română.

Criticul literar Irina Petraș, președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, pune întrebări și formulează răspunderi pe teme acute ale vremii noastre. Scriitorul Horia Bădescu glosează pe marginea vorbirii și a spaimei de singurătate. Universitarul clujean Mircea Muthu ne deslușește condiția de scriitor a sculptorului Ion Vlasiu. Numai proza se face atât de greu ca sculptura, spunea marele artist. Criticul literar Delia Muntean ne oferă un prilej de meditație asupra prozei lui Marian Ilea, pornind de la nuvela Huberta, în care a reușit să compenseze literar un spațiu unde timpul curge mai încet. Criticul literar Daniela Sitar-Tăut aduce un ultim omagiu istoricului literar Niculae Gheran, săvârșit din viață la începutul lunii aprilie, folosind elemente autobiografice și considerații despre gândirea lui critică.

Criticul și istoricul literar Ovidiu Pecican scrie despre o recentă apariție a prozatorului Florin Bănescu – „Portocale pentru vinovați”, o carte plasată mai aproape de spiritul romanului simbolic, construind o metaforă a condiției umane. Cum revista noastră este deschisă la opinii argumentate, la alte unghiuri de a privi o operă literară, puteți citi un eseu de atitudine, semnat de istoricul literar Mircea Popa. Doamna Dana Buzura-Gagniuc, managerul revistei noastre, scrie despre evenimentele lunii, în care a fost implicată revista. Două sărbători sub semnul Nordului – Ziua Internațională a Francofoniei și Ziua Internațională a Poeziei. Este comentată și lansarea cărților confratelui orădean, poetul Gheorghe Vidican. Este consemnat și evenimentul datorat artistului plastic Vasile Jurje, care și-a lansat trei volume de proză.

Sunt ilustrate și evenimente din viața Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, inclusiv realegerea Irinei Petraș în fruntea acestei instituții. După cum v-am obișnuit de la începutul acestui an, revista face retrospectiva în imagini, sub sigla NORD LITERAR- 20. Adică în luna iunie revista noastră împlinește două decenii de viață. Cinste celor care au întemeiat-o și o țin în atenția cititorilor din Maramureș și din țară. Distinsul scriitor din Chișinău, poetul Arcadie Suceveanu, a acordat un amplu interviu revistei noastre. Criticul literar Constantin Cubleșan scrie despre cartea de poezie a confratelui Virgil Diaconu. Colega noastră Raluca Hăș­mășan scrie cu aplecare și înțelegere despre vocile poeziei tinere. În acest număr comentează recenta carte de poeme semnată de eleva Ioana Chiș, elevă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, „o tânără cu frumoase aspirații în universul provocator al poeziei.”

Criticul literar Terezia Filip face portretul scriitorului, eseistului, traducătorului basarabean Traian Vasilcău. „Tumultul poetic vine din existența spectaculară a eului, din permanenta vibrație și implicare civică”, apreciază Terezia Filip. Două pagini de poezie bună aparțin poeților Ștefan Cămărașu și George Nicoară. Confratele Nicolae Goja comentează noua apariție editorială a profesorului Nicolae Iuga – „Cu lanterna lui Diogene prin Facultatea de Filosofie (București anii 70)”, autor a 28 de cărți de filosofie politică și literatură. Zic și eu, este o carte în care autorul radiografiază teme de interes pentru societatea contemporană. Dalina Bădescu scrie despre pictura lui Virgil Preda, fiind preocupată de modul de tratare a formei și culorilor.

Conform obiceiului, parodistul Lucian Perța este inspirat și când scrie despre poezia prozatorului Eugen Uricaru. Poetul Ion Cristofor ne oferă poezii în limba română ale scriitoarei tunisiene de limba franceză Amina Said, o autoare cu mai multe premii internaționale. Prezentarea artistică, ca de obicei, aparține artistului plastic Mircea Bochiș, cu lucrări din expoziția „Avangardă și contemporaneitate” a Muzeului Județean de Artă Maramureș. Revista se află în chioșcuri de presă din Baia Mare. Cine cere primește! Noi oferim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu