sâmbătă, 31 august 2024

Parodie - Calculul pensiei de Constantin Tănase

 


Ciolacu intră abrupt cu agenda LGBT

Dacă mai aveați vreo îndoială legată de Ciolacu și jocul dublu pe care-l face, e clar că după alegerea Victoriei Stoiciu ca vicepreședinte al PSD chestiunea s-a clarificat fără drept de apel. Poate vă întrebați cine-i tovarășa care a reușit s-o elimine pe Firea. Nu, nu e nicio scăpare faptul că n-ați auzit despre ea, întrucât face parte dintre acei politicieni care-s împinși în față de mâini nevăzute.

De când se știe, Victoria Stoiciu a prestat doar la fundația Friedrich-Ebert-Stiftung (e drept a mai prestat și pe la ciudații ăia de la «Starea Nației», dar tot sub stindardul fundației). E o stângistă radicală, de-aia de probabil doarme cu poza lui Stalin sub pernă și cu a lui Troțki în chiloți. Pardon, am încurcat lucrurile: în chiloți n-are cum să doarmă decât cu poza lui Kollontai, că deh, așa e cu aplecațiile astea. Cine-i Stoiciu? O activistă LGBT și anti-Biserică, promovând absolut toate poncifele totalitarismului stângist. Sângele ei este 110% progresist, fiind spălată pe creier la nivel absolut. E de neascultat/de nevăzut/de necitit. Ceva mai horror nu există!

Și-acum vine întrebarea finală: de ce-a luat-o covrigarul din Buzău și-a împins-o direct în vârful piramidei puterii din PSD? Pentru că e „la impuse”, prin această mișcare Marcelică simțind că a dat lovitura. La fel cum a simțit și Năstase când a părut că ia binecuvântarea de la licurici, le fel cum a crezut și Geoană atunci când a mers să adulmece păsărica în călduri la Vântu, cum a crezut și Ponta când îl dădea Plăvanului croșee în confruntările directe de-i cădeau ăluia urechile-i blegi pe jos. Totul e din același scenariu! Covrigarul simte că „e la manete”. Dar nu e și veți vedea extrem de bine de ce nu e!

Însă, prin promovarea leghebetistei, se dă un semnal, cum că „problema” e la impuse! Dacă l-ar întreba cineva pe covrigar dacă va fi de acord cu introducerea legislației LGBT după alegeri, va da din colț în colț. Dar nu-l va întreba nimeni întrucât „mâinile din spate” au interzis acest subiect înainte de alegeri! Nu se va dezbate așa ceva! Spun chestia asta tare ca s-o audă și George Simion care, deși se pronunță împotrivă, are o jenă în a-i întreba live pe contracandidații săi cum e cu chestiunea în cauză.

Hotărârea păpușarilor e ca întreaga legislație – scrisă deja și pregătită să treacă prin asumare – să fie introdusă brusc, imediat după alegeri. O va face forța care va câștiga alegerile și va susținută de TOATĂ clasa politică, exceptând ceva mișcări marginale pentru a se mima democrația (probabil aici vor intra George și „suveraniștii” cu spectacolul).

Ce trebuie să înțelegeți din ceea ce v-am spus? În primul rând că Agenda accelerează, apoi că Marcelică de la covrigi ar vinde-o și pe mă-sa ca să arate el cât de șmecher de Buzău e și, nu în ultimul rând, că toate cărțile sunt făcute deja. Spor la confruntări!

 

Autor: Dan Diaconu

Zi de toamnă

de Nelu Danci

Azi e prima zi de toamnă,
Dar codru este tot verde.
Pădurea e mândră doamnă,
În ea dorul tău se pierde .
Frumoasă ca și-n povești,
Ea tot mișcă rămurele .
Te- ntreabă de unde ești,
Și de mândre păsărele .
Care frumos aici cântau ,
Când erai cu mândra ta .
Sufletu de-ți dezmerdau,
Și inima îți tresărea .
Tu nu-i zici nimic nicicând,
Că-i mai bătrână ca tine .
Te mai poartă câte un gând,
Dar nici ea n-a spus la nime.
Și uite așa pădurea verde,
Încă ține frunza bine .
Și în zare ea se pierde,
Nu știe că toamna vine.

Ziua Limbii Române, ziua românilor de pretutindeni!


Ziua Limbii Române, sărbătorită, anual, începând din 31 august 2013, este marcată de autoritățile și instituțiile publice, de asociațiile culturale și alte instituții românești din țară și din diaspora prin organizarea unor manifestări cultural-educative.

La Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Slatina, a început deja derularea acestor manifestări, Liga Scriitorilor „Eugen Ionescu”, filiala Olt, desfășurând, în data de 23 august, o activitate pentru marcarea Zilei Limbii Române, printr-o dublă lansare de carte și o expoziție de tablouri ale poetului Nely Vieru din Corabia, care a lansat și la Slatina, cu această ocazie, volumul de versuri ” Doar frunze”, lansat anterior, la Biblioteca Metropolitană din București.

A doua lansare de carte a fost a cunoscutului epigramist oltean Nicolae Topor, cu volumul de epigrame „Cu traista-n băț „.

Președintele Ligii Scriitorilor „Eugen Ionescu”, filiala Olt, scriitoarea și jurnalista Ștefania Marineanu, a subliniat importanța Zilei Limbii Române, iar poeții Marin Rada și Cecilia Tatiana Simionescu au recitat versuri din creația proprie dedicate Limbii române. Fiecare dintre participanți a luat cuvântul referitor la formarea Limbii române, a importanței sale ca element esențial în menținerea  identității naționale.

Prof. Ștefania  Marineanu

31 August, Ziua Limbii Române! Sărbătoare a identității și demnității poporului!



Salvați-vă prin limbă
S-au otrăvit pe văi izvoare
Şi mierea adunată-n floare.
S-a otrăvit barbar văzduhul
De ce s-a otrăvit şi duhul,
De ce şi graiul?!
Sculaţi-vă, sculaţi-vă, sculaţi-vă
Din somnul cel de moarte!
Salvaţi-vă, salvaţi-vă, salvaţi-vă
Prin limbă şi prin carte!
S-a otrăvit privighetoarea
Şi firul ploii şi ninsoarea.
S-a otrăvit barbar văzduhul –
De ce s-a otrăvit şi duhul,
De ce şi graiul?!
Sculaţi-vă, sculaţi-vă, sculaţi-vă
Din somnul cel de moarte!
Salvaţi-vă, salvaţi-vă, salvaţi-vă
Prin limbă şi prin carte!
S-a otrăvit dulceaţa poamei
Şi laptele din sânii mamei.
S-a otrăvit barbar văzduhul
De ce s-a otrăvit şi duhul,
De ce şi graiul?!
Sculaţi-vă, sculaţi-vă, sculaţi-vă
Din somnul cel de moarte!
Salvaţi-vă, salvaţi-vă, salvaţi-vă
Prin limbă şi prin carte!
Grigore Vieru

Se deschide stagiunea cenaclului”Al.Florin Țene ”



              Medalionul literar ”Glorie Limbii Române ”

Joi, 5 septembrie a.c.la ora 11, are loc ședința cenacluli ”Al.Florin Țene” ,din cadrul Centrului de Zi pentru Vârstnici nr.2, din Cluj-Napoca, strada Decebal nr.21, având următoarea ordine de zi:Al.Florin Țene va citi poemul ”Glorie Limbii Române”, și își va prezenta cărțile sale noi apărute: romanul ”Bătrânul și câinele”, volumul de ”Teatru ” și broșurile ”Fenomenul globalizării-pericolul disparițeie neamurilor ”, ”Am fost prizioner de conștiință în România din perioada dictaturii comuniste-sovietice-rusești și după ” ,”Trădarea la români ”și cartea Lilianei Moldovan, intitulată”Al.Florin Țene-o viață în slujba culturii”, În continuare Al.Florin Țene va citi articolul apărut în presă semnat de prof.univ.dr.Stamate Ludovic Tănase, intitulat ”Să ne aducem aminte de părinții  ”Zilei Limbii Române„”-Corneliu Leu, Al.Florin Țene și Ligya Diaconescu”. după care profesoara Antonia Bodea va vorbi despre ”Istoria și originile Limbii Române ”.

Doamna profesoară Luci Elena Locusteanu va susține tradiționala rubrică”Memoria calendarului ”, și prof.Vasile Sfârlea va avea o temă liberă în cadrul rupricii permanente ”Clio ”

Urmează citirea unor creații ale membrilor cenaclului și discuții.

                                                                       Victor Roșianu

Ziua Limbii Române

                                                 de Gheorghe Pârja

Astăzi este 31 august 2024. Ziua Limbii Române pe cele două maluri ale Prutului. Cine își mai aduce aminte de revoluția lingvistică de la Chișinău, de acum trei decenii și jumătate? După cum vedeți, eu nu am uitat. Datoria este să însemnăm timpul cu evenimente care au marcat istoria recentă. Cine a cunoscut, în detaliu, care a fost zbaterea și riscul unor intelectuali basarabeni pentru Limba Română în Basarabia le prezintă firescul onor. Am avut șansa să mă întâlnesc, și să facem o instituție a prieteniei, cu un curajos basarabean, un mare admirator al vechimii Maramureșului, Vlad Pohilă, lingvist, scriitor, jurnalist. L-am admirat deoarece a avut molecula riscului pentru Limba Română în Basarabia. Din păcate, acum patru ani, prematur, s-a săvârșit din viață. A avut curaj pentru Limba Română în Basarabia când totul era în cumpănă. A editat împreună cu scriitorul Ion Druță, ziarul cu grafie latină „Gândul”, tipărit la Riga. A fost un semnal pentru schimbarea în bine.

A participat la Revoluția alfabetului latin. Evident, nu a fost singur. Avem șirul devotat de mari intelectuali, de la Nicolae Dabija, la Mihai Cimpoi, de la Alexandru Bantoș, la Arcadie Suceveanu. Alături, stă oastea îndrăzneață de academicieni, scriitori, artiști plastici, compozitori. Cei care au ridicat Basarabia în spirit românesc au fost intelectuali proveniți de la țară. Asta mi-a spus-o criticul literar Mihai Cimpoi. În peste treizeci de ani, am avut răgazul să le cunosc dârzenia și curajul de a spune că Limba Română este patria lor. A noastră. Trebuie să știm că Limba Română în Basarabia a constituit obiectul unui experiment fără precedent. Prin voință politică a fost denaturată, s-a voit ruperea ei din cadrul natural. Și totuși a rezistat. A fost nevoie de o investiție enormă, de o conștiință națională unică în această parte de lume. A primit lovituri grele, și continuă să le primească. Forța unui imperiu nu a reușit să zdrobească o limbă vorbită de patru milioane de oameni.

Încă mai are parte de bătălii surde. Cunoscând suficient de bine starea de spirit a românilor de dincolo de Prut, spun că orice articol, orice manifestare în numele Limbii Române este o cărămidă pentru conștiința unei victorii. Îmi aduc aminte de acei o sută de mii de basarabeni, când în 27 august 1989, au cerut, lângă statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ca Limba Română să fie limbă de stat și revenirea la grafie latină. Peste câteva zile, pe 31 august, Sovietul Suprem al Republicii – Parlamentul – a votat legile care îndeplineau aceste cerințe. Istoria sărbătoririi Limbii Române începe cu procesul de desprindere a Basarabiei de Uniunea Sovietică și emanciparea poporului din dreapta Prutului. Regretatul prieten Vlad Pohilă îmi spunea, la lansarea cărții mele „Ochii Basarabiei,” apărută prin grija dr. Teodor Ardelean, la instituția pe care o conduce: „Eu cred că cea mai intimă sărbătoare, cu adevărat, după Paște și Crăciun, pentru mine este 31 august, Ziua Limbii Române. Nu uitați, frați români din dreapta Prutului, este sărbătoarea noastră!”

De drept, de câțiva ani, Limba Română se cinstește, ca sărbătoare, pe cele două maluri ale Prutului. Nu știu cine își aduce aminte astăzi, în România, de acest eveniment. Neobositul actor Claudiu Pintican, directorul Teatrului independent Ararat, omagiază Limba Română în stil propriu, adunând în jurul lui intelectuali băimăreni. Așa, Maramureșul nu uită Sărbătoarea. Cu un prilej, la Chișinău, de Ziua Limbii Române, l-am întrebat pe academicianul, scriitorul Nicolae Dabija, un jertfitor pentru limba lui Eminescu: „Nicolae, ce limbă vorbește Dumnezeu?” Mi-a răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: „Cel de Sus vorbește o limbă corectă.”

Adică să ascultăm Vocea Unică, spre binele identității noastre. Zău, nu vă fie teamă de noi înșine! Într-un fel sau altul, prin vreme, tot la noi vom ajunge. Cred în puterea acestei limbi europene, luminată de Eminescu. Și nu uitați, astăzi este Ziua Limbii Române, pe cele două maluri ale Prutului. Și să nu uităm că anul trecut Parlamentul Republicii Moldova în data de 13 martie, a hotărât că limba moldovenească nu există, iar Limba Română este limba oficială peste Prut. S-a înlocuit glotonimul limba moldovenească, cu Limba Română în toate legile din Republica Moldova, inclusiv în Constituție. În data de 22 martie, 2023, doamna Maia Sandu, președinta Republicii, a promulgat legea. Așa s-a făcut dreptate în istorie. S-a împlinit dorința celor o sută de mii de basarabeni care în urmă cu 35 de ani cereau, în preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ca Limba Română să fie limbă de stat. Acum este.

31 august 2024 - Ziua Limbii Române - POETUL

                                                            by Birtu-Piraianu Viorel


pe întinderea mării

în plângerea serii

un pelerin în ceață rămas

căuta un drum, un adăpost, pe drumul fără rost

sunt cel plecat demult

un biet străin

un nume fără i la infinit

nu sunt oaspete și nici de-al casei

un suflet trist

uitat și neiubit

doar scriu...

n-am nume și nici nu am renume

dar cine sunt...

un trecător pe acest pământ

cu un alb trandafir pe sângerânde buze

un vis pur și o cruce duc pe umăr

poet într-un etern suspin 

Instantanee fotografice din a treia zi a TABEREI LITERARE ,,OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE, ANOTIMP!", EDIȚIA 2024 - IZVOARE RESORT, organizator Vasile BELE

 






























                                    
                                              

                                                   

                                                   









Foto. GDL&V.T.

Semnificațiile zilei de 31 august 2024

 


Evenimente


1931: Ford Motor Company oprește producția modelului A (foto). Modelul B va înlocui seria.
1980: După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent "Solidaritatea".
1997: Diana, Prințesă de Wales moare într-un accident de mașină la Paris. În imagine flori lăsate în afara Palatului Kensington ca omagiu pentru prințesa de Wales.

Nașteri

Decese

Sărbători


Sursa: Wikipedia