marți, 9 mai 2023

O nouă apariție editorială însemnată - ”Daniela Vasiloschi și opera sa în opinia criticului literar Al. Florin Țene”

 

Volumul de față, o antologie realizată de  Sandu Drăgășenescu ne prezintă două personalități culturale  contemporane: criticul literar Al. Florin Țene, de o hărnicie, tenacitate și empatie ieșită din comun dar și talentul și opera poetei Daniela Vasiloschi în viziunea acestuia.

Citez din prefața cărții: ”Consider că la aplecarea distinsului critic literar asupra operei Danielei Vasiloschi a contribuit talentul autoarei care a contribuit la realizarea cărților sale de poezii, proză și aforisme, dar, în mod sigur, și curriculum vitae al acesteia” (Sandu Drăgășenescu).

Câteva date biografice despre Daniela Vasiloschi: S-a născut la 16 mai 1961, în Cluj-Napoca din părinți: Tata, profesor universitar la USAMV Cluj-Napoca, specialitatea fizică, meteorologie, climatologie. Mama, Eleonora Vasiloschi, originară din Drobeta Turnu-Severin (Jud. Mehedinți), absolventă a Facultății de Științe Juridice, Cluj-Napoca, a fost juristă și profesor de istorie și constituție. 

Despre personalitatea și opera vastă a scriitorului Al. Florin Țene am avut onoarea și bucuria să mai scriu. Pentru mai tinerii colegi vreau să vă reamintesc că s-a intersectat cu Maramureșul de care a fost fascinat și a rămas pe veci în sufletul lui.

Al.Florin Țene s-a născut la 13 iunie 1942, în Drăgășani, județul Vâlcea, pe numele adevărat Țene Florinel Sandu, este poet, prozator, dramaturg, eseist, critic literar, de artă și promotor cultural. Este fiul lui Ion Țene contabil, din Furculești, jud. Teleorman și al Ecaterinei Roșianu din comuna Roșiile, județul Vâlcea.

Școala primară o urmează la Drăgășani. Absolvă Liceul Teoretic din Drăgășani 1960 și urmează cursurile Școlii Tehnice Tipografice de 3 ani, din București, secția Tehnoredactare și Tipar înalt. Debutează în TRIBUNA în anul 1960, luna mai. Urmează cursurile Facultății de Filologie a Institutului Pedagogic de 3 ani din Baia Mare 1963-66, și de istorie la Târgu Mureș, 1966-1970. La Baia Mare ca tânăr  student înființează Cenaclul NORD în cadrul Bibliotecii Regionale. Termină cursurile postuniversitare de economie aplicată, în 1979 și cursurile de Integrare Europeană la Bruxelles, Belgia  în anul 1999. 

Pe coperta ultimă a volumului, Al. Florin Țene concluzionează: ”Gustul compoziției fabulistice, mă face să cred că talentata poetă gândește în parabole punând în unele poeme alegorii. Dar, jocul întotdeauna închide cercul. „Veșnicul joc” între prezent și viitor. Pentru poetă jocul nu este un joc. Este o înlănțuire de idei filozofice în contradicție cu o activitate fundamentală în viața tuturor oamenilor pentru o dezvoltare armonioasă. Un joc este jucat de cele mai multe ori de mai multe persoane, însă acesta poate fi jucat și de o singură persoană. Fiecare joc are un set de reguli și un scop ce trebuie îndeplinit pentru a câștiga sau termina jocul. Regulile au un rol foarte important și trebuie respectate de către toți jucătorii, de aceea este necesar ca acestea să fie ușor de reținut și comunicate pe înțelesul tuturor jucătorilor. Pentru Daniela Vasiloschi, „Veșnicul joc” este o activitate cotidiană în cadrul jocului universului, în jocul frazelor, al verbelor, al veșnicului și interminabilului început, al asistaților numiți figuranți sau al celor care își sacrifică viața pentru o idee, iar Arbitrul acestui interminabil joc este invizibil, zâmbind, probabil ironic. O întreagă sistemă de aspect metaforic e stăpână în aceste poeme surprinzătoare, neliniștite de acest joc început în primordial care nu se mai joacă decât în cuvintele măiestrite ale Poetei.”

Cuvinte alese cu și despre două personalități contemporane, care merită citită din respect pentru valoroasa operă literară, culturală și pentru faptele lor de buni români dar și ai înaintașilor dumnealor!

                                                                                                         GDL


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu