Depozitarea corectă a alimentelor poate reduce şansele de a ne îmbolnăvi, poate îmbunătăţi calitatea mâncării şi ne poate ajuta să economisim bani.
Cum
putem prelungi durata de utilizare a alimentelor de bază
Experţii au subliniat cele mai importante cinci
alimente care nu trebuie niciodată păstrate în frigider: roşiile, cartofii,
ceapa, usturoiul şi pâinea, care ar trebui depozitate în alt loc pentru a le
prelungi durata de viaţă.
Păstrarea
corectă menţine alimentele proaspete pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă mai
puţine drumuri la supermarket şi reducerea considerabilă a banilor cheltuiţi pe
alimente în decurs de un an. De exemplu, dacă alimentele rezistă două săptămâni
în loc de una, costurile pot fi reduse la jumătate.
Roşiile depozitate în frigider îşi pot pierde aroma
şi textura. Acest lucru se întâmplă deoarece temperaturile scăzute împiedică
maturizarea lor, oprind dezvoltarea gustului dulce şi provocând pierderea
suculenţei lor. Cel mai bun mod de a le menţine proaspete este păstrarea la temperatura
camerei, departe de lumina directă a soarelui. Dacă sunt foarte coapte, pot fi
depozitate într-un loc mai răcoros din bucătărie, dar frigiderul trebuie evitat
cu orice preţ. Roşiile pot rezista până la două săptămâni dacă sunt păstrate
corespunzător.
Potrivit experţilor, cartofii trebuie depozitaţi
într-un loc răcoros, întunecat şi uscat, precum o cămară sau o pivniţă.
Păstrarea cartofilor în frigider poate accelera transformarea amidonului în
zahăr, ceea ce le poate da o culoare închisă şi o textură prea dulce şi
nisipoasă. De asemenea, este important să fie păstraţi într-un sac din hârtie
sau plasă pentru a preveni acumularea umezelii şi încolţirea. O pungă de
cartofi poate rezista între una şi două luni în condiţii optime, dar în
frigider, termenul de valabilitate se reduce la doar una-două săptămâni.
Ceapa absoarbe uşor umezeala, ceea ce înseamnă că se
poate înmuia şi poate mucegăi rapid în frigider. Pentru a o menţine proaspătă,
trebuie depozitată într-un loc răcoros, uscat şi bine ventilat. De asemenea,
experţii avertizează să nu fie păstrată lângă cartofi, deoarece gazele şi
umezeala pe care le elimină pot accelera degradarea reciprocă. Ceapa depozitată
corespunzător poate rezista între două şi trei luni.
Usturoiul poate rezista până la şase luni. Însă
umiditatea din frigider poate provoca încolţirea, formarea mucegaiului sau
transformarea într-o textură cauciucată. Cel mai bun mod de a păstra usturoiul
este într-un loc răcoros şi întunecat, cu o bună circulaţie a aerului. O zonă
uscată din cămară sau un recipient special pentru usturoi îl pot ajuta să îşi
menţină aroma şi textura mai mult timp.
Depozitarea pâinii în frigider poate părea o idee
bună, însă, în realitate, temperaturile scăzute determină învechirea mai rapidă
a pâinii. Frigiderul accelerează procesul de cristalizare a amidonului, ceea ce
duce la uscarea pâinii şi la transformarea ei într-un produs tare şi cauciucat.
În schimb, este recomandată depozitarea pâinii la temperatura camerei, într-o
cutie de pâine sau într-o pungă de hârtie, pentru a-i menţine textura moale,
transmite RADOR RADIO ROMÂNIA.
dr.
Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu