Sărbătoare creştină, marcată în 9 martie şi în calendarul popular ca început al anului agricol, Ziua Mucenicilor încheie capricioasele zile ale babelor lăsând loc mai caldelor zile ale moşilor. Tradiţional, de Măcinici se curăţă casa, se alungă gerul, femeile coc 40 de sfinţişori din aluat şi bărbaţii beau câte 40, sau 44, de pahare cu rachiu.
Sfinţii 40 de Mucenici prăznuiţi de Biserica
Ortodoxă au fost toţi ostaşi ai armatei romane şi făceau parte din Legiunea a
XII-a Fulminata staţionată în Armenia, în timpul împăratului Liciniu (308-324).
Nu erau doar romani de origine, ci şi greci şi armeni, dar erau cu toţii
creştini. Conducătorul lor militar era Agricola, un aspru luptător împotriva
creştinilor, care aflând că ei nu se închină idolilor, le-a ordonat să-şi lase
credinţa. Refuzând, creştinii au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu
pietre, iar apoi au fost condamnaţi la moarte prin îngheţare în apele lacului
Sevastia. La miezul nopţii, unul dintre cei 40 şi-a renegat credinţa şi a ieşit
din apa îngheţată, dar a murit înainte de a ajunge în baia caldă pregatită
pentru cei ce s-ar fi închinat idolilor.
Ceilalţi rămaşi să îndure gerul au început să se
roage şi rugăciunea a făcut ca apa lacului să se încălzească, gheaţa să se
topească şi 40 de cununi strălucitoare să coboare asupra mucenicilor. Uimit de
aceste minuni, unul dintre soldaţii de pază s-a aruncat în apă mărturisind că
şi el este creştin şi pe cap i s-a aşezat a 40-a cunună. Cu toţii au fost scoşi
vii din apă, dar ca pedeapsă trupurile lor au fost arse şi oasele aruncate în
lac. Dar, prin grija lui Dumnezeu, oasele s-au strâns toate laolaltă, au fost
luate de creştini şi îngropate cu mare cinste.
Cei
patruzeci de Sfinţi Mucenici sărbătoriţi în 9 martie sunt: Chirion,
Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie,
Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie,
Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domiţian, Gaiu,
Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian,
Hudion, Meliton şi Aglaie.
O legendă geto-dacică spune că ar fi fost 44 de
mucenici, tot atâţia câte sunt şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie, când
este prăznuit Sfântul Mucenic Gheorghe, omorât şi el tot pentru credinţa sa
creştină, în anul 330.
Părticele din sfintele moaşte ale celor 40 de
Mucenici se găsesc şi la Mănăstirea Antim din Bucureşti.
Mucenicii
în tradiţia populară
În calendarul popular, sărbătoarea poartă numele de
Mucenicii, Măcinicii, Moşii de Mărţişor, Sfinţişorii sau Sâmbra plugului.
Ziua
Mucenicilor încheie capricioasele zile ale babelor când iarna lasă loc
primăverii şi de la care încep zilele moşilor.
Se consideră că dacă plouă în această zi, va ploua
şi de Paşti, dacă tună, vara va fi prielnică pentru culturi, şi dacă îngheaţă
în noaptea dinaintea zilei de 9 martie, toamna va fi lungă. Dacă va fi cald,
aşa va fi tot anul, dar dacă va fi frig, el va dura cel puţin 40 de zile din
primăvară şi de aceea de Ziua Mucenicilor tradiţional se făceau mai multe
ritualuri de alungare a gerului:
Se făcea curăţenia gospodăriei dându-se foc
gunoaielor numai cu foc adus din casă, pentru a scoate căldura din casă afară.
Se lovea pământul cu bâte sau maiuri şi se spuneau
descântece, să intre gerul şi să iasă căldura. Sătenii din Bucovina spuneau
„Intră frig şi ieşi căldură, Să ne fie vreme bună / Pentru plug şi arătură”.
Se aprindea Focul Sfinţilor care să ardă anotimpul
cel vechi şi să-l renască pe cel nou, aducător de viaţă. Copiii săreau peste
focurile aprinse în fiecare ogradă, pentru a fi feriţi de boli, femeile
presărau cenuşă în jurul gospodăriei ca protecţie împotriva şerpilor şi
bărbaţii înteţeau flăcările cât mai mult, pentru a-i încălzi astfel pe cei 40
de Mucenici.
De
Mucenici ţăranii scoteau plugul la arat.
După ce fierarul satului îl repara şi îl trecea prin
foc ca să fie curăţat şi purificat, plugul era scos în faţa casei, bărbaţii
stăteau cu capetele descoperite înaintea boilor sau a cailor, iar femeia
stropea animalele şi plugul cu agheasmă şi le afuma cu tămâie.
În faţa animalelor se aşeza un ou care dacă rămânea
întreg după pornirea carului, atunci şi plugarilor le mergea bine plugăritul.
Se obişnuia că în coarnele plugului să se pună şi un
colac împletit în opt, numit Creciun, păstrat de la Crăciunul trecut, ca simbol
al fertilităţii. Se încheiau între plugari întovărăşiri pentru arat şi se
deschidea astfel calendarul lucrărilor agricole.
Se retezau stupii, adică stupii erau scoşi afară,
fagurii curăţaţi şi se recolta mierea. Din ea se preparau tot felul de leacuri
şi se îndulcea rachiul băut de Mucenici. Şi stupii se ungeau cu rachiu, ca să
se înmulţească roiul.
Pentru că în Ziua mucenicilor credinţă populară
spune că se deschid mormintele şi porţile Raiului, gospodinele fac în cinstea
Sfinţilor Mucenici 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau bradoşi.
În Moldova au forma cifrei 8, câte zile au pătimit
mucenicii, şi sunt copţi din aluat de cozonac.
În Dobrogea şi în Muntenia au aceeaşi formă, dar
sunt mai mici şi se fierb în apă, ca simbol al lacului în care au fost
aruncaţi.
În Muntenia sunt numiţi bradoşi şi pe lângă ei se
face şi o Uitată pentru morţi, un mucenic mai mare dedicat celor morţi şi
nepomeniţi în timpul anului.
Mucenicii sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi
şi se împart vecinilor şi familiei.
Reţele
tradiţionale pentru mucenici
Astăzi, dintre toate practicile străvechi, persistă
în special obiceiul pregătirii în casă a mucenicilor:
Pentru aluatul din care se fac mucenicii munteneşti
este nevoie de 250 grame de făină, 120 ml apă caldă şi sare. În seară de 8
martie se face coca din care se modelează şnururi lungi şi subţiri, apoi se fac
cerculeţe mici sau opturi.
Mucenicii presăraţi cu făină se lasă peste noapte la
uscat, pe masa presărată tot cu făină.
În dimineaţa de 9 martie, mucenicii se trec prin
sită ca să cadă făină de pe ei, se pune la fiert apa cu un vârf de linguriţă de
sare, coajă rasă de la o lămâie şi zahăr după gust. Când apa dă în clocot, se
pun şi mucenicii. Se fierb până se ridică la suprafaţă şi se servesc cu miez de
nucă şi praf de scorţişoară.
Mucenicii moldoveneşti se fac din 1 kg de făină, 25
g de drojdie, 2 ouă, doar dacă nu se ţine post, 2 linguri de zahăr şi 2 plicuri
de zahăr vanilat, 2 linguri ulei şi sare.
Pentru ornare, 100 g miere şi 100 g de miez de nucă.
Se amestecă toate ingredientele pentru aluat şi se
frământă, adăugând din când în când câte puţină apă, se lasă la crescut într-un
loc călduros cam o oră şi jumătate până ce aluatul devine pufos.
Din câte o bucăţică se formează mucenicii, se ung cu
apă îndulcită cu zahăr vanilat şi se dau la cuptor până se rumenesc. Sunt
delicioşi unşi cu nucă şi miere.
Indiferent
de reţetă, mucenicii sunt buni.
Bune sunt şi cele 40 sau 44 de pahare de rachiu care
ar trebui băute ? Pentru păstrarea tradiţiei, măcar să gustăm de 40 de ori din
licoare!
Cristian LAURENȚIU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu